Το... remodeling της FIBA παραπέμπει σε σοβαρές εξελίξεις


FIBA "κλειδώνει" τη σκληρή της στάση " (δείτε ΕΔΩ το άρθρο) έγραψε το basketblog την περασμένη Τετάρτη, παραμονή της σημαντικής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας στην Ελβετία. Σήμερα, ήρθε μια ανακοίνωση της FIBA η οποία αρκετά... χαμηλά είχε μάλλον την πιο ουσιαστική της είδηση. Το κυρίως κείμενο ανακοίνωνε την απόφαση να φιλοξενηθεί στην Ασία το Παγκόσμιο κύπελλο (αυτό που λέγαμε

Μουντομπάσκετ μέχρι πρόσφατα και ίσως κι αυτή η ανακοίνωση δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις.


Λίγο πριν το φινάλε της ανακοίνωσης λοιπόν, αναφέρονταν τα εξής: "Η εκτελεστική επιτροπή έλαβε μια αναφορά προόδου του σχεδίου αναμόρφωσης των ευρωπαϊκών δασυλλογικών διοργανώσεων. Εδωσε το πράσινο φως να συνεχιστεί η δουλειά και αν κριθεί απαραίτητο από το σχέδιο, να επενδύσει κεφάλαια σε συνεργασία με τη FIBA Europe".


Εδω είμαστε, λοιπόν... Οπως γράψαμε στο άρθρο που αναφέρθηκε στον πρόλογο, η άρνηση της Ευρωλίγκας να συνεργαστεί με το νέο καλεντάρι της FIBA, που προβλέπει αγώνες Εθνικών ομάδων μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου, μαζί και με σοβαρά οικονομικά θέματα που υπάρχουν αφού το χρήμα ορίζει πολλά στην εποχή μας, είναι πιθανό να επιφέρουν μέχρι και νέο "σχίσμα" στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.


Το... remodeling που ανέφερε στη σημερινή της ανακοίνωση η παγκόσμια ομοσπονδία, με εμφατική αναφορά στη συνεργασία της με τη FIBA Europe, προφανώς και δεν παραπέμπει σε συνεργασία με την Ευρωλίγκα. Μοιάζει αδιανόητο δηλαδή να εννοούν ότι θα προσφέρουν κεφάλαια στους... άλλους για να αναβαθμίσουν το προϊόν τους. Αντίθετα, μοιάζει πολύ πιο ρεαλιστικό σενάριο να ετοιμάζουν κάτι δικό τους. Τι ακριβώς θα είναι αυτό, ποιούς θα δελεάσουν και πώς θα το κάνου αυτό, θα χρειαστεί να περιμένουμε για να το δούμε. Πρωτίστως θα πρέπει να περιμένουμε αν θα πάνε μέχρι εκεί τα πράγματα, αλλά ο "καπνός" που φάνηκε σήμερα, δύσκολα δεν θα φέρει και "φωτιά".


Οπως είχαμε αναφέρει, οι πληροφορίες θέλουν κάποια ισχυρά κλαμπ να είναι διαθέσιμα να συζητήσουν συμμετοχή τους σε άλλη λίγκα με (πολύ) καλύτερα οικονομικά δεδομένα, θέλουν ακόμα και λίγκες χωρών να είναι αρχικά αλληλέγγυες σε ένα τέτοιο σχέδιο και να περιμένουν τις λεπτομέρειες.


Οσο για την Ασία και πού κολλάει αυτή; Οι πιο... ευφάνταστοι υποθέτουν ότι τα funds που έχουν μπει στο ποδόσφαιρο σε μεγάλα κλαμπ όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα μείνουν αδιάφορα σε μπασκετικές επενδύσεις. Είτε αγοράζοντας μπασκετικά κλαμπ είτε ακόμα και μεταφέροντας ομάδες από τις χώρες τους, με άφθονο χρήμα σε μια λίγκα που θα προσκληθούν.
Ολα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα είναι όχι απλά πολύ ενδιαφέρον αλλά πιθανότατα αφετηρία πολύ σημαντικών εξελίξεων και ανακατατάξεων στο χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα