Παρέμβαση του SSM στην Τράπεζα Πειραιώς

Με μία ευθεία και, κατά τους ειδικούς, αντιδεοντολογική παρέμβαση, η οποία ανατρέπει τις νομικές διαδικασίες και τις πρακτικές που τηρήθηκαν, ο SSM παρενέβη χθες εκ νέου και διέκοψε τη διαδικασία ανάδειξης του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς πυροδοτώντας σύγχυση και έναν νέο κύκλο αναστάτωσης στο τραπεζικό σύστημα.

Τελικώς, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε ασκόπως αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη επρόκειτο να συνέλθει εκτάκτως για

αυτό το μείζον ζήτημα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ.

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη και το ΔΣ ήταν σε συνεδρίαση, το στέλεχος του SSM, κ. Λουκ, με ένα e-mail το οποίο έστειλε, ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου, παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο το διοικητικό κενό στην τράπεζα το οποίο υφίσταται περίπου ένα χρόνο. Το email του SSM απευθυνόταν στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.

Οπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, προφανώς επειδή η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου δεν θα επέλεγε τον υποψήφιο της προτίμησης του fund Πόλσον, ο SSM παρενέβη ζητώντας τη διακοπή της διαδικασίας. Το ΔΣ συνεδρίαζε αφού ήταν γνωστό ότι η επιτροπή υποψηφιοτήτων της τράπεζας είχε καταλήξει σε δύο υποψήφιους (Χρήστο Παπαδόπουλο και Ανθιμο Θωμόπουλο) τους οποίους και έθεσε υπόψη των μελών για να επιλέξουν.

Τραπεζικές πηγές έκαναν λόγο για «οσμή σκανδάλου» στη διαδικασία της επιλογής. Αναμένεται η έναρξη «βιομηχανίας αγωγών» από την πλευρά των μετόχων κατά θεσμικών οργάνων και υπευθύνων διαδικασίας.

Την έκπληξή τους για τις νέες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς εξέφρασαν κύκλοι της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Σημείωναν, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι «για δεύτερη φορά διακόπτεται η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα» και τόνιζαν την αιφνιδιασμό τους, καθώς «υπήρχαν διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της Τράπεζας ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες».

Οι ίδιοι κύκλοι, αν και δεν κατονομάζουν τον SSM (Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας), υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επιλογής και ανάδειξης των διοικήσεων στις τράπεζες είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί.

Η Τράπεζα εξέδωσε σχετική λακωνική ανακοίνωση σημειώνοντας: «Η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι συνεχίζεται η διαβούλευση του Διοικητικού της Συμβουλίου σε σχέση με τη διαδικασία επιλογής νέου CEO και θα επανέλθει προσεχώς με νεότερες ανακοινώσεις».

The post Παρέμβαση του SSM στην Τράπεζα Πειραιώς appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα