Μαδρίτη: Αίτημα προφυλάκισης των αυτονομιστών υπουργών

Μέρα με τη μέρα σφίγγει ο δικαστικός κλοιός για τους επικεφαλής της έκπτωτης καταλανικής ηγεσίας, καθώς πλέον ο γενικός εισαγγελέας στη Μαδρίτη ζητεί την προφυλάκιση οκτώ μελών της για όσο καιρό διαρκέσει η έρευνα που διεξάγεται σε βάρος τους για στάση.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος υπουργός της καθαιρεθείσης κυβέρνησης, ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του πριν από την ανακοίνωση της μονομερούς απόφασης για ανεξαρτησία.

Είχε ανακοινωθεί νωρίτερα η ανακοίνωση αναβολής, για τις 9 Νοεμβρίου, της ακρόασης

των καταλανών αυτονομιστών βουλευτών ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας εν όψει της πιθανής απαγγελίας κατηγοριών για στάση και αποσχιστική δράση. Έξι βουλευτές και μέλη των υπηρεσιών του καταλανικού κοινοβουλίου, ανάμεσά τους και η πρόεδρος της βουλής, Κάρμε Φορκαντέλ, παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη κατόπιν κλητεύσεώς τους στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου.

H Κάρμε Φορκαντέλ στέλνει ένα φιλί σε συμπαραστάτες της καθώς αποχωρεί από το Ανώτατο Δικαστήριο/ Reuters Sergio Perez

Ο λόγος της αναβολής της ακροαματικής διαδικασίας δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εξέφρασαν την έκπληξή τους για το βραχυχρόνιο της αναβολής.

Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.

Ο ίδιος ο Πουτζδεμόν έχει δηλώσει από την Τετάρτη ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του, ωστόσο ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν σαφής για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που τελικά δεν εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου ο καθαιρεθείς πρόεδρος, απειλώντας τον με ένταλμα σύλληψης.

«Οταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κανονικά εκδίδεται έντλαμα σύλληψης», σημείωσε με νόημα ο δικαστής Κάρλος Λέσμες.

Από τις Βρυξέλλες ο βέλγος δικηγόρος του Πουτζδεμόν, Πολ Μπέκερτ, εξήγησε ότι ο πελάτης του δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου την Πέμπτη διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις» (!).

«Ο Πουτζδεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», θέλησε να διαβεβαιώσει, παρά τη δήλωση του πελάτη του ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του.

The post Μαδρίτη: Αίτημα προφυλάκισης των αυτονομιστών υπουργών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα