Η Deutsche Welle για τα hot spots-χωματερές της Σάμου

Μία ημέρα μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian για το πώς η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη να προστατεύσει τους πρόσφυγες από το νέο κύμα ψύχους, έρχεται η σειρά της γερμανικής Deutsche Welle να καταδείξει τις αδυναμίες της χειμερινής διαμονής εκατοντάδων ανθρώπων στα κέντρα «φιλοξενίας» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σκηνές χωρίς επαρκή θέρμανση και σκουπίδια σε όλη την έκταση του καταυλισμού: Ενα ρεπορτάζ της Deutsche Welle αποκαλύπτει τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στα hot spots του ανατολικού Αιγαίου με τον απεσταλμένο της Ολιβερ Σάλετ να καταγράφει τις μεγάλες δυσκολίες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν οι 1.400 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε καταυλισμό της Σάμου.

Αν και οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πολύ χαμηλές, δεν υπάρχει θέρμανση για όσους βρίσκονται στον καταυλισμό. Ο ίδιος σημειώνει ότι ο αριθμός των φιλοξενούμενων είναι διπλάσιος από εκείνον που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Μιλώντας στον απεσταλμένο της DW, ένας από τους μετανάστες που ζουν εκεί περιγράφει τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων εβδομάδων και τις κακές συνθήκες υγιεινής με τα σκουπίδια να βρίσκονται δίπλα στις περισσότερες σκηνές.

Στο ίδιο ρεπορτάζ παρουσιάζεται η ζωή μιας οικογένειας από τη Συρία που έχει την «τύχη» να διαμένει σε οίκημα. Οπως όμως αναφέρει η μητέρα της οικογένειες, μέχρι πρόσφατα τα παιδιά της δεν πήγαιναν σχολείο.

Greek police tried to prevent us from reporting: Here's our report from Samos. Dramatic. #Refugeesgr

WATCH: https://t.co/1oBAIOeJlY pic.twitter.com/MQz5KSm1ms

— Oliver Sallet (@OliverSallet) January 25, 2017

Ο Σάλετ, με μήνυμά του στο Twitter, κατήγγειλε ότι η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει το συνεργείο της DW κατά την είσοδό τους στον χώρο. «Η αστυνομία προσπάθησε να μας εμποδίσει να καταγράψουμε. Εδώ είναι το ρεπορτάζ μας από τη Σάμο. Δραματικό», έγραψε χαρακτηριστικά.

The post Η Deutsche Welle για τα hot spots-χωματερές της Σάμου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα