Εγκρίθηκε -οριακά- η αντικατάσταση του Obamacare

23:45 4/5/2017 - Πηγή: Protagon

Στο τέλος Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αποφασίσει τη ματαίωση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την αντικατάσταση του Obamacare.

Τότε, μια μετριοπαθής τάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο

νομοσχέδιο. Το επιχείρημά της ήταν ότι αφήνει πολλούς ασφαλισμένους χωρίς ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη. Ταυτόχρονα, μια υπερσυντηρητική τάση είχε ζητήσει την πλήρη άρση κάθε ευθύνης του ομοσπονδιακού κράτους για το Ασφαλιστικό και την απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς στον τομέα της ασφάλισης. Η ματαίωση της ψηφοφορίας είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ως βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο και τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Ο τραμπ επιθυμούσε να είναι αυτή η πρώτη μεγάλη «επιτυχία» της θητείας του.

Τώρα, περίπου δύο μήνες μετά, με οριακή πλειοψηφία εγκρίθηκε από Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αναθεωρημένο νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, για την αντικατάσταση του προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης.

Το ψήφισμα έλαβε 217 θετικές ψήφους (όλες από Ρεπουμπλικάνους), ενώ 213 μέλη της Βουλής (20 Ρεπουμπλικάνοι και 193 Δημοκρατικοί) το καταψήφισαν. Προκειμένου να εγκριθεί, χρειαζόταν 216 θετικές ψήφους.

Ετσι, η συζήτηση θα μεταφερθεί στη Γερουσία, την άνω Βουλή των ΗΠΑ. Εκεί, αναμένεται ότι το κείμενο θα τροποποιηθεί -κατά μεγάλο μέρος του- τις επόμενες εβδομάδες.

Με αυτό το αναθεωρημένο νομοσχέδιο διατηρούνται σε ισχύ ορισμένες σημαντικές προβλέψεις του Obamacare, ενώ προβλέπεται η διάθεση κονδυλίου οκτώ δισ. δολαρίων. Αυτό θα συμβεί για να καλυφθεί το οικονομικό κόστος για την προσφορά υπηρεσιών υγείας σε όσους είναι ασφαλισμένοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες δαπάνες για την πρόσβαση τις υπηρεσίες υγείας, με την κατάργηση του Obamacare.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε ως «νεκρό» το Obamacare, τονίζοντας ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες αποχωρούν από το εν λόγω πρόγραμμα.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες φεύγουν από το ObamaCare – είναι νεκρό. Το σχέδιό μας για την υγειονομική περίθαλψη θα μειώσει τα ασφάλιστρα και τις ατέλειες», ανέφερε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Insurance companies are fleeing ObamaCare – it is dead. Our healthcare plan will lower premiums & deductibles – and be great healthcare!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 4, 2017

The post Εγκρίθηκε -οριακά- η αντικατάσταση του Obamacare appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα