Γερμανία – Τουρκία: εκατέρωθεν πυρά για το άσυλο στους πολιτικά διωκόμενους

Στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, οι Αρχές στην Τουρκία έχουν προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις και έχουν απομακρύνει από τις θέσεις τους περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους στον χώρο της Παιδείας, της Δικαιοσύνης και τον Ενοπλων Δυνάμεων.

Τις τελευταίες ημέρες οι διώξεις πέρασαν και στον πολιτικό χώρο, με τη σύλληψη δύο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, μαζί με βουλευτές και

δεκάδες στελέχη της παράταξης.

Με δηλώσεις του γερμανού υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μίχαελ Ροτ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt, η Γερμανία δήλωσε ανοικτή σε όλους τους πολιτικά διωκόμενους στην Τουρκία, προκαλώντας οργισμένη αντίδραση από την πλευρά της Αγκυρας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ροτ τόνισε πως το άσυλο «ισχύει ρητά, όχι μόνο για τους δημοσιογράφους», ενώ υπογράμμισε πως αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο στην Τουρκία δεν συμβαδίζει με την αντίληψη που έχει η γερμανική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές αξίες, το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου.

Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός ανέφερε ότι η αναμενόμενη σήμερα, Τετάρτη, έκθεση προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα είναι αρνητική. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει έναν πολύ νηφάλιο, πολύ σαφή και κριτικό απολογισμό του τι δεν προχωρά καλά στην Τουρκία ή τι δεν λειτουργεί καθόλου. Και είναι δυστυχώς πάρα πολλά αυτά», σχολίασε μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα.

Ωστόσο τάχθηκε ξεκάθαρα κατά κατά της διακοπής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, διότι μια τέτοια εξέλιξη «θα άφηνε μόνους τους Τούρκους, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση», όπως σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (REUTERS/Vincent Kessler)

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, πως η Γερμανία στηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιθέσεις στην Τουρκία.

Ο τούρκος υπουργός κατηγόρησε από την πλευρά του το Βερολίνο ότι επιτρέπει στα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), οργανώσεις που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στην Τουρκία, να δρουν στο γερμανικό έδαφος ανενόχλητες.

«Το DHKP-C και το PKK δρουν στη Γερμανία, αλλά τους υποστηρίζουν επειδή είναι εναντίον της Τουρκίας. Η Γερμανία πιστεύει ότι είναι μια χώρα πρώτης ποιότητας, μια πρώτης ποιότητας δημοκρατία και ότι η Τουρκία υπολείπεται. Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως ισότιμους εταίρους», συμπλήρωσε στις ίδιες δηλώσεις ο Τσαβούσογλου.

The post Γερμανία – Τουρκία: εκατέρωθεν πυρά για το άσυλο στους πολιτικά διωκόμενους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα