Αντιπαράθεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

17:40 7/3/2017 - Πηγή: Protagon

Η συμμετοχή των πολιτών στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, μια συζήτηση για θεσμική τομή, για τη νέα μεταπολίτευση, για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2021, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Διαλόγου για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οπως εξήγησε, «οφείλουμε να εμπλέξουμε στη συζήτηση και την ίδια την κοινωνία», όχι για να δεσμεύσουν οι πολίτες τους βουλευτές, αλλά για να έχουν οι βουλευτές εικόνα των απόψεων που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο. Η δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες, από αυτούς αντλεί τη θεμελιακή της δύναμη, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Βουλή πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβληματισμού και των απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία, ειδικά όταν στην Συνταγματική Αναθεώρηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες, όπως η ευθύνη των υπουργών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι σήμερα, 40 και πλέον χρόνια μετά την Μεταπολίτευση, η συζήτηση αφορά την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας, ειδικά όταν -με αφορμή και την καταστροφική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα από το 2010- ολοένα και πληθαίνουν άλλου είδους απόψεις, όπως το να εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια της πολιτικής σε τεχνοκράτες και να απομονωθούν από την λαϊκή κυριαρχία. Καλούμαστε, είπε, να συζητήσουμε για τη νέα μεταπολίτευση, δηλαδή σε τι θεσμικό πλαίσιο θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το 2020 και επισήμανε ότι στόχος πρέπει να είναι η συζήτηση να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερα θέματα.

Η διεξαγωγή ενός πραγματικά ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση συνιστά μία πολύ μεγάλη πρόκληση, συνέχισε, προσθέτοντας ότι στην πρόκληση αυτή καλείται να ανταποκριθεί η Επιτροπή, ώστε η προσπάθεια να δώσει ώθηση σε μια πραγματικά ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και να μην καταλήξει σε μικρές αλλαγές τεχνικού χαρακτήρα. Συμπλήρωσε ότι είναι ουσιαστικό να ξέρει ο πολίτης ότι η άποψή του θα ληφθεί υπ’ όψιν.

Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζονται και οι ανοιχτές συζήτησεις με την κοινωνία των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος πρέπει να οργανωθεί και σε επίπεδο τοπικό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να βρούμε τον τρόπο να ακουστεί και η φωνή των αποκλεισμένων από την εξουσία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία: «Αφού εξευτέλισε τους συνταγματικούς θεσμούς, επιχειρώντας να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη, να υποκλέψει τις αρμοδιότητες του Ε.Σ.Ρ., να περιορίσει την ελευθερία ενημέρωσης και να υποβαθμίσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Το πράττει για προφανείς λόγους, ώστε να συγκαλύψει τα τραγικά λάθη που οδήγησαν εκ νέου την οικονομία σε τέλμα και την κοινωνία στα όρια της εξαθλίωσης» αναφέρει.

Υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι η αναθεώρηση συνιστά διαδικασία που καταγράφεται στο ίδιο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και «δεν ανήκει στην αυθαίρετη βούληση οποιασδήποτε συγκυριακής πλειοψηφίας».

Αποδέχεται ότι η δημόσια διαβούλευση είναι γενικά ευπρόσδεκτη, ωστόσο, σημειώνει πως είναι αυταπόδεικτο ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να μεταφέρει τη συζήτηση σε λαϊκές επιτροπές και σε κουπόνια λαϊκής συμμετοχής, που παραπέμπουν σε μαύρες εποχές για τον τόπο, αγνοώντας προκλητικά τη φυσική δημοκρατική έδρα της συνταγματικής αναθεώρησης, το Κοινοβούλιο.

«Ας γνωρίζει, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα σταθεί υπεύθυνα, ως θεματοφύλακας των θεσμών, και θα καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων, όταν ο πρωθυπουργός σταματήσει να περιφρονεί το αντιπροσωπευτικό σώμα, ένα σχέδιο πλήρους, σύγχρονης και προοπτικής συνταγματικής αναθεώρησης, που θα δημιουργεί συνθήκες ισορροπίας των θεσμών και ευημερίας της κοινωνίας» σημειώνεται.

Η στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ποδοπατά τα λαϊκά δικαιώματα, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί το να εγκαινιάζει ο Πρωθυπουργός διαδικασίες δήθεν «λαϊκής συμμετοχής» για τη συνταγματική αναθεώρηση, σχολιάζει το ΚΚΕ, με αφορμή την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Επιτροπή Διαλόγου για το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, μέσω προκαθορισμένων ερωτημάτων κι απαντήσεων, έχει στόχο να ντύσει με δημοκρατικό περιτύλιγμα την προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Για νέα αποτυχημένη θεατρική απόπειρα κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ). Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «χωρίς επιστημονική γνώση, χωρίς θεσμική νομιμοποίηση, δίχως ίχνος πολιτικής υπευθυνότητας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει -για μια ακόμη φορά- με το Σύνταγμα, το πολιτικό σύστημα, τους πολιτειακούς θεσμούς, τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας μας».

The post Αντιπαράθεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα