Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια

Οι δανειστές είναι -και πάντα ήταν- σαφείς στο αίτημά τους για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφώνησε στις περικοπές των συντάξεων και τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών πρώτα με τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016, τον Μάιο του 2016, ύστερα με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το περασμένο Σάββατο. Και τώρα -την Πέμπτη- οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μέτρα που προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση

των συντάξεων καθώς και συγχωνεύσεις επιδομάτων στα ειδικά μισθολόγια. Το Σύνταγμα, όμως, τι λέει;

Με απόφαση που αναρτήθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια, η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έκρινε ομόφωνα αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια που προβλέπει ο νόμος 4387/2016.

Ενδεικτικά, αναφέρεται σε ένα σημείο της πολυσέλιδης έκθεσης: «Σε κάθε περίπτωση, όταν ο νοµοθέτης επιχειρεί µεταρρύθµιση του συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης που κατατείνει στον εκ νέου υπολογισµό των συντάξεων, τόσο των ήδη συνταξιούχων όσο και των µελλοντικών δικαιούχων, οφείλει να προβαίνει προηγουµένως «σε εµπεριστατωµένη µελέτη, προκειµένου να διαπιστώσει και να αναδείξει τεκµηριωµένα ότι η λήψη των συγκεκριµένων µέτρων [είναι] συµβατή µε τις σχετικές συνταγµατικές δεσµεύσεις, τις απορρέουσες, µεταξύ άλλων, από το θεσµό της κοινωνικής ασφαλίσεως, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και την προστασία της αξίας του ανθρώπου».

Και σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια: «Τέλος, η υπ’ αριθ. 2Ο12/211/ΕΕ απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως της 13.3.2012, με την οποία προβλέφθηκε «μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο των ειδικών μισθών του δημόσιου τομέα για τους οποίους δεν ισχύει το νέο μισθολόγιο», εν πάση περιπτώσει δεν έχει την έννοια ότι απαλλάσσει τον εθνικό νομοθέτη, κατά την άσκηση της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο εκπληρώσεως των διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας, από την τήρηση των προαναφερομένων συνταγματικών διατάξεων και αρχών»

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του Realfm 97,8 το πρωί της Τετάρτης, ο νομικός – εργατολόγος, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, τόνισε: «Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής αποφαίνεται ότι το σύνολο των ρυθμίσεων είναι εκτός νόμου, εκτός Συντάγματος και εκτός διεθνούς συνθήκης για τα δικαιώματα του ανθρώπου»

Αργότερα, μιλώντας στον ANT1 υπογράμμισε: «Πάμε σε ξεπεσμό του κοινοβουλίου. Oταν έρχεται το δημοσιονομικό δικαστήριο της πατρίδας και λέει ομόφωνα αντισυνταγματικές, έρχεται η Επιστημονική Επιτροπή, πέντε κορυφαίοι καθηγητές, λένε αντισυνταγματικές, δεν μπορεί το κοινοβούλιο να νομοθετεί τις αθλιότητες που λέει και εντοπίζει η Επιτροπή».

Η απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου, καθηγητή Κώστα Μαυριά έχει τη σημασία της. Μάλιστα δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες προτού αρχίσει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως επείγον. Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την αναγκαιότητα ψήφισης του σχεδίου νόμου, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση, είναι ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαμορφώνει το αναγκαίο περιβάλλον σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, διαγράφοντας έναν καθαρό δημοσιονομικό διάδρομο για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των ουσιαστικών μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους»…

The post Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα