Καταιγιστικός Παναθηναϊκός στο Ρέθυμνο! (77-94)

Σε ακόμη μία εύκολη επικράτηση προέβη ο Παναθηναϊκός, καταβάλλοντας σε ένα χορταστικό ματς, την αντίσταση του Ρεθύμνου με 77-94. Μετά τα πρώτα πέντε λεπτά του αγώνα, όπου οι Κρητικοί είχαν εισέλθει πιο δυναμικά στην αναμέτρηση, οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, προοδευτικά, κυριάρχησαν απόλυτα στο παρκέ, και με την απόδοσή τους ειδικά στο δεύτερο μέρος, δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους. Σε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι που πρόσφεραν αμφότερες οι ομάδες (είχαν μαζί συνολικά

42 ασίστ, με 19 για το Ρέθυμνο και 23 για τον Παναθηναϊκό), κορυφαίος των νικητών ήταν ο Τζέιμς Γκιστ, με 19 πόντους και 3 ασίστ, με τον Αμερικανό να καταχειροκροτείται, εξερχόμενος του παρκέ. Εξαιρετικός και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος σκόραρε επίσης 19 πόντους, ενώ έδωσε και 4 έτοιμα καλάθια. Για τους γηπεδούχους, ξεχώρισαν οι Μοχάμεντ Φαγιέ και Ντέγιαν Κράβιτς, με τον πρώτο να σημειώνει 16 πόντους και 5 ριμπάουντ, και τον δεύτερο 15 πόντους. Θετική, για άλλη μία φορά, ήταν η παρουσία των νεαρών των φιλοξενουμένων στο φινάλε, ιδίως από την πλευρά των Μιχάλη Λούντζη και Γιώργου Διαμαντάκου, με τον Χαραλαμπόπουλο να μην φτάνει στα επίπεδα απόδοσης του αγώνα με τα Τρίκαλα. Ανάλογη κίνηση και από τον Σκουρτόπουλο, με την χρησιμοποίηση των Χείλαρη, Σίνη, Σχίζα και Δουλγεράκη.

Το φιλμ

Το παιχνίδι ξεκίνησε, με το Ρέθυμνο να μπαίνει πιο δυναμικά και τον Μοχάμεντ Φαγιέ να σκοράρει τους πέντε πρώτους πόντους του. Ο Γιάνκοβιτς απάντησε αναλόγως, για να αναλάβει μετά ο Γιάννης Καλαμπόκης. Σκοράροντας αρχικά τέσσερις δικούς του πόντους, συνέβαλε σημαντικά στο να επιτευχθούν πολλά καλάθια από εξαιρετικές συνεργασίες των παικτών του Θανάση Σκουρτόπουλου, οι οποίοι παράλληλα διακρίνονταν για την εξαιρετική αμυντική τους συμπεριφορά. Έφτασαν, έτσι, να προηγηθούν με 18-12 στο 7’, χάρη σε καλάθι του Κράβιτς, αλλά κάπου εκεί άλλαξε το μομέντουμ. Η είσοδος των Διαμαντίδη και Γκιστ, έμελλε να διαφοροποιήσει το ρυθμό, υπέρ του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να γίνονται πιο πιεστικοί στην άμυνά τους, και πιο προσεκτικοί στις επιθετικές τους επιλογές, φτάνοντας να προηγηθούν στο τέλος της περιόδου, με 21-22, χάρη σε έμμεσο τρίποντο του Αμερικανού φόργουορντ.

Στο μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης περιόδου, οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ, συνεχίζοντας να προσφέρουν ένα πολύ όμορφο παιχνίδι, με αρκετό πάθος, θέαμα και ένταση. Ο Λαβάλ, κατάφερε να σκοράρει το πρώτο του καλάθι στο ελληνικό πρωτάθλημα, κάνοντας το 23-24, ενώ ο Γκιστ συνέχιζε να είναι καταιγιστικός. Στη συνέχεια, «αιχμή του δόρατος ήταν ο Παππάς, με τους Κάουνσιλ και Άλεν να έχουν τις απαντήσεις και να ισοφαρίζουν σε 33-33 για τους γηπεδούχους. Κάπου εκεί, και με τον Παππά να παραμένει «πονοκέφαλος» για την αντίπαλη άμυνα, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να παίρνουν διαφορές, και με τη βοήθεια επίσης του Αντώνη Φώτση, η διαφορά έφτασε στους έξι πόντους (36-42, με τρίποντο του Παππά), δύο λεπτά πριν το φινάλε. Κάπου εκεί, στην «εξίσωση» μπήκε και ο Σλότερ, ο οποίος με πέντε δικούς του πόντους, έκανε το 39-47 του ημιχρόνου, με τον Σάφτενααρ να έχει μειώσει νωρίτερα ξανά στους έξι πόντους. Ο Ολλανδός, βέβαια, δεν μπόρεσε να προσφέρει μεγάλη βοήθεια, καθώς η «μάχη» με τον Μπατίστα τον είχε φέρει από νωρίς στον πάγκο, λόγω «φόρτωσης» με φάουλ.

Αυτή η διαφορά των οκτώ πόντων, φαίνεται να έδωσε ώθηση στους παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, προκειμένου να επιθυμούν να «τελειώσουν» το παιχνίδι από το τρίτο δεκάλεπτο. Πολύ σύντομα, με τον Μπατίστα αρχικά, κι έπειτα τον Λαβάλ, να κυριαρχούν στη ρακέτα, συνεπικουρούμενους από τους Διαμαντίδη και Γιάνκοβιτς, ο Παναθηναϊκός έφτασε τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό. Μάλιστα, κατάφερε στα μέσα της περιόδου να την «εκτοξεύσει» στους 17 πόντους (43-60), χάρη σε alley-oopκάρφωμα του Λαβάλ, από ασίστ του Διαμαντίδη. Το Ρέθυμνου προσπάθησε να αντιδράσει, με γρήγορο 4-0 του Σάφτενααρ, αλλά σε εκείνο το σημείο ανέλαβε ξανά ο Παππάς. Με έξι δικούς του πόντους, η διαφορά έφτασε ξανά στους 18 πόντους (49-67), με… το νερό να έχει μπει ουσιαστικά στο «αυλάκι». Το Ρέθυμνο βρήκε λύσεις από τον Φαγιέ, προκειμένου να μειώσει στους 12 (55-67), για να δράσει ο έτερος κορυφαίος του Παναθηναϊκού, Τζέιμς Γκιστ και ο Γιάνκοβιτς να κλείσει τη διαφορά στους 14, για το τρίτο δεκάλεπτο (57-71).

Στην τελευταία περίοδο, Διαμαντίδης και Γκιστ έφεραν τη διαφορά γρήγορα πάνω από τους 20 πόντους (57-79 στο 34’), και όλα απέκτησαν διαδικαστικό χαρακτήρα. Στο διάστημα αυτό, ο Ιβάνοβιτς βρήκε ευκαιρία να δείξει ξανά το… μέλλον της ομάδας του, περνώντας στο παρκέ τους Λούντζη, Χαραλαμπόπουλο και Διαμαντάκο.

Δεκάλεπτα: 21-22, 39-47, 57-71, 77-94

Ρέθυμνο (Σκουρτόπουλος): Σίμπσον 5 (1), Σχίζας 1, Κουμπούρας 6, Σάφτενααρ 9 (5 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κάουνσιλ 4 (5 ασίστ), Άλεν 9 (1/6 τρίποντα, 4 ασίστ), Καλαμπόκης 7 (1), Φαγιέ 16 (3/3 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Σίνης 2, Χείλαρης, Κράβιτς 15, Δουλγεράκης 3 (1)

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 2, Σλότερ 7 (1), Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 9 (1), Φώτσης 5, Παππάς 19 (3/4 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 κερδισμένα φάουλ), Διαμαντίδης 7 (1/3 τρίποντα, 8 ασίστ), Γκιστ 19 (6/6 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 3 ασίστ), Μπατίστα 9 (6 ριμπάουντ), Διαμαντάκος 7 (4 ριμπάουντ), Λούντζης 2, Λαβάλ 8

Keywords
Τυχαία Θέματα