Οργή στην Αγκυρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών

Ηταν αναμενόμενο ότι η Αγκυρα θα αντιδρούσε στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην εκδοθούν οι τρεις από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το βράδυ της 15ης Ιουλίου. Ηταν επίσης αναμενόμενο ότι στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση θα έθιγε το ζήτημα της τρομοκρατίας, καθώς έτσι αντιμετωπίζει τους «εχθρούς» του Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως μετέδωσε το ahaber.com.tr, λοιπόν, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι «η τρομοκρατία είναι τρομοκρατία, δεν υπάρχει διάκριση». Τόνισε ότι «τα δικαστήρια πρέπει να λαμβάνουν πιο προσεκτικές αποφάσεις για τις τρομοκρατικές οργανώσεις» και ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να δείχνουν τη συμμαχική τους αλληλεγγύη». Στην ίδια ανακοίνωσε επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» και επανέλαβε ότι «οι προσδοκίες μας από την ελληνική κυβέρνηση είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτά τα μέλη του Δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν να επιστρέψουν στην Τουρκία».

Σε μια περίοδο που ήδη οι σχέσεις με τη γείτονο δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν αποκηρύσσει τη Συνθήκη της Λωζάνης και ο Πάνος Καμμένος κάνει εθνικοπατριωτικές περιοδείες στο Καστελόριζο, η δικαστική απόφαση έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο αστάθειας. Τουλάχιστον σε αυτήν την περίπτωση η Δικαιοσύνη δικαιούται το αλάθητο.

Για τους τρεις που εκδικάστηκε τη Δευτέρα το αίτημα των τουρκικών αρχών το δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία, δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης οι τρεις εκζητούμενοι: υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.

Υπέρ της μη έκδοσής τους τάχθηκε και η αρμόδια εισαγγελέας. Η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν θεμελιώνεται από νομικής σκοπιάς το αίτημα έκδοσης, διότι οι περισσότερες από τις κατηγορίες που αναφέρονται π.χ απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν δεν συνδέονται με πραγματικά περιστατικά. Η εισαγγελέας ανέφερε πως στην Τουρκία όπως μπορούμε να δούμε και από τον διεθνή τύπο υπάρχουν καταγγελίες και έχουν καταγραφεί και από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ βασανιστήρια.

Πλέον οι τρεις τούρκοι στρατιωτικοί αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι εντός των επόμενων ημερών. Οι δικηγόροι των στρατιωτικών μετά το πέρας της διαδικασίας δήλωσαν ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου σημειώνοντας πως η δικαιοσύνη έκρινε αντικειμενικά την υπόθεση.

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για τρεις ακόμα στρατιωτικούς που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

The post Οργή στην Αγκυρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα