Η δύσκολη μάχη των επτά της γαλλικής Κεντροαριστεράς

Στην μάχη του χρίσματος για την προεδρική εκλογή του Απριλίου μπαίνει και επίσημα η Κεντροαριστερά στη Γαλλία μετά την ανακοίνωση της οριστικής λίστας των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Επτά υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο όχι μόνο όσων πρόσκεινται στην παράταξη, αλλά και κάθε πολίτη. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σύμφωνα με τη Le Monde, υπολογίζει όσους προσέλθουν στις κάλπες σε 1,5-2 εκατ., αριθμός που υπολείπεται σημαντικά του αντίστοιχου στις εκλογές

της Κεντροδεξιάς.

Είναι δε ένας αριθμός που, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, έχει συρρικνωθεί τόσο ώστε το κόμμα σχεδόν δεν έχει τύχη να περάσει στο δεύτερο γύρο απέναντι στην Κεντροδεξιά που ανακάμπτει και στην επελαύνουσα ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Υποψήφιοι θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ένα από τα φαβορί για την επικράτηση, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος αντιμετωπίζει την κριτική των στελεχών της αριστερής πτέρυγας του κόμματος για τις πολιτικές του.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν και ο Βενσάν Πεϊγιόν, οι οποίοι μπορεί να συσπειρώσουν ψήφους από τα αριστερά του Βαλς και, ενδεχομένως, να μειώσουν τις δικές του πιθανότητες επιτυχίας.

Μικρότερη είναι η δυναμική του Ζαν-Λικ Μπεναμιάς, του Φρανσουά ντε Ριζί που προέρχεται από τον χώρο της οικολογίας και της μοναδικής γυναίκας υποψήφιας, της Σιλβιά Πιτέλ.

Σημαντικός παράγοντας για την επικράτηση του τελικού υποψηφίου θα είναι βέβαια οι προτάσεις ψήφου που θα κάνουν οι υποψήφιοι που δεν θα περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Δίπλα σε αυτούς ίσως πρέπει να υπολογίζουμε την παρουσία του Μανουέλ Μακρόν που προέρχεται από τον ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο, αλλά κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές ανεξάρτητος.

Σε κάθε περίπτωση, ο νικητής καλείται αν μη τι άλλο να συσπειρώσει μια παράταξη με απογοητευμένους οπαδούς και μικρές πιθανότητες επιτυχίας ή, στο χειρότερο σενάριο, να υποστεί και ίσως να διαχειριστεί μια εκλογική συντριβή.

Οι προκριματικές κάλπες θα γίνουν σε δύο γύρους, στις 22 και 29 Ιανουαρίου, με δικαίωμα ψήφου σε όλους τους πολίτες έναντι συμβολικού αντιτίμου του ενός ευρώ.

The post Η δύσκολη μάχη των επτά της γαλλικής Κεντροαριστεράς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα