Η Ευρώπη ζητά ψυχραιμία, ο Τραμπ χαϊδεύει το οπλοστάσιό του

Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία την λεκτική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας και συστήνει να υπάρξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, o Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν έτοιμος να κηρύξει τον πόλεμο μέσα το Twitter.

Την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική

λύση στη διαμάχη των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, η οποία επισήμανε ακόμη ότι ο πόλεμος λέξεων μεταξύ των δύο χωρών είναι η λάθος προσέγγιση.

«Δεν βλέπω στρατιωτική λύση, βλέπω την ανάγκη για συνεχή δουλειά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και για στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ και της Κίνας», είπε η Μέρκελ. Διαβεβαίωσε ακόμη η καγκελάριος ότι «η Γερμανία θα εμπλακεί εντατικά σε οποιεσδήποτε μη στρατιωτικές λύσεις».

Προς μία άλλη κατεύθυνση – την Κίνα- πίεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ζήτησε από το Πεκίνο να εντείνει την πίεσή του στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

Αναγνωρίζοντας ότι «αν υπάρχει ακόμη μία χώρα που ασκεί επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ, αυτή είναι η Κίνα», καλωσορίζει την έγκριση από την Κίνα «της πρόσφατης αυστηροποίησης των κυρώσεων.

Ίδια εκτίμηση και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός. Παράλληλα, επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τραμπ κατέφυγε εκ νέου σε λεκτικούς (για την ώρα) λεονταρισμούς.

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανένας την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ όπως την εκφράζει –για πολλοστή φορά για σοβαρά και ασήμαντα γεγονότα της θητείας του- μέσα από το Twitter.

Όπως έγραψε την Παρασκευή και ενώ ακόμη βρίσκεται ακόμη σε διακοπές, τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα (στους στόχους) και οπλισμένα».

Πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιόνγκ Ουν θα βρει κάποιον άλλον δρόμο!», μια σαφής προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα να συνετιστεί γιατί διαφορετικά θα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες.

Military solutions are now fully in place,locked and loaded,should North Korea act unwisely. Hopefully Kim Jong Un will find another path!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 11, 2017

Ο Τραμπ ανέβασε τους τόνους λίγη μόλις ώρα αφού το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε δήλωση στην οποία τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση της έντασης. Η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι «οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως “οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της Λαοκρατικής Δημοκρατία της Κορέας”».

Αν υπάρχει κάποιος που κρατά κάπως τα προσχήματα είναι ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, που παρά το ότι λεγόταν «λυσσασμένος σκύλος» όταν ήταν εν ενεργεία αξιωματικός, κρατά χαμηλούς τόνους.

Ενας πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός», δήλωσε, αλλά ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες σε περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει κάποια εχθρική ενέργεια, απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι».

The post Η Ευρώπη ζητά ψυχραιμία, ο Τραμπ χαϊδεύει το οπλοστάσιό του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα