«Δυστυχώς, αποτύχαμε» παραδέχεται ο Μανουέλ Βαλς

Το φρικτό πρόσωπο του φανατικού τζιχαντιστή που αποκαλύπτουν (μετά θάνατον) οι νεαροί σφαγείς του ιερέα στη Ρουέν της Νορμανδίας, φέρνει τη γαλλική κυβέρνηση σε όλο και πιο δυσχερή θέση. Στις φωτογραφίες, το βίντεο στο οποίο ορκίζονταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, στις πληροφορίες ότι οι δράστες ήταν γνωστοί και ότι η Αντιτρομοκρατική είχε προειδοποιηθεί για επαπειλούμενες τρομοκρατικές ενέργειες – σαν αυτή την φρικτή στην εκκλησία της Σεντ Ετιέν ντυ Ρουβρέ -, ήρθε να προστεθεί ένα νέο βίντεο στο οποίο ο ένας σφαγέας, ο Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίρ Πετιζάν, καλεί τους μουσουλμάνους να βγουν στους δρόμους

για να κάνουν νέα φονικά.

Ο συγκεκριμένος τρομοκράτης – που κατά τη διάρκεια της ομηρίας την Τρίτη έπεσε νεκρός από τα πυρά των ασυνονομικών, αλλά είχε προλάβει να σφάξει τον 86χρονο ιερέα Ζακ Χάμελ – ήταν γνωστός στην Αντιτρομοκρατική, είχαν φωτογραφία του τέσσερις μέρες πριν από την επίθεση και η εικόνα του είχε μοιραστεί στα αστυνομικά τμήματα. Αλλά το γεγονός ότι οι Αρχές τον γνώριζαν δεν υπήρξε αρκετό για να αποτρέψει την τραγωδία.

Το ίδιο πρόβλημα υπήρξε και με τον 18χρονο συνεργό του, τον Αντέλ Κερμίς. Ηταν γνωστός, είχε συλληφθεί, αλλά δεν φυλακίστηκε – ζούσε υποτίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό φορώντας βραχιολάκι. Αυτό δεν τον εμπόδισε να σφάξει τον υπέργηρο παπά εις το όνομα του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτή την αδυναμία των Αρχών να εμποδίσουν τη σφαγή παραδέχτηκε την Παρασκευή ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα τρομοκρατίας να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι, «είναι μια αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

«Αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών», υπογράμμισε ο Βαλς ο οποίος αρνείται εντούτοις «την ευκολία να καταστήσει αυτούς τους δικαστές υπεύθυνους για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια».

Στο μεταξύ η Γαλλία δεν έχει ξεπεράσει το σοκ. Και πώς να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν όλο και περισσότεροι – και παρά τις διαβεβαίωσεις της πολιτικής ηγεσίας για το αντίθετο – κάνουν πλέον λόγο για θρησκευτικό πόλεμο; Νερό στον ίδιο μύλο φροντίζει εξάλλου να ρίχνει το ISIS.

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να εμφανίζεται ο δεύτερος δράστης της επίθεσης στην εκκλησία στη Νορμανδία.

Στο βίντεο, ο Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίρ Πετιζάν, που έχει επίσημα αναγνωριστεί ως ένας από τους δύο άνδρες που σκότωσαν έναν ιερωμένο μέσα στην εκκλησία απευθύνεται άμεσα στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς:

«Οι καιροί έχουν αλλάξει. Θα υποφέρετε αυτά που υποφέρουν οι αδερφοί μας και οι αδερφές μας. Θα καταστρέψουμε τη χώρα σας», λέει ο άντρας που το πρακτορείο Amaq ισχυρίζεται είναι ο Πετιζάν στο βίντεο. «Αδερφοί μου, βγείτε στους δρόμους με μαχαίρια, με οτιδήποτε χρειάζεται, επιτεθείτε τους, σκοτώστε τους μαζικά», λέει, καλώντας τους μουσουλμάνους να επιτεθούν στους συμμάχους των διεθνών συμμαχικών δυνάμεων που πολεμούν τους ισλαμιστές μαχητές στη Συρία.

Το Reuters δεν μπορούσε να επαληθεύσει άμεσα τη γνησιότητα του βίντεο. Αλλά τι σημασία έχει η επαλήθευση; Η Γαλλία ζει με τον τρόμο. Και ακροβατεί καθημερινά ανάμεσα στις ακραίες φωνές περί θρησκευτικού πολέμου και στην αυταπόδεικτη αποτυχία του κράτους να προστατεύσει τους πολίτες του από την ισλαμική τρομοκρατία.

The post «Δυστυχώς, αποτύχαμε» παραδέχεται ο Μανουέλ Βαλς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα