Το ετυμολογικό... «γραμμάτιο» του Νικ Καλάθη!

Αν ο Νικ Καλάθης είχε εξηγήσει ποτέ την έννοια του επωνύμου του στους Αμερικανούς, εκείνοι προφανώς θα ενθουσιάστηκαν με την μπασκετική σύμπτωση. Αν και προφανώς οι προπονητές του, διαπιστώνοντας την διαφορετική αίσθηση και έφεση που έχει στο παρκέ, να επιχειρούσαν να τον «βαφτίσουν» με άλλο όνομα. Ο πρώην γκαρντ του Παναθηναϊκού και περσινός MVP του EuroCup με την Λοκομοτίβ Κούμπαν δεν ήταν

ποτέ ένας παίκτης που κοιτούσε το καλάθι. Έστω κι αν οι 16,2π. μ.ο. που είχε την διετία στο NCAA με το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, να έλεγαν το αντίθετο. Ωστόσο, οι 6,3ασ. που μοίραζε σαν φοιτητής ήταν το ενδεικτικό στοιχείο του παιχνιδιού του. Αυτή ήταν και η πορεία που ακολούθησε στην επαγγελματική του καριέρα. Σε Παναθηναϊκό και Κούμπαν δεν έγινε ακριβώς ο «go-to-guy» παίκτης, κοινώς ο ηγέτης στο σκοράρισμα. Αντίθετα, ήταν ένας παίκτης που μπορούσε να οργανώσει (έχοντας στο κολέγιο το λεγόμενο. «δικαίωμα στο λάθος») και να σκοράρει κατά περίσταση με ντράιβ, καθώς και ο ίδιος παραδέχεται μέχρι και σήμερα ότι πρέπει να βελτιώσει το σουτ του. Στο ΝΒΑ, ειδικά ως ρούκι, δεν θα μπορούσε να ζητήσει ή να κάνει κάτι διαφορετικό. Μονάχα που τα ξημερώματα της Κυριακής (2/2), στην νίκη των Γκρίζλις επί των Μπακς, ο Καλάθης επιβεβαίωσε απρόσμενα το επώνυμό του και τόνισε μετά ότι οι αντίπαλοι. «πλήρωσαν» που του επέτρεψαν να σουτάρει!

Ο Νικ Καλάθης σημείωσε δύο ρεκόρ καριέρας, με 22π. και 40΄ συμμετοχής, παίζοντας βασικός στην θέση του τραυματία κι ενός εκ των αδικημένων του All Star Game- Μάικ Κόνλεϊ, έχοντας 4/7διπ.-4/5τριπ., 3 ασίστ, 5ριμπ. και κανένα λάθος(!) και επισήμανε αμέσως μετά ότι «νομίζω πως οι παίκτες του Μιλγουόκι μου έδιναν τα ελεύθερα σουτ και τους έκανα να το πληρώσουν»!!! Παρόλα αυτά, ο Ελληνο-Αμερικανός πλέι-μέικερ τόνισε ότι «το σημαντικότερο στατιστικό της βραδιάς για μένα ήταν ότι δεν έκανα κανένα λάθος! Όταν ο κόουτς Γιέργκερ μου είπε πως θα είμαι βασικός, άρχισα να λέω στον εαυτό μου πως δεν πρέπει να κάνω τρελά πράγματα στο παρκέ και να υπερ-ενθουσιαστώ». Το προηγούμενο ρεκόρ καριέρας του Καλάθη σε πόντους ήταν οι 11 κόντρα στο Χιούστον, στις 25/1, ενώ η καλύτερη επίδοσή του σε ασίστ είναι οι 8 απέναντι στο Ορλάντο, στις 9/12/13. Και φέτος έχει καταγράψει συνολικά μ.ο. 3,6π.-2,2ασ.-1,2ριμπ.-0,6κλεψ.-1,2 λάθη σε 35 ματς και 13,4΄, εκμεταλλευόμενος εσχάτως και την παραχώρηση του Τζέριντ Μπέιλες στην Βοστόνη, που τον «έχρισε» 2ο πόιντ-γκαρντ πίσω από τον Κόνλεϊ. Ο κόουτς του Μέμφις, Ντέιβ Γιέργκερ, δήλωσε ότι «ο Νικ είχε μία σπουδαία εμφάνιση, γιατί ξέρω ότι είναι δύσκολο να έχεις τη μπάλα συνέχει στα χέρια για 40΄ και να δίνεις αυτά τα νούμερα στην ομάδα»! Ο αναπληρωματικός φόργουορντ, Τζέιμς Τζόνσον, αποθέωσε επίσης τον Καλάθη, λέγοντας πως «ο Κόνλεϊ έδωσε το "μαγικό άγγιγμα" στον Νικ ή του χάρισε καλοτυχία, γιατί σούταρε εκπληκτικά απόψε (σ.σ.: το βράδυ του Σαββάτου 1/2)»! Με την επικράτησή τους, οι Γκρίζλις έφτασαν τις 6 διαδοχικές νίκες και τις 11 στα 12 τελευταία παιχνίδια τους, φτάνοντας σε ρεκόρ 26-20 και ξεπερνώντας το Ντάλας στην 8η δυτική θέση, τελευταία που οδηγεί στα πλέι-οφς!

Keywords
Τυχαία Θέματα