Ένα... πορτοκαλί καλοκαίρι

Από την ώρα που οι σοβαρές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις φτάσουν στο τέλος του, το champions και το europa league δηλαδή αφού για τις εγχώριες καλύτερα να μη συζητάμε, το μπάσκετ θα ζήσει ένα... όλο δικό του καλοκαίρι που θα είναι η χαρά του κάθε φίλου του αθλήματος. Μάλλον και η χαρά του κάθε φίλαθλου χωρίς εξαιρέσεις, αφού είναι γνωστό ότι πολύς καιρός

χωρίς δράση προκαλεί "στερητικό".

Ποιος εξάλλου δεν αναζητά στις διακοπές του με "κρυφές" ματιές το αγωνιστικό πρόγραμμα της ημέρας για να ξοδέψει λίγες ώρες στην καφετέρια του νησιού, ποιος δεν επισκέπτεται το τοπικό πρακτορείο να ρίξει ένα... θερινό δελτίο, ποιος δε μπαίνει στην ταμπλέτα ή στο κινητό του για μερικά... ψιλά, "έτσι μωρέ, για να περνάει η ώρα". Και όταν λέμε καφετέρια ή, όποιο στέκι διαθέτει τηλεόραση, δεν θα υπάρχει καν η απαίτηση για να έχει και συνδρομητική. Οι δύο σημαντικές διοργανώσεις των εφήβων που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα όπως και τα τουρνουά προετοιμασίας της Εθνικής ανδρών θα μεταδοθούν από την κρατική τηλεόραση κατόπιν συμφωνίας που έχει γίνει, ενώ το Ευρωμπάσκετ το έχει εξασφαλίσει και φέτος ο "ελεύθερος" ΑΝΤ1, μαζί με τον ΟΤΕ που επίσης δείχνει τα παιχνίδια.

Το μπάσκετ θα είναι το καλοκαίρι η μοναδική δραστηριότητα που θα κινεί και χρήμα διότι όλα τα παραπάνω επιφέρουν έναν κύκλο εργασιών και δεν είναι τα μόνα φυσικά. Ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι θα κινεί το χρήμα με αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον αφού σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις υπάρχει ελληνική συμμετοχή. Και είναι γνωστό ότι, ειδικά για τον Ελληνα φίλαθλο, όταν υπάρχει "εθνικό" ενδιαφέρον είναι πολύ μεγαλύτερο το κίνητρο ενασχόλησης με οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός. Ακόμα περισσότερο, όταν δύο πολύ σημαντικές διοργανώσεις, το Παγκόσμιο και το Πανευρωπαϊκό εφήβων θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας, σε Ηράκλειο και Βόλο αντίστοιχα. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει και τις "ανάσες" που θα πάρουν οι τοπικές κοινωνίες από τους "εκτός τουριστικού προγράμματος" επισκέπτες.

Και δεν είναι μόνο οι δύο συγκεκριμένες, αφού φέτος έχουν προγραμματιστεί δύο μεγάλα τουρνουά προετοιμασίας της Εθνικής ανδρών στην Ελλάδα. Το πρώτο στην Ξάνθη, στις 21­-23 Αυγούστου με τη συμμετοχή ακόμα Ρωσίας, Βοσνίας και Πολωνίας και το δεύτερο το καθιερωμένο "Ακρόπολις" στο ΟΑΚΑ, το διάστημα 27­-29 Αυγούστου που θα είναι και η τελική πρόβα πριν την αναχώρηση της Εθνικής, με Τουρκία, Λιθουανία και Ολλανδία.

Το final four της Ευρωλίγκας στις 15­-17 Μαΐου, ουσιαστικά αποτελεί ένα καλό ορεκτικό, με την έννοια ότι όταν αυτό διεξαχθεί θα υπάρχει η κορύφωση πολλών διοργανώσεων σε πολλά σπορ. Είναι και το μοναδικό από τα πολλά μεγάλα μπασκετικά γεγονότα που έπονται το οποίο δεν έχει εξασφαλισμένη ελληνική παρουσία. Όλοι ελπίζουμε φυσικά να υπάρξει τέτοια, αλλά θα χρειαστεί λίγο καιρό ακόμα για να το μάθουμε.

Θα ακολουθήσουν τα ελληνικά πλέι οφ, οι τελικές φάσεις κυρίως που έχουν και το νόημα, με άγνωστες πάντως ακόμα τις ακριβείς ημερομηνίες αφού θα πρέπει να δούμε στην πράξη πόσους αγώνες θα χρειαστούν οι πρώτες φάσεις για να ολοκληρωθούν.

Και μετά... φουλ για τη γαλανόελυκη. Με την αρχή να έχει άρωμα γυναίκας και την φιλόδοξη Εθνική του Τζώρτζη Δικαιουλάκου να συμμετέχει στο Ευρωμπάσκετ που θα φιλοξενηθεί στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία, από τις 11 μέχρι τις 28 Ιουνίου. Μπορεί το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ να μην έχει φτάσει στα κορυφαία της Ευρώπης, όμως εδώ και χρόνια ανεβαίνει διαρκώς και αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη.

Αμέσως μετά, έρχεται η πρώτη μεγάλη ελληνική πρόκληση. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα U19 στο Ηράκλειο της Κρήτης, με μια ομάδα γεμάτη ταλέντο και υποσχόμενα αστέρια του αθλήματος, θα διεκδικήσει μια μεγάλη διάκριση δείχνοντας τα... δόντια της για το μέλλον.

Ακολουθεί η εθνική ομάδα νέων ανδρών, οι U20, με το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ιταλία και επίσης με βλέψεις διάκρισης, αφού μεταξύ των παικτών που θα έχει στη διάθεσή του ο Μάνος Μανουσέλης είναι και κάποιοι από αυτούς που θα έχουν παίξει και στο Βόλο.

Η δεύτερη μεγάλη ελληνική πρόκληση θα φιλοξενηθεί στον Βόλο, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου. Ο κύριος κορμός της ομάδας που θα έχει παίξει στο Ηράκλειο, μαζί με μερικούς νεαρότερους κατά έναν χρόνο και πάλι με κουμανταδόρο τον Ηλία Παπαθεοδώρου που θα κοουτσάρει και τις δύο Εθνικές στις διοργανώσεις στην Ελλάδα, θα επιχειρήσει να πλασαριστεί μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη.

Και οι τρεις αυτές διοργανώσεις, αναμένεται να δείξουν τη δύναμη της επερχόμενης γενιάς παικτών και να γεννήσει ελπίδες και προσδοκίες για τη διάρκεια που εδώ και δεκαετίες δείχνει το ελληνικό μπάσκετ.

Οι διάδοχοι των... διαδόχων, η Εθνική U16 θα παίξει στο Ευρωμπάσκετ του Κάουνας τον Αύγουστο και με αυτή τη φουρνιά θα ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις των νεαρών και θα αρχίσει να δημιουργείται η γλυκιά προσμονή για το μεγάλο ραντεβού της Εθνικής ανδρών.

Από τις 5 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη, με βάσιμες ελπίδες φέτος αν υπάρχει υγεία να είναι η πληρέστερη εδώ και πολλά χρόνια, με συμμετοχή όλων των πρωτοκλασσάτων που παίζουν στην Ελλάδα, αλλά και όλων των ΝΒΑερς, θα αρχίσει από τον όμιλο του Ζάγκρεμπ την πορεία της στο Ευρωμπάσκετ. Ο στόχος φυσικά είναι όχι μόνο η πρόκριση στα τελικά της Λιλ, στη Γαλλία, αλλά και μια μεγάλη διάκριση εκεί που έχει λείψει τα τελευταία έξι χρόνια και όλοι αποζητούν.

Από μόνο του το πρόγραμμα, λοιπόν, εκτινάσσει στα ύψη την αδρεναλίνη του κάθε μπασκετόφιλου. Όταν αρχίσει και η δράση, θα ισχύσει το "δώστε μου μάτια να βλέπω". Το καλοκαίρι του 2015 θα είναι ένα αμιγώς "πορτοκαλί" καλοκαίρι, θα είναι η απόλυτη πανδαισία του μπάσκετ και η απόλυτη ευκαιρία να εκτιναχτούν στα ύψη όσα σχετίζονται με το άθλημα.

Φ.Φ. ΕΥΡΩΛΙΓΚΑΣ ΜΑΔΡΙΤΗ 15­-17 ΜΑΪΟΥ

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 11­-28/6

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ U19 ΗΡΑΚΛΕΙΟ 27/6­ - 5/7

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ U20 νεων ανδρων 7-­19/7 2015 ΣΑΜΠΙΑΝΤΟΡΟ ΙΤΑΛΙΑ

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ U18 ΒΟΛΟΣ 23/7 -­2/8

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ U16 6­-16/8 ΚΑΟΥΝΑΣ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ 21­-23/8 ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΡΩΣΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" ΣΤΟ ΟΑΚΑ 27­-29/8 ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ 5­-20/9

Α' ΦΑΣΗ ΣΕ ΖΑΓΚΡΕΜΠ, ΡΙΓΑ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΜΟΝΠΕΛΙΕ

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΛΙΛ ΓΑΛΛΙΑΣ

Keywords
καλοκαιρι, europa league, final four, ελλαδα ρωσια, europa, league, καιρος, δραση, ελλαδα, ευρωμπασκετ, ΑΝΤ1, οτε, συμμετοχή, ηρακλειο, ξανθη, οακα, μαΐου, ουγγαρια, ιουνίου, κρητη, λιλ, γαλλια, αμιγώς, μαδριτη, ρουμανια, βοσνια, τουρκια, λιθουανια, ριγα, βερολινο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, final four 2013, ρωσία, αδρεναλινη, βερολινο, εθνικη, ιταλια, μπασκετ, οακα, ολλανδια, παιχνιδια, προγραμμα, ρουμανια, τηλεοραση, υγεια, ωρα, αγωνες, εξαιρεσεις, αμιγώς, αρωμα γυναικας, αρωμα, αστερια, βοσνια, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δειχνει, δοντια, ευκαιρια, υπαρχει, εννοια, εξι, ερχεται, ευρωπη, κινητο, κορμος, λειψει, λιθουανια, λιλ, μαδριτη, μαΐου, ματια, μονα, νοημα, ομαδα, ουσιαστικα, ραντεβου, ριγα, συμμετοχή, τουρκια, φυσικα, χρημα, χαρα, ωρες, ελληνικα, europa, final four, χωρα, ιουνίου, league
Τυχαία Θέματα