Ζούρος στο basketblog: "Εισπράττω εκτίμηση και σεβασμό"

Στην Προύσα έχουν συνηθίσει να απολαμβάνουν στα ψηλά την ομάδα μπάσκετ της πόλης, την Τόφας. Φέτος, προσπαθούν να συμβιβαστούν με μια νέα πραγματικότητα. Κάτι δεν πήγε καλά από την αρχή, η ομάδα σύντομα έδειξε ότι θα παλέψει για την παραμονή της στην κατηγορία και οι διοικούντες παρέβησαν τις αρχές τους για να πετύχουν τον στόχο. Μια από τις πιο πιστές ομάδες σε Τούρκους προπονητές, αποφάσισε να εμπιστευτεί την τύχη της σε έναν Ελληνα, τον Ηλία Ζούρο, κρίνοντας ότι είναι αυτός που θα την κρατήσει στην κατηγορία.
Ο πρώην

προπονητής της Εθνικής αποδέχτηκε την πρόκληση, γνωρίζοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζονταν υπερβάσεις. Το Σάββατο, ήρθε μία από αυτές, με το μεγάλο "διπλό" της Τόφας μέσα στην Κωνσταντινούπολη επί της Μπεσίκτας. Ο Ηλίας Ζούρος μιλάει στο basketblog για την Τόφας, το τούρκικο πρωτάθλημα, την... μόνιμη πλέον ξενιτιά και άλλα πολλά.

- Ηταν η μεγάλη νίκη που ψάχνατε στην έδρα της Μπεσίκτας για να ανέβετε ψυχολογικά και να βάλετε πλώρη προς τη σωτηρία;
"Ετσι που είναι διαμορφωμένες οι ισορροπίες στο τούρκικο πρωτάθλημα δεν υπάρχει παιχνίδι που να μπορείς να θεωρείς από πριν κερδισμένο, οπότε κάθε νίκη που προσθέτεις μετράει πολύ. Ολοι θα βρεθούν κάποια στιγμή σε μέρα που θα κάνουν ένα μεγάλο αποτέλεσμα, άρα κι εσύ πρέπει να κυνηγάς κάθε παιχνίδι. Σίγουρα μια νίκη επί τόσο δυνατού αντιπάλου και μάλιστα στην έδρα του μετράει πολύ στον τομέα της ψυχολογίας, αλλά με βάση όσα είπα πριν, δεν παύει να είναι απλά μία νίκη από τις πολλές που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε το στόχο μας".

- Πώς έχει βρεθεί μια παραδοσιακά δυνατή ομάδα σαν την Τόφας να παλεύει για την παραμονή; Διανύει μια περίοδο ύφεσης ή είναι απλά μια κακή χρονιά ;
"Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για περίοδο ύφεσης. Αν καταφέρει η ομάδα να σωθεί, η προοπτική να ξαναφτάσει ψηλά είναι ορατή, η διοίκηση έχει αυτόν τον στόχο και οι πράξεις το επιβεβαιώνουν. Εχει ήδη χτιστεί ένα νέο γήπεδο 7.500 θέσεων το οποίο θα παραδοθεί σύντομα, μένει μόνο η διευθέτηση κάποιων γραφεοκρατικών ζητημάτων, ενώ πριν από δύο εβδομάδες έγιναν τα ε3γκαίνια του νέου προπονητηρίου. Εκεί υπάρχουν τρία γήπεδα μπάσκετ, κολυμβητήριο και πολλές άλλες εγκαταστάσεις όπως και σπίτια για να μένουν μικρά παιδιά αφού η Τόφας δουλεύει πλύ με τις υποδομές και δίνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη.
Είναι εύκολα κατανοητό ότι δεν υπάρχει ύφεση, απλά όπως παραδέχτηκαν οι άνθρωποι έγιναν κάποια λάθη στην αρχή της χρονιάς και τώρα πορπσαθούμε να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και να τερματίσει η ομάδα εκεί που της αρμόζει, σίγουρα πάντως να μείνει στην κατηγορία".

- Ποιά είναι ακριβώς η κατάαταση στο τούρκικο πρωτάθλημα; Οσο λαμπερή δείχνει προς τα έξω, είναι το ανερχόμενο στην Ευρώπη, ή υπάρχει μια βιτρίνα και από πίσω προβλήματα;
"Είναι γεγονός ότι πρόκειται για ένα σοβαρό και οργνωμένο πρωτάθλημα με πάρα πολλές καλές και εύρωστες ομάδες που λειτουργούν σωστά. Υπάρχουν φυσικά και προβλήματα, αν και αυτά τα αντιμετωπίζου κυρίως κλαμπ που έχουν και ποδόσφαιρο, όπως η Γαλατά που περνάει μεγάλη κρίση ή, η Μπεσίκτας. Σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται προβλήματα στην οικονομική λειτουργία επειδή υπάρχει κοινό ταμείο και κάποιες φορές εμφανίζονται... διαρροές από το ένα τμήμα στο άλλο, οπότε προκύπτει πρόβλημα.
Η συνολική εικόνα του πρωταθλήματος όμως δείχνει πολύ καλές ομάδες, με υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού και καλή οργάνωση. Το διαπιστώνεις αυτό με το που έρχεσαι σε μια ομάδα της Τουρκίας, αφού φροντίζουν άμεσα να σου τα έχουν όλα λυμένα, από σπίτι, αυτοκίνητο, κινητό μέχρι και κάθε άλλη λεπτομέρεια ώστε εσύ να αφοσιωθείς απερίσπαστος στη δουλειά σου. Κάνουν σωστά βήματα οι Τούρκοι, πάνε μπροστά και δεν είναι μακριά πιστεύω από το να γίνουν το κορυφαίο πρωτάθλημα στην Ευρώπη από όλες τις πλευρές".

- Υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου τόσο στα γήπεδα όσο και σε τηλεθέαση; Εχει πέραση το μπάσκετ;
"Ναι, ο κόσμος αγαπάει το μπάσκετ στην Τουρκία και ασχολείται ενεργά με αυτό. Εντάξει, πάντα παίζει ρόλο και η παρουσία της κάθε ομάδας. Βλέπω όμως στην Τόφας παρότι δεν είναι μια σεζόν από αυτές που είχε συνηθίσει ο κόσμος με τις μεγάλες επιτυχίες, ότι έρχεται στο γήπεδο. Υπάρχουν και πολύ δυνατές έδρες, σαν την Καρσίγιακα, της Μπεσίκτας, της Φενέρ και της Γαλατά αλλά συνολικά σε κάθε γήπεδο μπορείς να διαπιστώσεις ότι το μπάσκετ αρέσει στον κόσμο και είναι σε καλό δρόμο".

- Εσύ πώς βιώνεις την εμπειρία να κοουτσάρεις μια ομάδα με στόχο την παραμονή στην κατηγορία;
"Είναι αλήθεια ότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που είχα παρόμοια εμπειρία. Κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της και τις ιδιαιτερότητές της, ειδικά μία που την αρχίζεις στα μέσα της σεζόν. Πολλοί προπονητές αρνούνται να αναλάβουν ομάδες μεσούσης της περιόδου κι εγώ δε μπορώ να πω ότι είναι κάτι που προτιμώ, αφού θέλω χρόνο για να περάσω τη φιλοσοφία μου σε κάθε ομάδα και αυτό είναι δύσκολο να συμβεί ενώ τρέχουν οι υποχρεώσεις. Θα προτιμούσα να έχω αναλάβει από το καλοκαίρι, όμως, έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες μου δόθηκε η ευκαιρία σε μια ομάδα που θεωρώ πολύ σοβαρή και δέχτηκα. Και το να παλεύεις για την παραμονή είναι ένα είδος πρωταθλητισμού, το να μάχεσαι με νύχια και με δόντια σε κάθε παιχνίδι, είναι όπως κάνει και αυτός που θέλει να πάρει το πρωτάθλημα και δεν μπορεί να έχει απώλειες. Ετσι με ευχαριστεί και η κατάσταση που βιώνω τώρα, αγαπάω το μπάσκετ, είμαι ξανά ενεργός στο χώρο σε μια ομάδα με καλή οργάνωση, σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα που όλοι βλέπουν ότι έχει τραβήξει πολλούς παίκτες και προπονητές από όλη την Ευρώπη".

- Η συμφωνία σας είναι γι' αυτή τη σεζόν ή υπάρχει και μέλλον αν επιτευχθεί ο στόχος;
"Ουσιαστικά συμφωνήσαμε μέχρι τέλους της σεζόν, επειδή ήθελα κι εγώ να είμαι λίγο πιο ελεύθερος για το καλοκαίρι. Εχουμε φτιάξει όμως και μια φόρμα για επέκταση της συνεργασίας μας σε περίπτωση που το θέλουμε και οι δύο. Θεωρώ ότι το κλίμα είναι πολύ θετικό, όμως, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το μέλλον όταν έχουμε μπροστά μας δέκα παιχνίδια για να πετύχουμε έναν πολύ δύσκολο στόχο, αφού για να νιώσουμε άνετα ουσιαστικά χρειαζόμαστε ένα ποσοστό νικών γύρω στο 60%".

- Η ζωή πώς είναι στην Τουρκία; Εχουν ηρεμήσει τα πράγματα; Η Προύσα έζησε αναταραχές;
"Γενικά είναι όλα πολύ ήρεμα, αλλά ειδικά στην Προύσα δεν υπήρξαν αναταραχές. Εδώ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, με πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη, είναι μια πόλη δυτικοευρωπαϊκή ως προς τις υποδομές. Δεν είναι τυχαίο ότι και πολλοί αθλητές από άλλες μικρότερες και σχετικά κοντινές πόλειες, όπως για παράδειγμα από το Μπαντιρμά όπου υπάρχει η Μπάνβιτ, έρχονται πολλές φορές όταν τους το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις τους να περάσουν εδώ ένα διήμερο. Οσο για τον αθλητισμό, ο κόσμος ασχολείται πολύ, αν και το ποδόσφαιρο έχει ένα μεγαλύτερο μερίδιο προτίμησης αφού η ομάδα είναι ανερχόμενη και είχε κατακτήσει και τον τίτλο πρόσφατα. Και την Τόφας όμως δεν την ξεχνούν και περιμένουν την ανάκαμψή της".

- Νιώθεις πλέον μόνιμος κάτοικος εξωτερικού; Εκεί είναι οι επαγγελματικές σου προτεραιότητες;
"Είναι αλήθεια ότι γενικά μου αρέσει πολύ να δουλεύω στο εξωτερικό. Ισως είναι λίγο παράξενο όμως νιώθω ότι χαίρω ιδιαίτερης εκτίμησης όπου κι αν έχω δουλέψει εκτός Ελλάδας μέχρι τώρα, σε όποια ομάδα και σε όποια χώρα. Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι το ίδιο εύκολα σε ό,τι αφορά τις συνθήκες πλέον, και στα οικονομικά για να μη γελιόμαστε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση και χαίρομα που βρίσκομαι τώρα σε μια χώρα με μεγάλη ανάπτυξη στο μπάσκετ, σε μια ομάδα πολύ σοβαρή και πιστεύω ότι το επαγγελματικό μου μέλλον είναι στο εξωτερικό".

- Πώς βλέπεις τις δύο ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα;
"Είναι δύο σταθερές δυνάμεις με όσα έχουν φτιάξει, έχουν "χτίσει" σε βάθος χρόνων, έχουν αμφότερες ισχυρά οικοδομήματα και γι' αυτό το λόγο διεκδικούν συνέχεια τουλάχιστον την είσοδό τους στο φάιναλ φορ της διοργάνωσης. Αυτό τον δρόμο προσπαθούν να ακολουθήσουν και στην Τουρκία, να βάλουν δηλαδή ισχυρές βάσεις και όχι να αρκούνται σε κάποιες παροδικές επιτυχίες. Οπως σου είπα μιλώντας και για άλλα θέματα, νομίζω ότι είναι σε σωστό δρόμο και αργά ή γρήγορα θα προστεθούν στις σταθερές δυνάμεις του χώρου".

- Συνολικά οι εκτιμήσεις σου για τη διοργάνωση; Συμμερίζεσαι την άποψη πολλών περί προβαδίσματος της ΤΣΣΚΑ και της Ρεάλ για να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου;
"Δε συμφωνώ με το να χρίζονται από τώρα φαβορί. Σίγουρα η μέχρι τώρα παρουσά τους δείχνει δύο πολύ δυνατές ομάδες ικανές να τα καταφέρουν, όμως όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το θέμα είναι ποιός θα είναι σε καλή κατάσταση όταν κρίνονται τα σπουδαία, δηλαδή στα πλέι οφ και κυρίως στο φάιναλ φορ. Δεν μπορούμε να μην υπολογίζουμε τις δύο ελληνικές ομάδες, που πέρασαν αρκετά προβλήματα από τραυματισμούς και αν είναι πλήρεις στα κρίσιμα είναι ικανές για πολλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Μπαρτσελόνα που συνθίζει προς το τέλος της σεζόν να βρίσκει τον τρόπο για να παίρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται. Ούτε και τη Μακάμπι μπορείς να αφήσεις έξω επειδή είναι μια πάρα πολύ αθλητική ομάδα, υπερισχύει πολλών σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχει φυσικά και η Φενέρ που παρουσιάζει σαφή και συνεχή εξέλιξη και βελτίωση, όσο για την Εφές που είναι μια σταθερή δύναμη, φέτος δείχνει να χτίζεται στην πρώτη χρονιά του κόουτς, ο οποίος χρησιμοποιεί και πολλούς νεαρούς παίκτες που έχουν λαμπρό μέλλον".

Keywords
basketblog, εκτιμηση, basketblog, νέα, καλοκαιρι, ελλαδα, φορ, βασεις, τσσκα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, η ζωη, ξανα, αποτελεσματα, το θεμα, αυτοκινητο, γηπεδα, δουλεια, εδρα, θεμα, κωνσταντινουπολη, μπαρτσελονα, μπασκετ, νυχια, παιχνιδια, ρεαλ, τυχη, υφεση, απλα, εβδομαδες, γεγονος, γηπεδο, δυναμη, διοικηση, δειχνει, δοντια, διημερο, δοθηκε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ενεργα, εξελιξη, ερχεται, ερχονται, ερχεσαι, ευρωπη, ζωη, ιδιο, ειδος, θετικο, εικονα, ηρεμα, κινητο, κλιμα, λαθη, λειτουργια, λογο, μακρια, μπορεις, νικη, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, παιδια, ποδοσφαιρο, πλωρη, προβληματα, ρολο, σαββατο, σεζον, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, σπιτι, σπιτια, τμημα, τουρκια, τοφας, τρια, τσσκα, φυσικα, φορμα, φορ, φορα, ψυχολογικα, βηματα, χωρα, μεινει, μπροστα, νιωθεις, ομαδες, παιχνιδι, σωστο, θεματα
Τυχαία Θέματα