Οι «Ψυχαναλυτικές και Φιλοσοφικές Διαστάσεις της Εικόνας» στο βιβλίο του Φώτη Καγγελάρη

Οι Εκδόσεις ΡΟΠΗ, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων-ΟΠΑΝΔΑ, μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Φώτη Καγγελάρη με τίτλο «Homo Photographicus Ψυχαναλυτικές και Φιλοσοφικές Διαστάσεις της Εικόνας».

Η φωτογραφία, αναλαμβάνοντας να συλλάβει το ασύλληπτο της πραγματικότητας, τεμαχίζοντάς την και αποδίδοντάς την σε εικόνα, επιχειρεί ταυτόχρονα να συλλάβει, μέσα στο συμβολικό πλαίσιο του λόγου, την επιθυμία του ανθρώπου να δει πέραν της πραγματικότητας, πέραν

της εικόνας. Μα, την ίδια αυτή στιγμή, η ίδια η εικόνα γίνεται εμπόδιο σε αυτό.

Η φωτογραφία εκκινώντας από τη σχέση της με τη φθορά, τον χρόνο, τον θάνατο υπόσχεται το ψεύδος εκείνο για το οποίο έλεγε ο Νίτσε ότι έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε. Μια δήθεν νίκη επί του παράλογου. Μια υπόσχεση ότι θα υπάρχουμε και «μετά». Ενας δήθεν έλεγχος σ’ αυτό ακριβώς που παράγει την εικόνα: το κενό, το άλεκτο, την τρέλα.

Η φωτογραφία αναδύεται έτσι ως μια μαρτυρία για το «πέραν» και ταυτόχρονα μια καθήλωση στο «εδώ» κάνοντας μας ν’ αφουγκραζόμαστε τη φράση του Ρολάν Μπαρτ: «η φωτογραφία είναι εικόνα τρελή εμβαπτισμένη στην πραγματικότητα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Κωστής Αντωνιάδης (καθηγητής φωτογραφίας), Αθανάσιος Γεωργάς (παιδοψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής), Σωκράτης Δεληβογιατζής (καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ., διευθυντής του Εργαστηρίου πάνω στο Φαντασιακό), Μάρω Κουρή (φωτογράφος, φωτορεπόρτερ), Γιάννης Μήτρου ερευνητής (ψυχαναλυτής, Ε.Φ.Ε.Φ. Α.Π.Θ), Αννα Φιλίνη (αρχιτέκτων, εικαστικός), Τάκης Τζίμας (εκδότης-διευθυντής του περιοδικού «Φωτογράφος»), Πάνος Χαραλάμπους (πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών). Το βιβλίο θα χαιρετίσει η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, απαγγέλλοντας ποιήματά της. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Τέση Λαζαράτου, ψυχοθεραπεύτρια. Τη βραδιά θα κλείσει η Ομάδα Τέχνης AlmaKalma Rlpa με την Performance Action 1. Η παρουσίαση θα συνοδεύεται από Jazz κουαρτέτο.

Info
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, 19:30.
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης – Ακαδημίας 50
Μετρό Πανεπιστήμιο
Facebook event page

The post Οι «Ψυχαναλυτικές και Φιλοσοφικές Διαστάσεις της Εικόνας» στο βιβλίο του Φώτη Καγγελάρη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα