Ανοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ – ψήφισε η Χίλαρι

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ένα βραχύ αλλά καθαρό προβάδισμα στην Χίλαρι Κλίντον οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ για την ανάδειξη του 45ου προέδρου της χώρας. Ολα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία εκτιμούν ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος από τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο ύστερα από μια άκρως πολωμένη προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε

η σκανδαλολογία, σε πολλές κρίσιμες πολιτείες η μάχη είναι οριακή. Αλλωστε σημασία έχουν οι εκλέκτορες και όχι μόνο ο αριθμός των ψήφων…

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις.

17.35 Πολλές ψηφοφόροι, οι οποίες υποστηρίζουν τη Χίλαρι Κλίντον, πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα φορώντας λευκά ρούχα. Το κίνημα αυτό υποστηρίζεται και διαδικτυακά, από το hashtag #WearWhiteToVote, ακολουθώντας τις «Σουφραζέτες» που χρησιμοποίησαν το λευκό χρώμα για να γιγαντώσουν το φεμινιστικό κίνημα τον 19ο και 20ό αιώνα.

Tomorrow Nasty Women #WearWhiteToVote to honour the Women who fought for emancipation pic.twitter.com/SOq25ZFxk7

— Héléna Patrikiou (@helenapatrikiou) November 7, 2016

17.15 Η ψηφοφορία στα χωριά Ντίξβιλ, Χαρτς Λοκέισον και Μίλσφιλντ άρχισε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα και τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν αφού ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι. Οι κάτοικοι των τριών χωριών δηλώνουν υπερήφανοι που ψηφίζουν πρώτοι στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Κλίντον κέρδισε περισσότερες ψήφους στο Ντίξβιλ και στο Χαρτς Λοκέισον, αλλά ο Τραμπ επικράτησε με μεγάλη διαφορά στο Μίλσφιλντ, με 16 ψήφους έναντι 4. Ο Φιλελεύθερος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον έλαβε τρεις ψήφους. Ο Μπέρνι Σάντερς, ο Τζον Κέισικ και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, ο Μιτ Ρόμνεϊ, έλαβαν επιστολικές ψήφους. Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας στο Νιου Χαμσάιρ, οι κοινότητες με λιγότερους από 100 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια να ανοίξουν τις κάλπες τα μεσάνυχτα και να τις κλείσουν αμέσως μόλις όλοι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

16.48 (9.50, ώρα Νέας Υόρκης) Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε, κοντά στην οικία της στην Τσαπάκουα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, έσφιξε με χαμόγελο τα χέρια υποστηρικτών της. «Είμαι τόσο χαρούμενη», δήλωσε. «Είμαι πραγματικά απίστευτα χαρούμενη. Είναι εδώ όλοι οι φίλοι και οι γείτονές μου, αυτό με κάνει τόσο ευτυχή», πρόσθεσε. Η κυρία Κλίντον συνοδευόταν από τον σύζυγό της, πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Ο Μπιλ κρατά τρυφερά τη Χίλαρι. Οι «κακές γλώσσες» είπαν ότι την υποβαστάζει… (REUTERS/Mike Segar)

16.35 Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο δίκτυο Fox ότι, εάν δεν νικήσει, θα έχει σπαταλήσει «τεράστια ποσότητα χρόνου, ενέργειας και χρημάτων». Ο κ. Τραμπ δεν είχε ασκήσει, μέχρι τις 16.30 μ.μ. το απόγευμα της Τρίτης ώρα Ελλάδος το εκλογικό του δικαίωμα.

16.20 Ο Μπαράκ Ομπάμα αφιέρωσε την ημέρα των εκλογών σε μία… τελετουργία, μπορείς να το πεις και πρόληψη: πήγε να παίξει μπάσκετ, στο Φορτ ΜακΝέρ – στρατιωτική βάση, σε προάστιο της Ουάσιγκτον. Το 2008, όπως και το 2012, ο Μπαράκ είχε παίξει μπάσκετ την ημέρα των εκλογών, στο Σικάγο. Μέχρι τώρα, αυτή η «παράδοση» του έχει φέρει γούρι. Για να δούμε εάν θα συμβεί το ίδιο και φέτος.

Something of a tradition/superstition for Pres Obama to play basketball on Election Day. Last observed 2012 – day of his re-election.

— Mark Knoller (@markknoller) November 8, 2016

15.50 (8.50, ώρα Νέας Υόρκης) Να μία (τόπλες) διαμαρτυρία σε εκλογικό κέντρο της Νέας Υόρκης, κατά του Τραμπ – εκεί όπου εκείνος ψηφίζει. Το βιντεάκι τράβηξε η Σάρλοτ Κλοτ Κάντερ, από το περιοδικό People. Οι δύο κυρίες συνελήφθησαν.

Protest inside polling station where Trump votes. Two women arrested. #Election2016 #vote pic.twitter.com/YxXKb8NwMD

— Sharon Clott Kanter (@sharonclott) November 8, 2016

15.44 (8.44 π.μ. ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ) Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στο Γουΐλμιγκτον του Ντέλαγουερ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, o οποίος δήλωσε ότι «το κλειδί για τη νίκη είναι η πολιτεία της Φλόριντα», στην οποία η μάχη είναι οριακή για τους 29 εκλέκτορες. «Τα κακά νέα είναι ότι δεν θα φύγω», αστειεύτηκε προς τους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν ο οποίος τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη «μάχη ενάντια στην οικονομική ανισότητα».

15.33 Την προτίμησή της στον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε η Βουδαπέστη. «Ολοι λένε ότι θα βγει η Κλίντον, ωστόσο το ίδιο έλεγαν και για το Bremain και είδαμε τι έγινε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σγιάρτο στους Financial Times, συμπληρώνοντας ότι πολιτικά βρίσκεται εγγύτερα στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. «Οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από την πολιτική ορθότητα και τις ανοησίες των πολιτικών», είπε ο Σγιάρτο, συμπληρώνοντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του κ. Τραμπ τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και στα ζητήματα «εξαγωγής της δημοκρατίας» μέσω διεθνών επεμβάσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν υποστήριξε εξ αρχής τον Τραμπ.

15.22 (8.22 π.μ. ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ) Αναφορές για μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα στην Πενσιλβάνια, στη Φλόριντα και στη Βιρτζίνια.

Στιγμιότυπο από εκλογικό τμήμα στο Ντάμφραϊς της Βιρτζίνια (Reuters)

15.14 (8.14 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης). Σε δημόσια δήλωση υποστήριξης της Χίλαρι Κλίντον προέβη ο Ματέο Ρέντσι. «Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε το όνομα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και η απόφαση αυτή θα επιηρεάσει τον πλανήτη τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ελπίζουμε… να είναι γυναίκα», έγραψε ο Ματέο Ρέντσι στη σελίδα του στο Facebook.

15.06 (8.06 π.μ., ώρα Νέας Υόρκης) Συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, 42ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Τσαπάκουα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Hillary Clinton just cast her vote in Chappaqua, New York https://t.co/9yiYZXshE4 #ElectionDay #CNNelection https://t.co/ZkmA2BZJmu

CNN (@CNN) November 8, 2016

15.02 Ο δημοφιλής ισπανόφωνος ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας καλεί τους πάντες να πάνε να ψηφίσουν.

Go Vote!!!!#Election2016 #Vote2016 #USElections2016 pic.twitter.com/amGQTzcSjA

— Antonio Banderas (@antoniobanderas) November 8, 2016

Λίγο μετά τις 6 π.μ. (1 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στα εκλογικά κέντρα του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη μπήκαν οι πρώτοι «πελάτες». Είχε ενδιαφέρον. Στις πινακίδες εκτός από το «Vote Here», υπήρχαν και επιγραφές και στα ισπανικά «Vote Aqui» και στα κινέζικα· οι ψήφοι των Ισπανόφωνων μπορεί να αποδεχτούν καθοριστικά στις εκλογές για την ανάδειξη του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας; Ή ο πρώτος «πορτοκαλί» άνδρας, όπως λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου φίλοι και εχθροί για τον Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενοι στο χρώμα των μαλλιών και της επιδερμίδας του ελέω σολάριουμ.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Στη Νέα Υόρκη δεν τίθεται βέβαια τέτοιο ερώτημα. Η Χίλαρι Κλίντον, που είχε εκλεγεί και γερουσιαστής στην πολιτεία το 2002, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Το ζήτημα όμως είναι ο κόσμος να πάει να ψηφίσει – η αυξημένη προσέλευση εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει και στις κάλπες το δημοσκοπικό της προβάδισμα και παράλληλα θα βοηθήσει το Δημοκρατικό Κόμμα να επανακτήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Και έτσι το tweet της καμπάνιας της ελάχιστα λεπτά προτού ανοίξουν και επίσημα οι κάλπες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ ήταν το ακόλουθο:

Don't stand still. Vote today: https://t.co/jfd3CXLD1s #ElectionDay #MannequinChallenge pic.twitter.com/4KAv2zu0rd

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) November 8, 2016

Καθόλου εκλεπτισμένο το αντίστοιχο κάλεσμα του Τραμπ ο οποίος υπενθύμισε στους ακολούθους του στο Twitter το σύνθημα της εκστρατείας του – «ας κάνουμε ξανά τρανή την Αμερική».

TODAY WE MAKE AMERICA GREAT AGAIN!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 8, 2016

Και κάπως έτσι ξεκίνησε η κρισιμότερη εκλογική μάχη των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ. Με τον Νέιτ Σίλβερ, στην τελική του πρόβλεψη, να δίνει στη Χίλαρι 71,6% πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος.

The post Ανοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ – ψήφισε η Χίλαρι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, financial times, new york, δημοσκοπηση, tomorrow, women, twitter, ψηφοφορία, εκλογες, μιτ, fox, obama, play, people, νέα, ουγγαρια, times, facebook, york, https, cnn, banderas, tweet, today, protagon, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, ομπαμα, ξανα, εκλογικα τμηματα, αδεια, βουδαπεστη, γυναικα, ηθοποιος, μπασκετ, ρουχα, φιλελευθερος, ωρα, cnn, obama, people, protagon, times, απιστευτα, βρισκεται, δυνατοτητα, δειτε, δηλωση, δικτυο, ειπαν, ειπε, εκστρατεια, εχθροι, ιδιο, υπηρχαν, ισπανικα, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λευκα, μιτ, μπορεις, νεα υορκη, νικη, οικια, ονομα, ουασιγκτον, πιθανοτητες, πολιτεια, συζυγο, σικαγο, σολαριουμ, τμημα, χαμογελο, χρωμα, ψηφοφορία, ωρες, banderas, δικαιωμα, φιλοι, financial times, fox, https, λευκο, new york, tweet, play, protagon.gr, today, θεσεις, women, ξεκινησε, χερια, york
Τυχαία Θέματα