Ζούρος: «Να εμπνεύσω την ομάδα μου»

Η Γεωργία είναι έτοιμη να βρεθεί στη «μάχη» των προκριματικών αγώνων του Ευρωμπάσκετ 2017 και η νέα προσπάθεια θα έχει ελληνικό «χρώμα». Στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού, κάθεται πια ο Ηλίας Ζούρος, αντικαθιστώντας τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, ύστερα από 7 χρόνια παρουσίας του τελευταίου στο «τιμόνι» της ομάδας. Σε έναν όμιλο με το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Σλοβακία,

η Γεωργία χρειάζεται να βρεθεί είτε στην πρώτη θέση είτε μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων δεύτερων.

Ο Έλληνας κόουτς, εξήγησε στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA πως πρόκειται για μία επίπονη διαδικασία, ώστε να φτάσει το σύνολό του στο τέταρτο συνεχόμενο Ευρωμπάσκετ.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε:

Για τον προκριματικό όμιλο του Ευρωμπάσκετ: «Το να σκεφτόμαστε σε ένα τέταρτο συνεχόμενο Ευρωμπάσκετ, σημαίνει ότι στοχεύουμε στην πρόκριση, αλλά τώρα είμαι συγκεντρωμένος μόνο στην πρώτη προπόνηση του Ιουλίου και το πώς να εμπνεύσω την ομάδα για να προκριθεί. Η φετινή προσπάθεια, θα είναι η πιο σκληρή για όλες τις ομάδες».

Για τις δυσκολίες του ομίλου: «Μόνο ο νικητής από τα επτά γκρουπ και οι τέσσερις καλύτερες δεύτερες ομάδες προκρίνονται και το να τελειώσεις μέσα σε αυτές τις τέσσερις ομάδες, θα χρειαστεί πιο υψηλό κόστος από κάθε άλλη φορά, από τη στιγμή που δεν υπλογίζονται τα αποτελέσματα με τον τελευταίο. Αντίθετα, για να ελπίζεις σε πρόκριση, πρέπει να κερδίσεις δύο φορές την τρίτη ομάδα ή ακόμη και να κερδίσει έστω μία φορά τον νικητή του ομίλου».

Για την κόντρα με το έτερο φαβορί, Μαυροβούνιο: «Το Μαυροβούνιο και η Γεωργία είναι εξίσου καλές ομάδες και, κατά τη γνώμη μου, αξίζουμε και οι δύο τη συμμετοχή στο Ευρωμπάσκετ. Πιστεύω ότι το Μαυροβούνιο έχει τη δυνατότητα να γίνει μια ιδιαίτερη ομάδα. Αν γινόταν φέτος το Ευρωμπάσκετ, θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμη και στην οκτάδα. Ο Νίκολα Βούτσεβιτς και ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς είναι δύο από τους πιο ταλαντούχους Ευρωπαίους ψηλούς, έχουν τρομερή ποικιλία στο επιθετικό τους παιχνίδι, και ο κόουτς Τάνιεβιτς είναι πολύ έμπειρος προπονητής, με πολλές επιτυχίες στο παρελθόν. Η λογική λέει, ότι εμείς οι δύο θα διεκδικήσουμε την πρωτιά. Ελπίζω πως το ρόστερ μας θα είναι πανέτοιμο και θα έχουμε τον Ζάζα (σ.σ. Πατσούλια) στη διάθεσή μας, διαφορετικά πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να καταστήσουμε ισχυρή τη ρακέτα μας».

Για τον Κοκόσκοφ: «Δεν είμαι απλά καλός φίλος του Ιγκόρ, αλλά έχω τεράστιο σεβασμό στον ίδιο για τη δουλειά του ως προπονητή, κάτι που σημαίνει ότι δε θα γκρεμίσουμε όσα έχτισε, αλλά θα προσθέσουμε μερικά στοιχεία. Θα κρατήσουμε πολλές πτυχές της φιλοσοφίας του, γιατί στις εθνικές ομάδες δεν έχεις τη δυνατότητα να προπονείς τους παίκτες για 10 μήνες, όπως και στις ομάδες».

Για τα στοιχεία που θα προσθέσει: «Οι δύο δικές μου προσθέσεις, θα έχουν να κάνουν με το κάνουμε πιο δυνατή την άμυνά μας, να είμαστε πιο πειθαρχημένοι. Επίσης, θέλω οι παίκτες μου να νιώσουν ότι παίζουν ο ένας για τον άλλο για 40 λεπτά σε κάθε ματς και σε όλο το τουρνουά. Αυτά είναι στοιχεία του δικού μου μπάσκετ».

Για τους παίκτες: «Έχω ήδη επισκεφθεί αρκετές φορές τη Γεωργία κι έχω παρατηρήσει ότι οι παίκτες είναι πολύ περήφανοι, θέλουν να θυσιαστούν και θα παλέψουν και θα παλέψουν με ό, τι έχουν, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για μια εθνική ομάδα».

Για το γεωργιανό μπάσκετ: «Το πρωτάθλημα βέβαια, δεν είναι το ίδιο δυνατό σε σύγκριση με άλλες χώρες και δεν παράγει πολλούς παίκτες κορυφαίου επιπέδου. Οι παίκτες που πήγαν στο εξωτερικό, άλλωστε, έκαναν την πιο μεγάλη πρόοδο. Το καλό νέο, είναι ότι η ομοσπονδία διαθέτει ένα πλάνο για τη βελτίωση του μπάσκετ στην χώρα χρόνο με τον χρόνο. Υπάρχουν καλοί προπονητές γι' αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα