Forbes: Γιατί ο Πούτιν είναι (πάλι) ο ισχυρότερος ηγέτης στον κόσμο

Να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγιστάνας που σε λίγες εβδομάδες θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο; Μήπως η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μετρά 11 χρόνια στη γερμανική καγκελαρία και διεκδικεί μία νέα θητεία; Οχι. Είναι και πάλι, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον ρώσο πρόεδρο ανέδειξε ως την ισχυρότερη προσωπικότητα του κόσμου και στον κατάλογο του 2016 το περιοδικό Forbes.

«Από την πατρίδα του έως την Συρία

και τις αμερικανικές εκλογές, ο ρώσος ηγέτης συνεχίζει να πετυχαίνει τους στόχους του» υπογραμμίζει το Forbes για τον 64χρονο Πούτιν. Ο Τραμπ βρίσκεται στη δεύτερη θέση. «Μοιάζει να παραμένει αλώβητος από τα σκάνδαλα, έχει την εύνοια των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου και μια προσωπική περιουσία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων» επισημαίνεται.

Η Ανγκελα Μέρκελ «έπεσε» στην τρίτη θέση. Εξακολουθεί να είναι πρώτη ανάμεσα στις γυναίκες που περιλαμβάνονται στη λίστα. Στην πρώτη εικοσάδα βρίσκονται άλλες δύο: η Τζάνετ Γέλεν, η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, στην έκτη θέση και η Τερέζα Μέι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας στη 13η. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος καταλαμβάνει την πέμπτη θέση.

Η λίστα έχει έντονη αμερικανική παρουσία. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στις πρώτες είκοσι θέσεις είναι όλοι Αμερικανοί! Ο Μπιλ Γκέιτς, ο συνιδρυτής της Microsoft με τη μεγαλύτερη περιουσία παγκοσμίως είναι 7ος στην κατάταξη. Τον ακολουθεί ο Λάρι Πέιτζ της Alphabet (Google) στην όγδοη θέση, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook στην 10η θέση, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon 14ος και ο επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ 15ος. Ανάμεσα στους ισχυρότερους του πλανήτη βρίσκεται και ο πρόεδρος του πετρελαϊκού ομίλου ExxonMobil Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε για την θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο Τίλερσον βρίσκεται στην 24η θέση, πίσω ακριβώς από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Από τους 7,4 δισ. κατοίκους του πλανήτη, το περιοδικό επέλεξε 75 άνδρες και γυναίκες που πετυχαίνουν τους στόχους τους και που επηρεάζουν τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη με τις πράξεις τους. Τα κριτήρια; Πόση επιρροή ασκούν στους ανθρώπους –γι’ αυτό ο Ποντίφικας, ως πνευματικός ηγέτης, βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Ασφαλώς ένα κριτήριο είναι η οικονομική εξουσία, σε οποιαδήποτε μορφή. Κάπως έτσι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, ο οποίος ελέγχει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, σκαρφαλώνει στην 16η θέση.

Κάποιοι μπορεί να διακρίθηκαν για την ισχύ που έχουν σε διαφορετικά πεδία. Ο Ελον Μασκ, το νούμερο 21 στον κατάλογο, είναι ένα όνομα στην αυτοκινητοβιομηχανία (Tesla Motors), στην αεροδιαστημική βιομηχανία (SpaceX) και ταυτόχρονα στην τεχνολογία. Αξιοποιούν την εξουσία που έχουν; Κάποιοι κάνουν κατάχρηση. Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένας από αυτούς –ελέγχει τις ζωές 25 εκατ. ανθρώπων- και βρίσκεται στην 43η θέση.

The post Forbes: Γιατί ο Πούτιν είναι (πάλι) ο ισχυρότερος ηγέτης στον κόσμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα