Πώς θα σταματήσουν οι βανδαλισμοί;

Για άλλη μία φορά το κέντρο της πρωτεύουσας, τουλάχιστον στο κομμάτι γύρω από το Πολυτεχνείο, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Για άλλη μία φορά, ομάδες κουκουλοφόρων προκάλεσαν ζημιές στο Πολυτεχνείο και σε περιουσίες ιδιωτών που έχουν την ατυχία να ζουν στην περιοχή. Και για άλλη μια φορά, τα επεισόδια έγιναν λες και ακολουθούν… παράδοση ετών. Οι κουκουλοφόροι είχαν την ευχέρεια να στήσουν οδοφράγματα και να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο σε χώρο ανεφοδιασμού και, φυσικά, βανδαλισμών.

Και από την άλλη, η Αστυνομία περιορίστηκε στο να αποκρούει τους κουκουλοφόρους, κρατώντας τους στα όρια των

Εξαρχείων, προκειμένου να μην επεκταθούν προς το κέντρο της Αθήνας. Αυτό φυσικά, πέρα από τις καταστροφές στις ιδιωτικές περιουσίες, προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο Πολυτεχνείο, κόστος που πάλι θα αναλάβει ο φορολογούμενος. Είναι χαρακτηριστικό πως φωτιά έκαιγε επί ώρες στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, χωρίς η Πυροσβεστική να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης.

Η Εισαγγελία Αθηνών ζήτησε από την Αστυνομία «να πράξει τα δέοντα» σε περίπτωση που διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων. Μένει να δούμε αν οι αρχές κατάφεραν να κάνουν συλλήψεις. Αλλά και στην περίπτωση που γίνουν συλλήψεις, ξέρουμε όλοι πώς εξελίσσονται αυτές οι υποθέσεις.

Επεισόδια δεν σημειώθηκαν μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις μετά τις ειρηνικές και μεγαλειώδεις πορείες για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.


Πώς ξεκίνησαν όλα;
Η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έφτανε στο τέλος, όπου χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν ειρηνικά υπό τα βλέμματα, περίπου, 7.000 αστυνομικών.
Αμέσως μετά, και ενώ η πορεία διαλυόταν, περίπου 100-150 νεαροί, χρησιμοποιώντας υλικά, θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου, έστησαν οδοφράγματα στις οδούς Στουρνάρη, Τζωρτζ και Πατησίων, ξεκίνησαν τον… πόλεμο με τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, γύρω από το Πολυτεχνείο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία, νεαροί που βγήκαν από το πανεπιστημιακό ίδρυμα πέταξαν πέτρες, μολότοφ και καπνογόνα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου–λάμψης. Η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου ήταν αποπνικτική λόγω των χημικών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πετούσαν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής. και επειδή η κατάσταση είχε ξεφύγει, το «πράσινο φως» για ενδεχόμενη επέμβαση άναψε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος. Δηλαδή, εισαγγελική παρέμβαση για επέμβαση στο Πολυτεχνείο – εφόσον διαπράττονταν αυτόφωρα κακουργήματα για τα οποία ο νόμος επιβάλλει συλλήψεις. «Το αν, και πότε, θα γίνει η έφοδος στο Πολυτεχνείο πάντως είναι δουλειά της Aστυνομίας», ξεκαθάριζαν δικαστικοί κύκλιοι.

Ηδη, από νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η περιοχή των Εξαρχείων μύριζε «μπαρούτι», ενώ ομάδα αγνώστων ακινητοποίησε βαν που μετέφερε ασπίδες και κράνη για τις αστυνομικές δυνάμεις.


Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το μπλοκ των αντιεξουσιαστών αριθμούσε περίπου 700 άτομα που περίπου στις επτά το απόγευμα πέρασε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέσω της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα Εξάρχεια, υπό την επιτήρηση ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, υπηρετώντας τον σχεδιασμό να μην επιτραπεί να δημιουργηθούν εστίες έντασης σε άλλα σημεία της πόλης, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ταραξίες στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόθεση της ΕΛΑΣ ήταν «να λειτουργήσει η υπόλοιπη πόλη και να ανοίξουν κανονικά οι δρόμοι».

Υπενθυμίζεται ότι ομάδες νεαρών είχαν παραμείνει μέσα στο ιστορικό κτίριο, έχοντας καταλάβει το κτίριο Γκίνη και έτσι οι πύλες του ΕΜΠ παρέμειναν ανοικτές.

Σημειώνεται πως όσο περνούσε η ώρα αυξανόταν ο αριθμός των αντιεξουσιαστών που έφταναν στο Πολυτεχνείο για να μετέχουν στα επεισόδια.

Η μεγάλη πορεία στην (αστυνομοκρατούμενη) Αθήνα

Με τη μεγάλη πορεία, που ξεκίνησε στις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης και κατευθύνθηκε από το Πολυτεχνείο στην αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν οι τιμητικές εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της εξέγερσης κατά της Χούντας των συνταγματαρχών.

Με πορεία οι φοιτητές της ΠΑΣΠ κατευθύνθηκαν μέχρι το Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Χαλκοκονδύλη με Πατησίων προκειμένου να ξεδιπλώσουν την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου και να ξεκινήσουν την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από μέλη και φίλους της φοιτητικής παράταξης ΠΑΣΠ στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους.

Η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ έχει στην κατοχή της την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου από την δεκαετία του του 1980, μετά και την διάλυση της ΕΦΕΕ της οποίας πρόεδρος για τελευταία φορά ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

Στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ συμμετείχαν, περίπου, 15.000 διαδηλωτές. Στις 18:30 το απόγευμα, η κεφαλή της πορείας είχε φτάσει έξω από την αμερικανική πρεσβεία, με πανό και αντιαμερικανικά συνθήματα, ενώ η ουρά βρισκόταν στη Βουλή. Ανδρες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί κατά μήκος του μπλοκ των αναρχικών, παρακολουθώντας τους διακριτικά από το πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας, και από τις δύο πλευρές.

Οι διαδηλωτές πορεύονταν τραγουδώντας «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Ακόμη, ακούγονταν τα καθιερωμένα συνθήματα, όπως «το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί» και «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι».

Εξω από την αμερικανική πρεσβεία μερίδα των διαδηλωτών αποδοκίμασε και προπηλάκισε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, η κεφαλή της πορείας με τη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κρατά παραδοσιακά η ΠΑΣΠ από το 1980, έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο για λίγη ώρα, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα, και έπειτα διαλύθηκαν.

Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη, κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της Αστυνομίας.

(Aris Oikonomou/SOOC)

Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες και άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί οι οποίοι και το εγκλώβισαν χωρίς ωστόσο να προξενήσουν ζημιές ή να τραυματιστεί κάποιος, καθώς μετέβη άμεσα διμοιρία των ΜΑΤ και κατάφερε να τους απωθήσει.

Ωστόσο, οι νεαροί πρόλαβαν και πήραν μαζί τους δύο αστυνομικές ασπίδες και δύο κράνη.

Στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων -που άγγιξε, όπως είπαμε., τις 7.000- να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Δηλαδή, να μην υπάρξουν βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, ενώ έλαβαν ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση έτεινε να γίνει επικίνδυνη.

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο προαύλιο της πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου είχαν εισέλθει ομάδες διαδηλωτών που συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε από την οδό Εγνατία στους χώρους του ΑΠΘ, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίες από την πλευρά τους έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στα Ιωάννινα γύρω από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου όταν λίγο μετά τις 20.00 κουκουλοφόροι που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου άρχισαν να πετούν αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Με τραύμα στο μέτωπο νοσηλεύεται ο αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από κουκουλοφόρους, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου, στις 8 το βράδυ. Ομάδα ατόμων πέταξε εναντίον του αστυνομικού διευθυντή καδρόνι. τα επεισόδια επεκτάθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών.

The post Πώς θα σταματήσουν οι βανδαλισμοί; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα