Γ. Μπαρτζώκας στο basketblog.gr: «Το εξωτερικό είναι μονόδρομος»

Πριν από 15 μέρες, οι οπαδοί της Λοκομοτίβ Κουμπάν τον αποθέωσαν για την παρθενική πρόκριση της ρώσικης ομάδας στα πλέι-οφς της Ευρωλίγκα, με ένα πανό γραμμένο σε ελληνικά, αγγλικά και ρώσικα, που έγραφε στην πρώτη: «Ευχαριστώ για τα πλέι-οφς»! Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πάντως, αν και από όσο δείχνουν τα πράγματα... δεν θα αντικρίσει πανό στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, ανταποδίδει στην εξέδρα με το να κλείνει για την ώρα τ' αυτιά του σε «σειρήνες» από άλλες χώρες. Ο τεχνικός της «Λόκο», που προετοιμάζεται για την

προημιτελική σειρά κόντρα στην Μπαρτσελόνα -έχοντας επιβεβαιώσει την «δέσμευσή» του ότι «στο Top-16 θα κάνουμε "θόρυβο"(!)»- μίλησε στο basketblog.gr για την ονειρική ως τώρα σεζόν και την «ζεστασιά» διοίκησης και κοινού στο παγωμένο Κράσνονταρ, αλλά και (.. όχι) για το μέλλον. Άλλωστε, προτιμά να απολαμβάνει την στιγμή και αναμένει την νέα πρόκληση της ομάδας του, αναφέροντας γιατί περνά καλά στη Ρωσία και γιατί δεν αναπολεί την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα (το 2013, με τον Ολυμπιακό) κατάφερε να... προλάβει να πει μερικές κουβέντες στο basketblog.gr, αν και «έτσι όπως είναι οι ρυθμοί σε αυτό το σημείο της χρονιάς, σχεδόν δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε! Το πρόγραμμα είναι ιδιαιτέρως "βαρύ" και γεμάτο, περίπου εξοντωτικό, διότι πέρα από τους αγώνες, έχουμε πολλά, μεγάλα και κουραστικά ταξίδια». Το μυαλό του 50χρονου τεχνικού, βεβαίως, είναι ήδη στο πρώτο ματς των πλέι-οφς της Ευρωλίγκα με την Μπαρτσελόνα, την Τετάρτη (13/4) στο Κράσνονταρ, αλλά ο ίδιος έχει ήδη ξεχάσει τις δύο αναμετρήσεις με τους «μπλαουγκράνα» στην 1η φάση, στις οποίες οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες, με εκατέρωθεν εντός έδρας επικρατήσεις με 4π. διαφορά. «Τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι πριν από 4 μήνες. Εμείς έχουμε τον Ματ Τζάνινγκ στο ρόστερ μας και η Μπαρτσελόνα τον Ντόρσεϊ και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε μία σειρά με μόλις ένα 24ωρο κενό ανάμεσα στα δύο πρώτα ματς».

Ο άλλοτε τεχνικός των Ολύμπιας Λάρισας, Αμαρουσίου, Πανιωνίου, Ολυμπιακού επισήμανε ότι «σε αυτό το χρονικό και αγωνιστικό σημείο δεν μετρά μόνο το ταλέντο ή τακτική, αλλά και πνευματική ετοιμότητα. Οι αγώνες με την Μπαρτσελόνα έχουν δύο οπτικές. Η μία είναι αυτό που λέμε "η φανέλα", που σαφώς θα έδινε προβάδισμα στον αντίπαλό μας λόγω εμπειρίας σε τέτοιες καταστάσεις. Η άλλη είναι το τι έχει παρουσιάσει κάθε ομάδα ως τώρα. Η σεζόν είναι μεγάλη και καμία ομάδα δεν έφτασε εδώ τυχαία. Εμείς ξέρουμε τις δυνατότητές μας και θέλουμε και δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε πως έχουμε κάνει την υπέρβασή μας. Ίσως τελικά η Μπαρτσελόνα να έχει περισσότερη πίεση γιατί "πρέπει" να φτάσει στο φάιναλ-φορ. Βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα προτερήματά μας και τις αδυναμίες των Ισπανών». Ωστόσο, ο κ. Μπαρτζώκας αναγνωρίζει πως «το πλεονέκτημα έδρας που έχουμε δεν είναι σαν την κλασική πίεση που ασκεί στον φιλοξενούμενο μία "καυτή" έδρα όπως εκείνες του Ερυθρού Αστέρα ή του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Βεβαίως, είμαστε χαρούμενοι που θα αρχίσουμε την σειρά στο δικό μας περιβάλλον».

Ο κόουτς της Λοκομοτίβ Κουμπάν... πιέστηκε αρκετά να σχολιάσει τα υπόλοιπα ζευγάρια των προημιτελικών της Ευρωλίγκα. Λέγοντας πως «αν και όλοι οι προημιτελικοί δείχνουν αμφίρροποι, το ζευγάρι Φενερμπαχτσέ-Ρεάλ φυσικά ξεχωρίζει. Ίσως η απουσία του Βέσελι να παίξει ρόλο για την τουρκική ομάδα, ενώ μάλλον λίγοι θα περίμεναν ότι η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης θα τερμάτιζε 4η στον όμιλό τους στους "16".». Για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Λαμποράλ Κούτσα, σχολίασε ότι «δεν μπορώ να πω με σιγουριά αυτό που αντιλήφθηκα τις τελευταίες ημέρες από μικρή ανάγνωση του ελληνικού Τύπου, ότι δηλαδή ο Παναθηναϊκός είναι φαβορί, αφού οι Ισπανοί έδειξαν εξαιρετική σταθερότητα καθ' όλη την διάρκεια της Ευρωλίγκα. Ίσως εδώ να ταιριάζει η αναφορά περί εμπειρίας, όπως και στο δικό μας ζευγάρι, όμως επαναλαμβάνω πως κανένας σύλλογος δεν είναι στην 8αδα από τύχη και δεν είναι δυνατόν να μην προσμετρά κάποιος στην ανάλυση των επόμενων αγώνων το τι έγινε μέχρι τώρα στην διοργάνωση και τι πέτυχε κάθε ομάδα. Έστω κι αν πλέον αρχίζουν σχεδόν όλα από το μηδέν».

Προ ημερών, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραδέχθηκε πως «είχα πρόταση από μεγάλη ομάδα, όμως δεν είμαι τυχοδιώκτης». Στην ερώτησή μας για μία πρόωρη αναφορά στο μέλλον του, ο τεχνικός της Λοκομοτίβ Κουμπάν τόνισε πως «αυτά είναι για την ώρα "σενάρια" που κάνουν κακό σε όλους. Στην Τουρκία, μετά το ματς με την Νταρουσάφακα, με ρώτησαν ευθέως για την Μακάμπι. Θα αρχίσω από εκεί και θα πω ότι αυτό είναι κακό για οποιαδήποτε ομάδα ακούγεται, όταν έχει προπονητή, και φυσικά και για την δική μου ομάδα, Ειδικά από τη στιγμή που ο κόσμος εδώ στην Ρωσία με αγκάλιασε από την πρώτη μέρα και η διοίκηση έχει φροντίσει να είναι όλα επαγγελματικά. Στην Ελλάδα, βεβαίως, ίσως γράφονται άλλα, όπως και κάθε χρόνο με τα ''σενάρια'' για το καλοκαίρι. Είναι τιμή μου να λένε ότι με θέλουν διάφορες ομάδες, αλλά δεν είναι ηθικό να μιλάω για αυτό, ως σεβασμό προς τη ομάδα μου». Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνέντευξη του σε ρωσική ιστοσελίδα, εξήγησε πως «από τον Ολυμπιακό έφυγα από τις αντιδράσεις των οπαδών» και λίγες μέρες αργότερα συμπλήρωσε πως «τον εαυτό μου τον εκτίμησα όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό».

Ο ίδιος δεν θεωρεί πως το γεγονός ότι η δηλωμένη η οπαδική προτίμηση στους «ερυθρόλευκους» από το παρελθόν του έχει «κόψει» τις «γέφυρες» με την Ελλάδα ή, κατά το κοινώς λεγόμενο, έχει «κάψει» άλλες επιλογές για την πατρίδα του. Προσθέτοντας ότι «δεν είναι θέμα "γέφυρας". Με την κοινωνική και αθλητική κατάσταση στην Ελλάδα, το εξωτερικό είναι μονόδρομος για δουλειά χωρίς... "δίκες" στα social media. Υπάρχουν περιπτώσεις, και δυστυχώς πολλές, που δείχνουν ότι τα πράγματα στην χώρα μας δεν είναι φυσιολογικά. Διαβάζω για το τι "ακούει" ένας προπονητής έπειτα από μία ήττα από τους οπαδούς και τον Τύπο. Είμαι πάντα υπέρ της καλοπροαίρετης και καλόπιστης κριτικής, όμως στα μέρη μας το καλό παραγίνεται συχνά. Βλέπουμε πολλές φορές αθλητές να ζητούν συγγνώμη από τον κόσμο όταν κάτι δεν πάει καλά. Δεν λέω να ο αθλητής ή ο κόουτς να είναι "παγωμένος" και απόμακρος από την εξέδρα, αλλά η υπερβολή σε αυτές τις καταστάσεις στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι κάποια πράγματα δεν είναι νορμάλ. Σε τελική, το μπάσκετμπολ είναι ένα παιχνίδι. Κάποιες φορές θα νικήσεις, κάποιες θα ηττηθείς. Σημασία έχει να έχεις προσπαθήσει και δώσει το 100%. Είναι, όμως, στιγμές που αναρωτιέμαι αν τελικά ως Έλληνες έχουμε την απαραίτητη αθλητική κουλτούρα και καλλιέργεια για να διαχειριστούμε τόσο τις καλές όσο και τις κακές καταστάσεις»...

Keywords
Τυχαία Θέματα