Ιράν: Φορτηγά χωρίς πινακίδες «συλλαμβάνουν» μαθητές από σχολεία

21:29 9/10/2022 - Πηγή: NewsIt

Μαθητές στο Ιράν συνελήφθησαν μέσα στο σχολείο την Κυριακή (09.10.2022) από δυνάμεις ασφαλείας της χώρας που έφτασαν με φορτηγά, τα οποία μάλιστα ήταν χωρίς πινακίδες.

Οι Αρχές στο Ιράν έκλεισαν επίσης όλα τα σχολεία και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο ιρανικό Κουρδιστάν την Κυριακή, δείχνοντας έτσι ότι το καθεστώς ανησυχεί μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα

βίντεο που κυκλοφορούν φαίνεται να δείχνουν διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλο το Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής, με εκατοντάδες κορίτσια γυμνασίου και φοιτητές να συμμετέχουν και τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων αλλά και πραγματικών πυρών, ανέφεραν οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της αρνήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν πραγματικές σφαίρες.

A group of students at Tehran's female-only Al-Zahra University sang a Persian rendition of "Bella Ciao" today.

This is the same university where some students chanted against Iran's President Raisi yesterday.

Video via the Students Union Council on Telegram (@ senfi_uni_iran) pic.twitter.com/sL0ZQVGaej

— Kian Sharifi (@KianSharifi) October 9, 2022

Το Σάββατο, το κεντρικό ειδησεογραφικό κανάλι του Ιράν χαρακτηρίστηκε για λίγο και διακόπηκε με εικόνες και μηνύματα υποστήριξης των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Τα πλάνα του ανώτατου ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, αντικαταστάθηκαν από εικόνες διαδηλωτών που έχουν πεθάνει.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής μεταδόθηκε επίσης μια εικόνα που δείχνει τον Χαμενεΐ στο στόχαστρο και στις φλόγες, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα ακτιβιστών Edalat-e Ali. Οι εικόνες συνοδεύονταν από τη φράση «ελάτε μαζί μας και ξεσηκωθείτε».

Το μέγεθος των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων αμφισβητείται, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τη Δύση δίνουν μια ψευδή εικόνα διάσπαρτων συγκεντρώσεων που διαλύονται γρήγορα μόλις φτάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν με έδρα τη Νορβηγία δήλωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 19 παιδιά, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι υποστηρικτές των διαδηλώσεων, λένε ότι η επιμονή και η πρωτοτυπία των συχνά αυθόρμητων διαδηλώσεων δείχνει το βάθος της αποξένωσης των νέων από μία ηλικιωμένη και κοινωνικά αντιδραστική άρχουσα τάξη που δεν έχει καμία επαφή με τις αξίες και τις συμπεριφορές τους.

Παρά τις φωτογραφίες με φορτηγά που φτάνουν στα σχολεία όμως, ο Ιρανός υπουργός Παιδείας, Μοχάμαντ Μαχντί Καζέμ υποστήριξε ότι δεν υπήρξαν αποβολές από αυτά ενώ υπογράμμισε ότι υπήρξε επικοινωνία με γονείς μαθητών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

To άρθρο Ιράν: Φορτηγά χωρίς πινακίδες «συλλαμβάνουν» μαθητές από σχολεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα