Ο «εμφύλιος» του «Αντέτο» με Κουφό-Καλάθη

Το ελληνικό ταλέντο είναι συχνά μπόλικο. Αλλά η υπομονή αντιστρόφως ανάλογη και ιδιαιτέρως λιγοστή. Το βιβλίο «Έλληνες στο ΝΒΑ» δεν έχει πολλά κεφάλαια γιατί οι περισσότεροι συμπατριώτες παίκτες που πήγαν για λίγο στην Αμερική (Ρεντζιάς, Φώτσης, Σπανούλης, Γλυνιαδάκης) ή θα είχαν ευκαιρία να βρεθούν εκεί (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μαυροκεφαλίδης κ.α.) ως επιλογές σε παλιότερα ντραφτ, είτε προτίμησαν αυτό που λέμε στα μέρη μας «καλύτερα πρώτος στο χωριό από δεύτερος στην πόλη» είτε δεν έτυχαν εμπιστοσύνης από τις ομάδες για να φτάσουν ως την Αμερικανική Λίγκα και να καθιερωθούν.

Ωστόσο,

φέτος υπάρχουν τρία παιδιά με άρρηκτες σχέσεις με την Ελλάδα, που εκπροσωπούν (και) το ελληνικό μπάσκετμπολ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και το βράδυ της Τετάρτης (15/1-ξημερώματα Πέμπτης, στις 3:00π.μ. για την Ελλάδα) θα αναμετρηθούν μεταξύ τους. Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που μπορεί να μην έχει καταγωγή από την χώρα, αλλά νιώθει τιμή που γεννήθηκε, έζησε και μορφώθηκε στην Ελλάδα, πολιτογραφήθηκε Έλληνας και πανηγύρισε την επιλογή του στο ντραφτ του περασμένου Ιουνίου τυλιγμένος σε μία ελληνική σημαία, υποδέχεται στο Μιλγουόκι το Μέμφις, στο οποίο φέτος αγωνίζονται οι διεθνείς με την Εθνική Ανδρών ομογενείς Κώστας Κουφός και Νικ Καλάθης.

Κι αν οι δύο Ελληνο-αμερικανοί παίκτες των Γκρίζλις, ως αμερικανοθρεμμένοι, δεν είναι ακριβώς «προϊόν» του ελληνικού μπάσκετμπολ (και κάποιοι ενοχλούνται που δεν μιλούν καλά ελληνικά και το καλοκαίρι σνόμπαραν την Εθνική Ανδρών), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν το βλέπει ακριβώς έτσι. Στο επίσημο blog του στην ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας του ΝΒΑ, ο ρούκι των Μπακς έγραψε την Τρίτη (14/1) ότι «όσοι παρακολουθείτε στενά το ΝΒΑ στην Ελλάδα και ξέρω πως είστε πολλοί, τότε γνωρίζετε πως το επόμενο παιχνίδι για εμάς θα είναι εναντίον των Γκρίζλις. Στην Αμερική μπορεί να μην λέει και πολλά αυτή η αναμέτρηση, όμως για το ελληνικό μπάσκετ πιστεύω πως είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για πρώτη φορά θα παίξω αντίπαλος με άλλους Έλληνες, τον Κώστα Κουφό και τον Νικ Καλάθη και θεωρώ ότι θα είναι μία πολύ σημαντική βραδιά. Νομίζω ότι δεν έχει ξανασυμβεί να βρεθούν ταυτόχρονα στο παρκέ ως βασικοί, δύο Έλληνες παίκτες, εγώ και ο Κουφός. Ανυπομονώ να τους γνωρίσω και από κοντά. Και οι δύο έχουν κάνει κάτι που θέλω κάποια στιγμή να πραγματοποιήσω κι εγώ, φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών.

Αυτό το παιχνίδι είναι σημαντικό για όλα τα Ελληνόπουλα που παίζουν μπάσκετμπολ και ονειρεύονται κάποια στιγμή να φτάσουν μέχρι το ΝΒΑ. Η Ελλάδα αν και είναι μία από τις υπερδυνάμεις στο μπάσκετ, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να έχει σταθερή παρουσία στο ΝΒΑ, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ισπανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ιταλία. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τις συγκυρίες παρά με το ταλέντο του Έλληνα μπασκετμπολίστα. Άλλωστε μερικοί από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης είναι Έλληνες. Η παρουσία τριών Ελλήνων σ' έναν αγώνα ΝΒΑ θ' αποτελέσει κίνητρο για όλους όσους παίζουν μπάσκετμπολ στην Ελλάδα και γι' αυτό είμαι πολύ υπερήφανος. Όπως σας έγραψα και στο προηγούμενοblog μου, είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν κι άλλοι Έλληνες στο ΝΒΑ μέσα στα επόμενα χρόνια. Πάντως ο επόμενος Έλληνας θέλω να είναι ο αδερφός μου ο Θανάσης, που τώρα είναι στηD-League και προσπαθεί συνεχώς για το καλύτερο».

Η (ομαδική) αναμέτρηση, πάντως, συνοδεύεται από δεδομένα και προσφέρει αριθμούς που έχουν διαφορά από τις ατομικές προσπάθειες των τριών Ελλήνων. Ο Αντετοκούνμπο έχει κερδίσει πια θέση βασικού, έστω και στην ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ στο ΝΒΑ. Βρίσκεται στην 5αδα των «Ελαφιών» στα 13 τελευταία παιχνίδια τους και από τότε που ξεκινά, έχει ανεβάσει τις επιδόσεις του. Ο«Αντέτο» είχε μ.ο. 18,2΄ και 6π.-3,9ριμπ.-1,1ασ.-0,7κοψ.-0,5κλεψ.-0,9 λάθη στα πρώτα 19 ματς, που ερχόταν από τον πάγκο, ενώ σαν βασικός μετρά μ.ο. 8,2π.-6,2ριμπ.-2,6ασ.-0,9κέψ.-0,9κοψ., αλλά και 2,3 λάθη, σε 30,2΄!

Από την άλλη, ο Καλάθης δεν έχει βρει σταθερό χρόνο στο rotationτου Μέμφις, έχοντας2,4π.-2,3ασ. σε 12,3΄ και 26 αγώνες, ενώ ο Κουφός μετρά μεν μ.ο. 7,6π.-6,9ριμπ. σε 21΄, όμως αγωνίστηκε βασικός σε 22 από τους 37 αγώνες των «Αρκούδων» λόγω του τραυματισμού του Μαρκ Γκασόλ. Και πλέον, μετά την επιστροφή του Ισπανού, ο χρόνος του πιθανότατα θα «συρρικνωθεί», αφού τα ξημερώματα της Τετάρτης (15/1), στην σπουδαία νίκη επί των Θάντερ, ο Κουφός αγωνίστηκε μόλις για 3΄. Σε επίπεδο ομάδων, σαφώς και το Μέμφις υπερτερεί. Οι Γκρίζλις μετρούν 5 διαδοχικές νίκες επί των Μπακς, πέρυσι τους νίκησαν και στα δύο μεταξύ τους ματς κρατώντας τους στο 36,9% στα σουτ και επιπλέον, μετρούν φέτος ρεκόρ 7-4 κόντρα σε ανατολικές ομάδεςκαι η μοναδική εκτός έδρας ήττα τους ήρθε στην (πρωτοπόρο) Ιντιάνα! Αντίθετα, το Μιλγουόκι, έχει ρεκόρ μόλις 1-10 φέτος απέναντι σε αντιπάλους από την Δυτική Περιφέρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα