Palmos Analysis: Τι λένε οι Ελληνες για παραμονή ΔΝΤ και συμμετοχή σε ΕΕ

Πανελλαδική έρευνα της Palmos Analysis, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε τη δυσπιστία που διέπει τις σχέσεις των Ελλήνων με τους Θεσμούς, ιδίως την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων -το 84%- θεωρεί ότι η Ευρώπη κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ η κοινή γνώμη δείχνει διχασμένη όσον αφορά τη συμμετοχή

της Ελλάδας στην ΕΕ, αν δηλαδή αυτή κρίνεται θετική ή αρνητική για τη χώρα.

Το 44% απάντησε θετικά ενώ το 45% δήλωσε πως αμφιβάλλει. Ωστόσο 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η πλειονότητα των Ελλήνων θεωρεί ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς οι περισσότεροι, 7 στους 10 για την ακρίβεια, δεν μπορούν να ανακαλέσουν, κατά τον τελευταίο μήνα, κάποια αναφορά στα MME σχετικά με τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου. Συγκριτικά με τις δραστηριότητες του ελληνικού κοινοβουλίου, 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν «ανεπαρκή ενημέρωση» για αυτές.

Κατά την ίδια έρευνα, οι Ελληνες θα ήθελαν να είχαν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στην ΕΕ, με πλειοψηφία που κυμαίνεται από 47% (για έλεγχο κρατικών προϋπολογισμών) έως και 86% (για Προσφυγικό). Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αποφασίστηκαν στο τελευταίο Eurogroup, περίπου 1 στους 3 τα θεωρεί θετικά αλλά όχι επαρκή, ενώ 4 στους 10 τα θεωρούν αρνητικά.

Παράλληλα, περίπου οι μισοί επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους, είτε ως χρηματοδότη είτε μόνο ως τεχνικού συμβούλου.

Σχετικά με τους έλληνες ευρωβουλευτές, από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο 1 στους 4 Ελληνες συμφωνεί ότι οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν επάξια τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο και 2 στους 4 διαφωνεί.

Τέλος, για την πλειονότητα των ελλήνων ευρωβουλευτών η αξιολόγηση που καταγράφεται από τους πολίτες έχει θετικό ισοζύγιο θετικών-αρνητικών γνωμών.

The post Palmos Analysis: Τι λένε οι Ελληνες για παραμονή ΔΝΤ και συμμετοχή σε ΕΕ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα