Τα πιο... πολιτικοποιημένα αποδυτήρια του NCAA!

Πριν από περίπου 20 μήνες, είδε το χιούμορ του να... λογοκρίνεται. Ο Νάιτζελ Χέις, όμως, έχει αποφασίσει έκτοτε να μην λογοκρίνει τον εαυτό του για πολύ πιο σοβαρά ζητήματα. Ο τεταρτοετής φόργουορντ του πανεπιστήμιου του Ουισκόνσιν έχει επιλέξει να μην σιωπά για όσα σκέφτεται. Έστω κι αν δεν είναι λίγοι εκείνοι που του επισημαίνουν ότι το να εκφράζεται δημοσίως για περιστατικά που στην συχνά πουριτανική και πολλάκις γεμάτη διαχωρισμούς Αμερική, δεν είναι καλό για την καριέρα του. Ο Χέις, μαζί με τους συμπαίκτες του, Τζόρνταν Χιλ και Μπρόνσον Κένιγκ έχουν δημιουργήσει αυτό που η εφημερίδα New York Times

αποκάλεσε πρόσφατα «τα πιο πολιτικοποιημένα αποδυτήρια του κολεγιακού μπάσκετμπολ!». Κατά την διάρκεια της πορείας των Badgers προς το φάιναλ-φορ του 2015, ο πρώτος είχε «συλληφθεί» να αποκαλεί «όμορφη» μία ρεπόρτερ σε συνέντευξη Τύπου, δίχως να έχει αντιληφθεί πως ήταν ανοικτό το μικρόφωνό του! Ενώ επέμενε να χρησιμοποιεί δύσκολες λέξεις για να... τεστάρει την στενογράφο του NCAA. Και όταν κάποιοι εμπνεύστηκαν ένα μπλουζάκι με τις λέξεις «Cattywampus, Onomatopoeia, Antidisestablishmentarianism, Soliloquy, Quandary, Zephyr, Xylophone», αυτό απαγορεύτηκε ως παραβίαση κανονισμών του NCAA, καθώς οι αθλητές του θεωρούνται ερασιτέχνες, δίχως ευχέρεια κερδών.

Πλέον, ο Χέις εξακολουθεί να δηλώνει «broke athlete». Κοινώς, «απένταρος αθλητής». Με αυτή την έκφραση χαρακτήρισε τον εαυτό του σε πρόσφατη εκπομπή «College GameDay» του δικτύου ESPN, εξηγώντας την απόφασή του να προχωρήσει σε αγωγή κατά του κολεγιακού οργανισμού. Κάτι που είχε αρχίσει ο πρωταθλητής με το UCLA το 1995 και άλλοτε παίκτης του Ηρακλείου, Εντ Ο'Μπάνον, σε μήνυση που έχει υποστηρίξει και ο θρύλος του ΝΒΑ, Όσκαρ Ρόμπερτσον! Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. Στην πρεμιέρα της σεζόν, στις 11 Νοεμβρίου, ο Χέις αποφάσισε να σταθεί με τον Τζόρνταν Χιλ ένα βήμα πίσω από τους συμπαίκτες τους, κατά την διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των Η.Π.Α.. Λίγο νωρίτερα, είχε στηρίξει το κίνημα «Black Lives Matter», με ανάρτηση την οποία διάβασαν οι 80.000 «ακόλουθοί» του στο twitter. Ενώ δεν δίστασε να ζητήσει από το πανεπιστήμιό του να λάβει μέτρα όταν σε έναν ποδοσφαιρικό (σ.σ.: ράγκμπι) ματς των Badgers, ένας οπαδός εμφανίστηκε στην εξέδρα με μία μάσκα του προέδρου των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με μία θηλιά στον λαιμό του... Ο Χέις αποτελεί έμπνευση για τους Χιλ και Κένιγκ και οι τρεις τους παραχώρησαν συνέντευξη στους «New York Times», εξηγώντας γιατί δεν χαμηλώνουν τη φωνή τους.

Ο Τζόρνταν Χιλ είναι επίσης ενεργός στα social media, ενώ ο Μπρόνσον Κένιγκ, με ινδιάνικη καταγωγή, ταξίδεψε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ντακότα, ώστε να στηρίξει τον αγώνα διαμαρτυρίας των γηγενών Αμερικανών κατά του αγωγού πετρελαίου της περιοχής. Ένα έργο αξίας 3,8δισ.δολ. που πρόκειται να ενώσει την Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα με το Ιλινόι και θα περνά και κάτω από τον ποταμό Μιζούρι, σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον καταυλισμό των ντόπιων Ινδιάνων. Ο Χέις, πάντως, επιμένει ότι «όσο κι αν πολλοί μου λένε να σταματήσω και να μένω ήσυχος, δεν τους ακούω. Δεν με ενδιαφέρει αν θα ''πέσει'' η ''μετοχή'' μου για το επόμενο ντραφτ του ΝΒΑ ή αν δεν με θέλουν ομάδες. Στο τέλος της κάθε μέρας, λέω ότι ήμουν μαύρος πριν πιάσω μπάλα του μπάσκετμπολ στα χέρια μου και όταν αποσυρθώ, θα είμαι ακόμη μαύρος... Αυτό θα παραμείνω για όλη τη ζωή μου. Αυτό θα είμαι σε όλη τη ζωή μου, η οποία είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από την επαγγελματική καριέρα μου. Δεν έχει σημασία και δεν έχει νόημα να να λέω κάτι που δεν έχει επιρροή. Παίζω μπάσκετμπολ και δεν με απασχολεί αν ενοχλούνται κάποιοι και μου λένε να σταματήσω να μιλάω. Θέλω να χρησιμοποιήσω τον χρόνο και το βήμα μου για να μιλήσω για αλλαγή».

Ο Χιλ επισημαίνει πως «θα ήταν ανόητο από μέρους μου να πω ότι δεν θέλω να αγοράσω στην μητέρα μου ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο. Θα μου άρεσε να κερδίσω χρήματα κάνοντας αυτό που αγαπώ και να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, όμως δεν θα αισθανόμουν καλά αν το πετύχω ξέροντας ότι το κατάφερα γιατί κράτησα τη γλώσσα μέσα στο στόμα μου». Ο Κένιγκ, από την πλευρά του, τονίζει ότι «όσοι θέλουν να μείνουμε σιωπηλοί, είναι εγωιστές. Δεν το καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω γιατί στις Η.Π.Α., σε μία τόσο μεγάλη ''σκηνή'', πολλοί δεν μιλούν για σημαντικά πράγματα. Δεν κάνουμε κάτι τόσο σημαντικό. Απλώς ασχολούμαστε με ένα άθλημα. Συχνά μου φαίνεται παράξενο που ορισμένοι θέλουν να ακούσουν τι έχουμε να πούμε. Είμαι ευγνώμων για την ''σκηνή'' και την ευκαιρία που έχουμε και έχουμε φωνή και το δικαίωμα να λέμε ό,τι επιθυμούμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε». Οι τρεις παίκτες του Ουισκόνσιν σχολίασαν την πρόσφατη κίνηση του παίκτη ράγκμπι, Κόλιν Κάπερνικ, να γονατίσει στον αμερικανικό εθνικό ύμνο, ως διαμαρτυρία για τις πράξεις βίας της αστυνομίας κατά των Αφρο-Αμερικανών. Με τον Χέις να λέει πως «επέλεξε αυτό που θεωρεί σωστό και ξαφνικά στο twiiter του υπάρχουν κάποιοι που τον φωνάζουν με την λέξη που αρχίζει από ''Ν'' και εύχονται να διαλύσει το γόνατό του»...

Οι τρεις παίκτες των Badgers θέλησαν να μιλήσουν για τον ακτιβισμό τους, με τον Κένιγκ να δηλώνει πως «όλοι μας έχουμε ωριμάσει όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ για την ώρα διαβάζω μόνο τα αρνητικά σχόλια όσων λέω και δεν έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη στήριξη. Ίσως, πάντως, να μην λέγαμε όσα λέμε τώρα αν ήμασταν πρωτοετείς... Είναι απίστευτο τι μπορεί να κάνει μία χώρα στους δικούς της ανθρώπους, όταν απλώς έχουν διαφορετική άποψη από τους υπόλοιπους». Ο Χέις εκμυστηρεύτηκε ότι «για μένα όλα άρχισαν μετά το δεύτερο έτος μου, όταν το καλοκαίρι, ο προπονητής μου στο AAU μου έδωσε κάποια βιβλία για να διαβάσω. Εκείνες οι σελίδες μου άνοιξαν τα μάτια για πράγματα που ποτέ δεν περίμενα να δω ή να κατανοήσω. Τώρα είμαι περήφανος κάθε φορά που βλέπω έναν συμπαίκτη μου να προχωρά σε μία πολιτική δήλωση ή πράξη». Ο Κένιγκ ρωτήθηκε για το ταξίδι του στην Ντακότα, απαντώντας ότι «ήθελα να πάω εκεί και να κάνω κάτι περισσότερο από το να αναρτήσω μερικές φωτογραφίες στο Instagram. Στα πέντε λεπτά της παρουσίας μου, οι γηγενείς με αναγνώρισαν και έπειτα από δύο λεπτά μου έδωσαν ένα μικρόφωνο να μιλήσω!». Λίγο αργότερα, είδε επτά φυλές Ινδιάνων να ενώνουν τις φωνές τους έπειτα από 140 χρόνια μεταξύ τους διαμάχης.

Keywords
Τυχαία Θέματα