Το preview του Φενέρμπαχτσε – Ρεάλ Μαδρίτης (pics)

Με τα play-offs της Ευρωλίγκα να ξεκινούν από το ζευγάρι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Ερυθρό Αστέρα (12/4, 20:00), 45 λεπτά αργότερα έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη ημέρα, μία από τις πιο αμφίρροπες «διασταυρώσεις» της φάσης αυτής. Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορούν να βρίσκονται μαζί στο Final-4 του Βερολίνου κι έχουν την υποχρέωση να «αλληλοεξοντωθούν», με μία εκ των δύο ομάδων να βρίσκεται το Μάιο μεταξύ των κορυφαίων.

Ο Τάκης Πανούλιας, αναλύει στο Basketblog.gr

τις τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τις δύο ομάδες και μας παρουσιάζει τα δεδομένα που ισχύουν στο συγκεκριμένο ζευγάρι. Παράλληλα, δε διστάζει να κάνει τη δική του εκτίμηση για την έκβαση αυτής της προημιτελικής σειράς.

«Η ομάδα του Ομπράντοβιτς θέλει να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα την έδρας που αποκόμισε στο Top-16 και να πάρει και την εκδίκηση του για τον περυσινό ημιτελικό στο Final-4. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Φενέρ είναι αήττητη εφέτος στην Euroleague στην έδρα της. Σε αυτό το ζευγάρι θα είχαμε μια σιγουριά για την πρόκριση των Τούρκων αν δεν υπήρχε η απώλεια του πολύτιμου για την Φενέρ Γιαν Βέσελι. Είναι απίστευτο το impact του συγκεκριμένου παίκτη στην ομάδα του Ομπράντοβιτς που θα πρέπει να πλέον να δουλέψει πολύ στο μυαλό του τα νέα δεδομένα.

Φενέρ στο Top-16

Pace: 70.8 (15η) ORAT: 110.5 (4η) DRAT: 101.5 (2η)

Ρεάλ στο Top-16

Pace: 73.4 (6η) ORAT: 114.1 (2η) DRAT: 114.0 (15η)

* Pace = είναι ο αριθμός των κατοχών / παιχνίδι

* ORAT = οι πόντοι ανά 100 κατοχές στην επίθεση

* DRAT = οι πόντοι ανά 100 κατοχές στην άμυνα

Κλειδί της σειράς

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μάχη απέναντι στην σκληροτράχηλη και πολύ δυνατή αμυντικά Φενέρ απέναντι στο επιθετικό ταλέντο της Ρεάλ με τους πολλούς stars. Η Φενέρ έχει την τρίτη επίδοση στο να περιορίζει το eFG% (επιθετική επίδοση που προσαρμόζει και το τρίποντο) σε 50.2 τρίτη επίδοση μετά από Λοκομοτίβ και Παναθηναϊκό σε όλη την σεζόν και δεύτερη πίσω μόνο από την Λαμποράλ στο Top 16 με 50.1%. Η Ρεάλ Madrid τελείωσε το Top 16 με την δεύτερη καλύτερη επίθεση (83.8 πόντοι ανά αγώνα) και η Φενέρ με την τρίτη καλύτερη άμυνα με 73.7 πόντους ανά αγώνα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η Ρεάλ έχει την καλύτερη αναλογία ασίστ / λαθών (1.82) στο Top 16. Αν ο Ντούντα το θεωρεί τόσο σημαντικό εμείς δεν θα τον αμφισβητήσουμε. Οι παίκτες του Λάσο κάνουν μόλις 10.6 λάθη ανά αγώνα ενώ σερβίρουν 19.2 ασίστ.

Οι πάγκοι και το αγωνιστικό στυλ

Ο Ομπράντοβιτς εφέτος έχει κτίσει μια ομάδα πιο κοντά στα δικά του "θέλω″, μιας ομάδας με δυνατή άμυνα, με unselfish παιχνίδι, με καλό decision making στα κρίσιμα σημεία και με ισορροπία στο σκοράρισμα. Όπως συνηθίζει οι ομάδες του έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται στο αγωνιστικό στυλ του αντίπαλου. Η επίθεση του είναι πολύ αποτελεσματική με eFG% στο 55.4% πίσω μόνο από την ΤΣΣΚΑ στο Top 16 και συνολικά 53.9 (5η).

Η Ρεάλ του Πάμπλο Λάσο εφέτος δεν έχει παρουσιάσει σε καμία περίπτωση την περυσινή ομάδα αν και το ρόστερ παρέμεινε περίπου ίδιο. Για το λόγο αυτό προκρίθηκε ασθμαίνοντας την τελευταία αγωνιστική από το Top 16. Η άμυνα της είναι αφύλακτη διάβαση και δεν χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα. Παρόλα αυτά ποιότητα τους την καθιστά πάντα επικίνδυνη.

Στην μάχη των πάγκων ο Ομπράντοβιτς είναι μαιτρ στο να εκπλήσσει σε καθοριστικά παιχνίδια

Πόσο θα αλλάξει τις ισορροπίες η απουσία του Βέσελι;

Αν είχε την δυνατότητα να επιλέξει ο Ομπράντοβιτς ποιον παίκτη δεν θα ήθελε να έχανε από το rotation πιθανότατα να επέλεγε τον Βέσελι. Η απουσία του είναι τεράστια, αφού ο μακρύς και αθλητικός Τσέχος εκτός από την ικανότητα να τελειώνει μπροστά φάσεις σε κίνηση και πάνω από το καλάθι, ήταν καταλυτικός στην άμυνα. Ήταν σκιάχτρο για τους αντιπάλους αλλά και στο να αλλάζει στην άμυνα και να παίζει άμυνα σε αντίπαλα guards. Σημαντικό ρόλο πλέον θα επωμιστεί ο Πέρο Άντιτς που έχει τα κυβικά παίξει με τον Φελίπε Ρέγιες αλλά θα χρειαστεί να παίξει και σαν center.

Επομένως αφού κι οι δύο ομάδες έχουν πολύ δύναμη στην περιφέρεια με Ντίξον, Χίκμαν, Σλούκα, Μπογκντάνοβιτς, Ντατόμε για την Φενέρ και η Ρεάλ με Ροντρίγκεζ, Γιούλ, Κάρολ, Ρούντι, Κ.Σ Ρίβερς, Ματσιούλις η μάχη στις ρακέτες θα αποτελέσει σημαντικότατο παράγοντα.

Θα αντέξει η Φενέρ με τους Άντιτς, Ούντοχ, Ερσέκ απέναντι στους Ρέγιες, Νοτσιόνι, Εν'Ντουρ, Αγιόν, Λίμα, Ερνανγκόμεζ,

The game plan

Η Φενέρ θα επιδιώξει να ελέγξει το τέμπο ειδικά το "ηλεκτρισμένο″ παιχνίδι των Γιούλ και Ροντρίγκεθ για να μην αφήσει την Ρεάλ να τρέξει. Σε λιγότερες κατοχές είναι πιο ικανή. Η Ρεάλ παίζει ουσιαστικά σε ένα στυλ παιχνιδιού και με αυτό θα ζήσει και θα πεθάνει. Αν αφήσει τους Ισπανούς σε παιχνίδι με πολλές κατοχές, γρήγορες πάσες στο σετ παιχνίδι και σε transition θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Ο Ομπράντοβιτς θα επιδιώξει physical άμυνα για να μετατρέψει τον αγώνα σε dogfight (μάχη σώμα με σώμα) και αν ακολουθήσουν και οι Ισπανοί θα πάει στις βολές που πάει σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι ο αντίπαλος. Επειδή δεν έχει το μεγάλο rotation της Ρεάλ ποιοτικά και λόγω φθοράς θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει παίκτες ρόλου για να κερδίσει περισσότερα λεπτά ξεκούρασης στους βασικούς του. Επίσης θα πρέπει να σκαρφιστεί και ανορθόδοξα σχήματα. Ο Λάσο σε τέτοιο παιχνίδι θα πρέπει να αναβιώσει τους λίγους "μάτσο παίκτες του όπως είναι οι Γιόνας Μασιούλις και Αντρές Νοτσιόνι κατά πρώτο λόγο και ο Κ.Σ Ρίβερς.Η Ρεάλ θα προσπαθήσει να παίξει σε εκτέλεση μέσα από προσχεδιασμένες συνεργασίες (plays) και αυτοματισμούς. Η Φενέρ όπως πάντα σε ομάδες Ομπράντοβιτς θα ψάξει να δημιουργήσει ή να διαγνώσει τα mismatches και να χτυπήσει στη επίθεση μέσα από συνεργασίες με σωστό spacing και έτοιμους για spot up σουτ παίκτες. Ακόμα θα επιχειρήσει να διεισδύσει και να βρει kick out πάσες στην ευάλωτη άμυνα των Ισπανών.

Τα στατιστικά

Στους παρακάτω δύο πίνακες έχουμε τα συνολικά στατιστικά των δύο ομάδων.

Head to head

Το backcourt των ομάδων

Οι Σέρχιο Ροντρίγκεζ Σέρχιο και Γιούλ θα έχουν το γενικό πρόσταγμα και είναι οι δύο πιο σημαντικοί παίκτες για την Ρεάλ αλλά θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στην πίεση των Μπόμπι Ντίξον και Ρίκι Χίκμαν. Η κατάσταση του Σλούκα θα είναι κομβική σημασίας γιατί έχει εμπειρία και είναι ικανός στα δύσκολα.

Οι Μαδριλένοι θα πρέπει να περιορίσουν τον δολοφόνο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, σε ένα τρομερό matchup με τον Ρούντι Φερνάντεζ. Οι Μπογκντάνοβιτς, Ντατόμε και Κάλινιτς απέναντι στους Κάρολ, Κ.Σ Ρίβερς, Ματσιούλις και Τέιλορ θα έχουν εναλλασσόμενους ρόλους σε 2 και 3 και πιθανότητα και στο 4 (από backcourt σε frontcourt). Ειδικά με την Φενέρ να πηγαίνει αναγκαστικά σε χαμηλά σχήματα λόγω της απουσίας του Βέσελι.

Η frontcourt των ομάδων

Η Φενέρ χωρίς τον Βέσελι θα έχει τους Ούντοχ και Άντιτς να σηκώνουν το κύριο βάρος και με ενίσχυση από τα τριάρια να παίζουν αρκετά σε θέση 4 για να δημιουργήσουν και αυτοί mismatches με την ταχύτητα και το stretch παιχνίδι τους με την απειλή του μακρινού σουτ απέναντι στους Ρέγιες και Νοτσιόνι.

Ο Ούντοχ με τον Αγιόν θα είναι ένα δυνατό ζευγάρι αλλά ο καθοριστικός θα είναι ο Άντιτς αφού έχει το κορμί και την εμπειρία να παίξει και στο 5 και με το μακρινό του σουτ να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα. Οι Λίμα και Ερνανγκόμεζ θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν φθορά και κούραση από τον πάγκο.

Πόντοι ανά θέση σε επίθεση

Για την Φενέρ

Για την Ρεάλ

Η δημιουργία και το δίκτυο των ασίστ

Της Φενέρ συνολικά

Της Φενέρ στο Top 16

Της Ρεάλ συνολικά

Της Ρεάλ στο Top 16

Η σειρά είναι ανοικτή περισσότερο από όσο θα ήταν αν η Φενέρ δεν είχε την απουσία του Βέσελι. Η Φενέρ θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά η Ρεάλ αφού πέρασε λόγω προσωπικοτήτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Πολύ πιθανό να πάμε σε πέντε παιχνίδια σε αυτή την σειρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα