Γιατί «μαλάκωσε» η Χαμάς;

10:32 2/5/2017 - Πηγή: Protagon

Σε αλλαγή πορείας με στόχο μια ηπιότερη εικόνα και να αποσείσει τον χαρακτηρισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης προχώρησε η Χαμάς, η οποία φαίνεται να αποδέχεται την ύπαρξη Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα προ του 1967.

Η παλαιστινιακή οργάνωση όμως και πάλι δεν αναγνωρίζει το kράτος του Ισραήλ ενώ σπεύδει να διευκρινίσει ότι στόχος της δεν είναι οι Εβραίοι γενικά, αλλά οι «σιωνιστές».

Είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο της Χαμάς για την πορεία της οργάνωσης από τον καταστατικό της χάρτη του 1988. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν τον αντικαθιστά.

Η οργάνωση,

η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας μετά από μια σχεδόν εμφύλια σύγκρουση με την μάλλον την μετριοπαθέστερη Φατάχ, χαρακτηρίζεται από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ σαν «τρομοκρατική οργάνωση».

Το νέο έγγραφο την δείχνει πρόθυμη να δεχτεί ένα ενδιάμεσο παλαιστινιακό κράτος στα προ του 1967 σύνορα (τα οποία είχαν οριστεί με απόφαση του ΟΗΕ). Πάντως δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, το οποίο ως σήμερα δεσμευόταν να καταστρέψει.

Ξεκαθαρίζει ότι η μάχη της Χαμάς δεν είναι με τους Εβραίους αλλά με τους «καταληψίες και επιτιθέμενους σιωνιστές».

Την στόχευση της οργάνωσης για μια βελτιωμένη εικόνα την παραδέχεται και ο εκπρόσωπός της Φαουάζι Μπερχούμ. Το μήνυμά μας στον κόσμο είναι ότι «δεν είμαστε ριζοσπαστικοί» λέει και προσθέτει ότι το νέο έγγραφο «μας δίνει την ευκαιρία να ενωθούμε με τον έξω κόσμο».

Η Χαμάς θέλει να δείξει ότι «είμαστε πραγματιστικό και πολιτισμένο κίνημα, δεν μισούμε τους Εβραίους, μαχόμαστε μόνο αυτούς που καταλαμβάνουν τη γη μας και σκοτώνουν το λαό μας», κατά τον εκπρόσωπο.

Επιπλέον, η Χαμάς, αντίθετα από τον χάρτη του 1988, δεν αναφέρεται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, την μητρική ισλαμιστική οργάνωση, η οποία έχει απαγορευτεί στην Αίγυπτο και θεωρείται πλέον από την κυβέρνηση του Καΐρου «τρομοκρατική οργάνωση». Προσφάτως μάλιστα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται και οι σχέσεις μεταξύ της Χαμάς και του Καΐρου.

Στον καταστατικό χάρτη περιέχονταν αναφορές σε «σφετερισμό της Παλαιστίνης από τους Εβραίους», όπως και θεωρίες συνωμοσίας για τον έλεγχο των διεθνών μέσων ενημέρωσης και για το ότι ήταν πίσω από τη Γαλλική επανάσταση και μυστικές εταιρείες.

Παρά ταύτα, το Ισραήλ δεν φαίνεται να πείθεται από αυτήν την αλλαγή γραμμής.

Είναι μια «προσπάθεια να κοροϊδέψει τον κόσμο που δεν θα πετύχει», επισήμανε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που πρόσθεσε ότι «φτιάχνουν σήραγγες και έχουν εκτοξεύσει χιλιάδες επί χιλιάδων βλημάτων κατά ισραηλινών πολιτών». Τονίζει δε ότι «αυτή είναι η πραγματική Χαμάς».

The post Γιατί «μαλάκωσε» η Χαμάς; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα