Παυλόπουλος σε Τσαβούσογλου: Τα σύνορά μας είναι επακριβώς καθορισμένα

Περίπου ένα 24ωρο μετά τις προκλητικές αναφορές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο καθορισμένα από διμερή συνθήκη σε ισχύ ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα επαναλαμβάνοντας

πως δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

Τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας -που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επακριβώς καθορισμένα, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αλμυρού. Συνακόλουθα, τόνισε, «κάθε είδους συμπεριφορές ή δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητούν κάθε πτυχή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν το κύρος της στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας και θέτουν φραγμούς στην Ευρωπαϊκή της προοπτική, οδηγώντας έτσι στην απομόνωση της με δική της, αποκλειστικώς, ευθύνη».

Για πολλοστή φορά, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως η Αθήνα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή της προοπτική της Τουρκίας, «όμως ο προσανατολισμός της αυτός έχει μια αυτονόητη, θεσμική και πολιτική, προϋπόθεση. Ήτοι τον πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό τους. Επομένως, και τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947».

Από τις διεθνείς συνθήκες αυτές, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκύπτει, δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα συμπεριφέρεται στην διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος για να επαναλάβει ότι τα σύνορα της χώρας είναι και σύνορα της ΕΕ: «Αν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αυτονόητη αυτή αλήθεια γνωρίζουν, άλλωστε, άριστα, τόσο οι φίλοι μας, όσο και οι εχθροί μας».

Στο υπουργείο Εξωτερικών αντιμετώπισαν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου στο πλαίσιο απάντησής του στην τουρκική βουλή, ως πιστή επανάληψη θέσεων και απόψεων που σταθερά προβάλλει η Αγκυρα προκειμένου να στηρίξει τις επιδιώξεις της στο Αιγαίo. Επί της ουσίας, σημείωναν πηγές του ΥΠΕΞ, πρόκειται για αυθαίρετους ισχυρισμούς που δεν εδράζονται πουθενά.

The post Παυλόπουλος σε Τσαβούσογλου: Τα σύνορά μας είναι επακριβώς καθορισμένα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα