Χίος: Το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις για Προσφυγικό

Η πόλωση στη Χίο διαρκώς αυξάνεται, με βασικό ζήτημα το νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, που η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει παρά τις αντιδράσεις. Ο θάνατος των δύο προσφύγων από πυρκαγιά στη Μόρια αυξάνει τον φόβο των φιλοξενούμενων στα hotspot, ενώ οι εργαζόμενοι φοβούνται να επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς, παρά τις καταγγελίες τους, η αστυνομία δεν λαμβάνει μέτρα.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για την κατάσταση στο νησί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ

ως μόνη άμεσα εφικτή οικονομικά λύση στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στη Σούδα και τη λειτουργία της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρου υποδοχής και ταυτοποίησης.

Προβλέπουν επίσης προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακού κέντρου δυναμικότητας 120 ατόμων, μέχρι να βρεθεί νέος χώρος και την ενίσχυση του προσωπικού για τις διαδικασίες ασύλου. Το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου προβλέπεται να έχει αυξηθεί στα 40 άτομα μέχρι το τέλος του έτους.

Το δημοτικό συμβούλιο της Χίου σήμερα, Κυριακή, εξέφρασε την αντίθεσή του για το πακέτο προτάσεων της κυβέρνησης, καταψηφίζοντας την κατασκευή νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ του νησιού και τη λειτουργία κέντρου στο Μερσινίδι. Επέμεινε επίσης στην άμεση εκκένωση της Σούδας και στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί.

Ειδικότερα, η απόρριψη του πακέτου προτάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αποφασίστηκε με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης και της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ διαφώνησαν οι παρατάξεις της Αριστεράς.

Το δημοτικό συμβούλιο του νησιού κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να λειτουργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το hot spot της ΒΙΑΛ, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας και να ασκείται έλεγχος και αστυνόμευση στις εγκαταστάσεις του hot spot και εκτός αυτών.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στο 18ο χιλιόμετρο της οδού Χίος – Βολισσός.

Την περασμένη Πέμπτη, μετά το τραγικό συμβάν στη Μόρια, ο κ. Μουζάλας επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη ΝΔ. Κατηγόρησε τον Δήμο Χίου ότι αντιστέκεται στην κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση, ενώ κατήγγειλε ότι η NΔ υποκινεί ενέργειες που εμποδίζουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.

Στη Βουλή, έφτασε στο σημείο σχεδόν να διαπληκτιστεί με τον Δημήτρη Σεβαστάκη, βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση.

«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια. Θα φανεί και στη Σάμο. Πρέπει να αλλάξει η κατάσταση. Πρέπει να πάψουν τα λαϊκίστικα συνθήματα να επηρεάζουν τον πληθυσμό. Εκεί πέρα θα περιμένει κανείς, άνθρωποι σαν εσάς με την αγωνιστική σας εμπειρία, να βγουν μπροστά και να αντιταχθούν σε αυτά τα λαϊκίστικα συνθήματα, όπως κάνατε πέρυσι και δώσατε όλη αυτήν τη βοήθεια», είπε, προκαλώντας την έκρηξη του κ. Σεβαστάκη ο οποίος χαρακτήρισε διγλωσσία τις θέσεις του κ. Μουζάλα.

«Οι νησιώτες το καλοκαίρι σάς είχαν ακούσει να λέτε “όχι δεύτερο hot spot” και τώρα βρίσκονται στη θέση να ακούν ότι θα υπάρξει πολλαπλασιασμός των κέντρων», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός πέρασε στην αντεπίθεση ισχυριζόμενος ότι «το πρόβλημα που προκύπτει εντοπίζεται στην άρνηση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φτιάξουμε ένα κλειστό κέντρο. Η άρνηση αυτή είναι και δική σας. Θέλετε να φτιαχτεί μέσα στο hot spot, κάτι το οποίο θα προκαλεί συνέχεια επεισόδια. Και μετά θα καταθέτετε ερωτήσεις για τα επεισόδια», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Με παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς διέψευσε τις καταγγελίες του υπουργού. Αντέτεινε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οιαδήποτε συμφωνία, αλλά αντίθετα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

The post Χίος: Το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις για Προσφυγικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα