Η Φλόριντα (προ)ετοιμάζεται για τη φονική Ιρμα

19:26 9/9/2017 - Πηγή: Protagon

Η προειδοποίηση των αμερικανικών αρχών για τις εκτεταμένες καταστροφές που θα φέρει ο τυφώνας Ιρμα που πλησιάζει στη Φλόριντα έχει κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην αμερικανική πολιτεία, τη δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά το Τέξας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν επικίνδυνο τυφώνα.

Οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι δίνουν στην κατάσταση έναν αέρα επείγοντος και τεράστιας κινητοποίησης.

Η πολιτεία έχει ζητήσει από 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και προειδοποιεί ότι όσοι

δεν το κάνουν δεν θα μπορούν να περιμένουν τα σωστικά συνεργεία να τους προσεγγίσουν. Ακόμη και στη γειτονική Τζόρτζια έχει ζητηθεί από 540.000 ανθρώπους να αναζητήσουν προσωρινά ασφαλέστερους χώρους.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρικ Σκότ, μετά το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) θα είναι πια αργά να πραγματοποιηθούν εκκενώσεις σε ορισμένες ζώνες στα νοτιοδυτικά της πολιτείας.

«Η καταιγίδα είναι εδώ», δήλωνε ο Σκοτ, λέγοντας ότι πρόκειται για μία «φονική καταιγίδα που όμοια της δεν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν το κράτος μας». «Αν σας έχει δοθεί εντολή για εκκένωση, φύγετε τώρα, όχι το βράδυ, όχι σε μία ώρα, τώρα», είπε χαρακτηριστικά το βράδυ της Παρασκευής.

Το πρωί του Σαββάτου χτύπησε την Κούβα ως τυφώνας κατηγορίας 5, ο πρώτος αυτής της έντασης που χτυπά την Κούβα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Κουβανός εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού στους άδειους δρόμους του Ρεμέδιος ενώ η Ιρμα χτυπούσε το νησί (EPA/Alejandro Ernesto)

Το φαινόμενο μετακινούνταν κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα προς τις ΗΠΑ και αναμένεται νωρίς την Κυριακή να χτυπήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κις στη νότια Φλόριντα. Ήδη ισχυροί άνεμοι και καταιγίδες το νότιο άκρο της Φλόριντα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από το πέρασμά του από την Κούβα, ο τυφώνας Ιρμα είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον. Ωστόσο δεν αποκλείεται να ενισχυθεί και πάλι όσο θα πλησιάζει τη Φλόριντα.

Μια ιδέα για το μέγεθος του φαινομένου δίνει αυτός ο χάρτης που τοποθετεί την Ιρμα, όπως ήταν την Παρασκευή, πάνω από την Ευρώπη.

Ο τυφώνας και τα περιφερειακά συστήματα απλώνονται σε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν το μάτι ήταν πάνω από την Αθήνα, θα καλύπτει όλη την Ελλάδα και μεγάλο μέρος από όλες τις γειτονικές μας χώρες.

#Map: Size of #Hurricane #Irma compared to #Europe. https://t.co/dCZmheHkOQ pic.twitter.com/wzB8n8yky9

— Simon Kuestenmacher (@simongerman600) September 9, 2017

Με τον μέχρι τώρα απολογισμό, τα θύματα του τυφώνα ανέρχονται σε τουλάχιστον 23 στα νησιά της Καραϊβικής, πολλά από οποία υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές σε υποδομές και σε κατοικίες.

Η Ιρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, ενώ άλλοι επτά αγνοούνται, στο γαλλικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι νομαρχιακές αρχές. Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ολλανδικό τμήμα του νησιού.

Τέσσερις είναι οι νεκροί στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και τρεις στο Πουέρτο Ρίκο. Ενας νεαρός σκοτώθηκε στα νησιά Μπαρμπέιντος και τέσσερα άτομα φέρονται να σκοτώθηκαν στις Βρετανικές Παρθένες νήσους.

Η Κούβα, πέρα από εκτεταμένες ζημιές, δεν έχει αναφέρει θύματα – υπήρξε εξάλλου οργανωμένη και έγκαιρη απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που επηρεάζονταν από τον τυφώνα.

Διαβάστε: Τηλεφωνική επικοινωνία του Προκόπη Παυλόπουλου με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε χθες στον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για «τις ανθρώπινες απώλειες» στα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου από το πλήγμα του Ιρμα.

The post Η Φλόριντα (προ)ετοιμάζεται για τη φονική Ιρμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα