Κομοτηνή: Στις γειτονιές των Ρομά

11:42 29/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γειτονιές στην άκρη της πόλης. Ανοιχτές πληγές που όλοι τις γνωρίζουν, αλλά που ελάχιστα γίνονται για να τις επουλώσουν. Οι συνοικίες των Ρομά, εντός ή εκτός πόλεων, έχουν σχεδόν τις ίδιες ιστορίες:
Πρόχειρα στημένα σπίτια, χωρίς καμία υποδομή. Παράγκες που στο πρώτο φύσημα του ανέμου γκρεμίζονται, όταν δεν τις παρασέρνουν τα ορμητικά νερά της βροχής.

Σε μια τέτοια γειτονιά, στην οδό Τέρμα Αδριανουπόλεως στην Κομοτηνή, 300 οικογένειες περιμένουν ακόμη την μετεγκατάσταση τους

σε μια νέα περιοχή που έχει ήδη αγοραστεί από το Δήμο. «Λόγω έλλειψης χρημάτων τα σπίτια δεν μπορούν να ανεγερθούν» δηλώνει ο Αχμέτ Μουφίτ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων Ρομά Θράκης και της Διασποράς ζητώντας από τις Αρχές να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μια υπόθεση που καλά κρατεί δύο δεκαετίες τώρα.

Μέχρι τότε μικροί και μεγάλοι, παιδιά, αλλά και ηλικιωμένοι, ζουν σε άθλιες συνθήκες, ανάμεσα σε σκουπίδια και εστίες μολύνσεων. Κι όσοι μπορούν να εργαστούν βρίσκουν, όταν βρίσκουν, δουλειά στις λαϊκές αγορές ή στα χωράφια. Η Κρίση όμως τους έχει αγγίξει περισσότερο από όλους, έτσι τα επιδόματα Πρόνοιας αποτελούν για πολλούς μοναδική πηγή εσόδων. Και κάποιοι άλλοι έχουν πάρει το δρόμο της μετανάστευσης για Γερμανία και Ολλανδία ως απλοί ανειδίκευτοι εργάτες, συνολικά περισσότερες από εκατό οικογένειες.

Τίποτα δεν προμηνύει ότι το μέλλον των νέων παιδιών θα είναι καλύτερο. Τα περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, κι όσα πηγαίνουν δεν έχουν καμία στήριξη και καμία βοήθεια στο σπίτι.
«Κανόνας» στις γειτονιές των Ρομά και η παραβατικότητα. Περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων γίνονται καθημερινότητα. Μόνο από τη γειτονιά της Οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως στην Κομοτηνή βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις Δικαστικές Φυλακές της ίδιας πόλης τριάντα της κάτοικοι. Η φτώχεια, η απόγνωση και η εγκατάλειψη εκδικούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα