Το Φάιναλ Φορ του Μεσίνα (video)

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα επανέλθει στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη φορά σε τρία χρονιά, επικρατώντας, ξανά, στον τελικό της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 91-77. Η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα και των δύο Ελλήνων (Παπαλουκά και Ζήση) θα δημιουργήσει τη δική της ιστορία στη διοργάνωση, συμμετέχοντας για έκτη διαδοχική χρονιά σε Φάιναλ Φορ και κατακτώντας το 6ο τρόπαιο της ιστορίας τους.

Το basketblog.gr επιστρέφει στο παρελθόν και θυμάται

μαζί σας όλους τους τελικούς της Ευρωλίγκα από το 2002 κι έπειτα, συνεχίζοντας σήμερα με τη σεζόν 2007-2008 και το Φάιναλ Φορ στη Μαδρίτη.

Ο αγώνας:

Με τον Βούισιτς να σκοράρει και να πασάρει, η Μακάμπι Τελ Αβίβ ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα, προηγούμενη με 5-0, η ΤΣΣΚΑ όμως με συνεχόμενους πόντους του Λάνγκντον απάντησε με ένα δικό της μικρό σερί 7-0. Ο Μπάινουμ με καλάθι και φάουλ έβαλε ξανά μπροστά την ομάδα του Σερφ, ενώ ο Σμόντις με 1/2 βολές ισοφάρισε σε 10-10.

Η είσοδος του Θοδωρή Παπαλουκά στα μισά της πρώτης περιόδου θα αλλάξει την εικόνα του αγώνα, με τη ρώσικη ομάδα να παίρνει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Δύο συνεχόμενα τρίποντα ( Χόλντεν και Λάνγκντον), μετά από ισάριθμες ασσίστ του Έλληνα άσσου, θα φέρουν την ΤΣΣΚΑ μπροστά με 6 πόντους (16-10), αλλά ο Μόρις με δικό του τρίποντο (16-13) θα διακόψει αυτό το μικρό σερί των Ρώσων. Μία εύστοχη βολή του Θοδωρή Παπαλουκά θα δώσει βραχεία κεφαλή στην ομάδα του στο πρώτο δεκάλεπτο (22-21).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η Μακάμπι έβαλε τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, με τους Μόρις και Μπατίστα να δίνουν αρκετές λύσεις στην επίθεση. Για την ομάδα του Μεσίνα, ο Λάνγκντον ήταν ασταμάτητος, έχοντας βρει ρυθμό από τα 6,75μ και δίνοντας προβάδισμα 7 πόντων στην ΤΣΣΚΑ, τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη του ημιχρόνου.

Η Μακάμπι αντέδρασε κι ισοφάρισε με τρίποντο του Μπλούθενταλ κι αφού είχαν προηγηθεί 4 συνεχόμενοι πόντοι του Μπάινουμ. Ο Παπαλουκάς με καλάθι στον αιφνιδιασμό θα κάνει το 42-38, ενώ ο Μπάινουμ με τρίποντο θα φέρει το παιχνίδι ξανά στον πόντο (42-41), κλείνοντας έτσι το πρώτο μέρος. Η Μακάμπι κυριάρχησε μέσα στη ρακέτα, έχοντας πάρει 26 πόντους από το ζωγραφιστό, ενώ η ΤΣΣΚΑ είχε πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (50%).

Στην τρίτη περίοδο, η ΤΣΣΚΑ είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα, παίρνοντας για ακόμα μία φορά διαφορά 7 πόντων με δύο συνεχόμενα τρίποντα του Χόλντεν. Η άνοδος του Άντερσεν βοήθησε την ομάδα του Μεσίνα να κρατήσει αυτή τη διαφορά ασφαλείας, δίνοντας λύσεις στην επίθεση τόσο από το ζωγραφιστό, όσο κι από μακρινή απόσταση. Το τρίποντο του Μπάινουμ στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου διαμόρφωσε το 63-57, κρατώντας τη Μακάμπι μέσα στο παιχνίδι.

Η ΤΣΣΚΑ όμως ήταν ανώτερη κι όσο περνούσε ο χρόνος, αυτό φαινόταν στο γήπεδο, με τη Μακάμπι να χάνει σιγά σιγά την επαφή της στο σκορ και τη διαφορά να εκτοξεύεται σε διψήφια νούμερα. Η ομάδα του Σερφ δεν κατάφερε να επιστρέψει για ακόμα μία φορά κι έτσι η «ρώσικη αρκούδα» κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιό της σε τρία χρόνια.

Ο πολυτιμότερος:

Ο Λάνγκντον αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ, έχοντας 21 πόντους (2/2δ, 4/5τρ, 5/6β), 7 ριμπάουντ, μία ασσίστ, 2 κλεψίματα και 7 κερδισμένα φάουλ σε 35 λεπτά συμμετοχής. Καλή εμφάνιση και στον ημιτελικό κόντρα στην Ταού Κεράμικα, με 9 πόντους (1/1δ, 1/2τρ, 4/4β), 3 ριμπάουντ και 3 κερδισμένα φάουλ.

Το κλειδί:

Ο Ντέιβιντ Άντερσεν ήταν το κλειδί της νίκης της ρώσικης ομάδας στον τελικό κόντρα στη Μακάμπι. Ο σέντερ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήταν η κυριότερη αιτία, που στο τρίτο δεκάλεπτο η ομάδα του Ισραήλ δεν κατάφερε να πλησιάσει στο σκορ και να απειλήσει, δίνοντας πολλές λύσεις επιθετικά (7 πόντους), τόσο μέσα στο ζωγραφιστό όσο κι από μακριά. Ο Αυστραλός είχε συνολικά 13 πόντους (5/11δ, 1/1τρ), 5 ριμπάουντ, μία ασσίστ, ένα κλέψιμο και 3 κερδισμένα φάουλ

Οι ημιτελικοί:

Η ΤΣΣΚΑ, για να περάσει στον τελικό, χρειάστηκε να αποκλείσει την Ταού Κεράμικα (83-79), σε ένα παιχνίδι, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η ομάδα του Μεσίνα είχε για κορυφαίο τον Ντέιβιντ Άντερσεν με 16 πόντους και 8/8 δίποντα. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς είχε 10 πόντους σε 26 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Νίκος Ζήσης έμεινε άποντος σε 14 λεπτά αγώνα.

Στον άλλο ημιτελικό, η Μακάμπι Τελ Αβίβ έκανε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές, που έχουν γίνει σε Φάιναλ Φορ, γυρνώντας από το -18. Αντίπαλός της ήταν η Σιένα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι. Κορυφαίος για τη Μακάμπι ήταν ο Άλεξ Γκαρσία, ενώ από την ιταλική ομάδα ξεχώρισε ο Τέρελ ΜακΙντάιρ, ο οποίος ήταν εξαιρετικός (στο πρώτο ημίχρονο κυρίως) με 6 πόντους και 5 ασσίστ.

Μικρά μικρά:

-Συγκλονιστική η σκηνή, δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα κι ενώ ο νικητής είχε κριθεί, με τον Ετορε Μεσίνα να πηγαίνει στην κερκίδα και να κλαίει μαζί με τους δικούς του ανθρώπους για την απώλεια του αδερφού του.

-Παρόμοια σκηνή και με τον Θοδωρή Παπαλουκά να φιλάει τον προπονητή του (πριν τελειώσει ο τελικός) και να δηλώνει αργότερα: «Ένιωσα την ανάγκη να τον αγκαλιάσω και να τον φιλήσω, όταν τελείωνε ο τελικός, επειδή πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές. Ένας τίτλος δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανθρώπινη ζωή.».

-Ο Νίκος Ζήσης θα κατακτήσει την Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην καριέρα του, ενώ ο Παπαλουκάς τη δεύτερη.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας αγωνίστηκε στο έκτο συνεχόμενο Φάιναλ Φορ, ενώ έφτασε και στον τρίτο διαδοχικό τελικό, κατακτώντας το τρόπαιο δύο φορές.

-Η Ταού Κεράμικα θα ηττηθεί για ακόμα μία φορά σε ημιτελικό ενός Φάιναλ Φορ. Η ισπανική ομάδα κατάφερε να φτάσει στον τελικό μόνο τη σεζόν 2000-2001, όταν το ευρώπαϊκό μπάσκετ είχε διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Εκείνη τη χρονιά όμως δεν είχε τη μορφή Φάιναλ Φορ η διοργάνωση.

-Απολαυστικός στην συνέντευξη τύπου μετά τον τελικό, ο Ετορε Μεσίνα, ο οποίος αναφέρεται και στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, λέγοντας πως η γυναίκα του, του λέει πως ο Σέρβος τεχνικός είναι καλύτερος, επειδή τον κερδίζει συνεχώς στα κρίσιμα παιχνίδια.

-Αυτό ήταν το τέταρτο τρόπαιο στην μεγάλη καριέρα του Ιταλού τεχνικού της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Η πορεία:

Αυτό, που ίσως να μην θυμούνται μερικοί , είναι ότι ο Ολυμπιακός, με τον Γιαννάκη να έχει προσληφθεί πριν ένα μήνα περίπου, λίγο έλλειψε να αποκλείσει την ομάδα του Μεσίνα, κερδίζοντας μέσα στη Μόσχα με καλάθι του Λιν Γκριρ στην εκπνοή. Μάλιστα, η ελληνική ομάδα ήταν κι η μοναδική, που κέρδισε την ΤΣΣΚΑ δύο φορές εκείνη τη χρονιά, μία εντός έδρας στην πρώτη φάση της διοργάνωσης και μία φορά εκτός έδρας στα πλέι οφ.

Η ΤΣΣΚΑ όμως, πολύ πιο έμπειρη ομάδα τότε, στο δεύτερο παιχνίδι στο ΣΕΦ δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Ολυμπιακό να πιστέψει ότι θα κερδίσει κι ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1. Λίγες μέρες αργότερα, οι Ρώσοι θα πάρουν πολύ εύκολα και τον τρίτο αγώνα στη Μόσχα, παίρνοντας την πρόκριση για το Φάιναλ Φορ της Μαδρίτης.

Αναλυτικά η πορεία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας:

Πρώτη φάση:
Προκόμ - ΤΣΣΚΑ 68-88
ΤΣΣΚΑ - Σιένα 74-70
Ολίμπια Λουμπλιάνας - ΤΣΣΚΑ 74-72
ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός 88-79
ΤΣΣΚΑ - Ζαλγκίρις 78-70
Ταού Κεράμικα - ΤΣΣΚΑ 76-85
ΤΣΣΚΑ - Βίρτους 79-53
ΤΣΣΚΑ - Πρόκομ 99-67
Σιένα - ΤΣΣΚΑ 66-69
ΤΣΣΚΑ - Ολίμπια Λουμπλιάνας 74-57
Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ 71-67
Ζαλγκίρις - ΤΣΣΚΑ 60-88
ΤΣΣΚΑ - Ταού Κεράμικα 70-62
Βίρτους - ΤΣΣΚΑ 68-92

TOP-16:
ΤΣΣΚΑ - Ρόμα 72-71
ΤΣΣΚΑ - Μπαρτσελόνα 72-55
Μάλαγα - ΤΣΣΚΑ 72-67
Ρόμα - ΤΣΣΚΑ 54-82
ΤΣΣΚΑ - Μάλαγα 93-70
Μπαρτσελόνα - ΤΣΣΚΑ 64-62

Πλέι οφ:
ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός 74-76
Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ 73-83
ΤΣΣΚΑ - Ολυμπιακός 81-56

Φάιναλ Φορ:
Ταού Κεράμικα - ΤΣΣΚΑ 79-83
Μακάμπια Τελ Αβίβ – ΤΣΣΚΑ 77-91

Το φύλλο αγώνος του τελικού:

Διαιτητές: Κουκουλεκίδης - Ιερεζουέλο - Ντοζάι
Τα δεκάλεπτα: 21-22, 41-42, 57-63, 77-91.
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Σερφ): Μπάινουμ 23 (2), Σαρπ, Βούισιτς 2, Ελιάχου, Μόρις 13 (2), Κάσπι 9, Γκαρσία 2, Μπλου 5 (1), Κάμινγκς, Μπατίστα 14, Χαλπερίν 9.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Παπαλουκάς 12 (1), Ζήσης, Σμόντις 13 (1), Σισκάουσκας 13 (1), Χόλντεν 14 (3), Άντερσεν 13 (1), Λάνγκντον 21 (4), Γκορί 2, Φαν Ντε Σπίγκελ 3, Κριάπα.

Keywords
Τυχαία Θέματα