Ήττα στο νήμα για τους Εφήβους (vid)

Πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά ηττήθηκε…
Μπορεί να είχε απέναντί της ένα από τα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο (Τσεχία), αλλά η Εθνική ομάδα των Εφήβων έδειξε στην πρεμιέρα του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πως έχει τα φόντα να πετύχει κάτι καλό στη διοργάνωση. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου ηττήθηκε με 68-67 "πληρώνοντας" τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (σ.σ.: οι Τσέχοι πήραν είκοσι δύο επιθετικά ριμπάουντ), αλλά και την αδυναμία της να κρατήσει χαμηλά το σκορ για ολόκληρο το παιχνίδι.

Πρώτος σκόρερ για την Ελλάδα αναδείχθηκε

ο Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, ο οποίος σημείωσε 15 πόντους, ενώ σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γιώργος Διαμαντάκος έχοντας νταμπλ νταμπλ με 11 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Με όπλο τον ενθουσιασμό της πρεμιέρας και… "πιάνοντας στον ύπνο" την Τσεχία στα πρώτα λεπτά του αγώνα, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε καλύτερα δείχνοντας πως μόνο εύκολη λεία δεν ήταν για ένα εκ των φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου προηγήθηκε με +5 (9-4) μόλις στο τρίτο λεπτό, αλλά οι Τσέχοι έτρεξαν σερί 10-0 σε διάστημα πέντε λεπτών παίρνοντας αυτοί, πλέον, το πάνω χέρι στο παιχνίδι (9-14), κυρίως γιατί η "γαλανόλευκη" δεν μπορούσε να εξασφαλίσει με σιγουριά το αμυντικό ριμπάουντ.

Παρόλ’ αυτά, η διαφορά δεν ξέφυγε περισσότερο αφού η Ελλάδα συνέχισε να πιέζει στην άμυνα και παίρνοντας σκορ απ’ όλους τους παίκτες να διατηρηθεί κοντά στο σκορ (13-17) με τη λήξη της πρώτης περιόδου.

Η δεδομένη επιθετική δυστοκία (με βάση την εικόνα των φιλικών παιχνιδιών) του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν η "αχίλλειος πτέρνα" του, αλλά από την άλλη δεν επέτρεπε στην Τσεχία να νιώσει ασφάλεια αφού το προβάδισμα των αντιπάλων μας δεν "άγγιξε" σε καμία περίπτωση τους δέκα πόντους (20-24 στο 16').

Ο χαμηλός ρυθμός που είχε το παιχνίδι ευνοούσε εμφανώς την Ελλάδα, η οποία ένιωθε πολύ πιο άνετα σε αυτές τις συνθήκες. Έτσι, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς εν όψει της επανάληψης αφού τα δύο συνεχόμενα καλάθια του Λιάπη έριξαν τη διαφορά στον πόντο (28-29) με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Η… μάστιγα των χαμένων αμυντικών ριμπάουντ συνέχισε να αποτελεί ανεπίλυτο πρόβλημα για τη "γαλανόλευκη" και στην επανάληψη. Το συγκρότημα του Ηλία Παπαθεοδώρου έκανε μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει χαμηλά το σκορ, αλλά όσο οι Τσέχοι ανανέωναν διαρκώς επιθέσεις, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

Έτσι, η ομάδα του Γιάν Ούλριχ κατάφερε να "ανοίξει την ψαλίδα" και να αποκτήσει αέρα οκτώ πόντων (36-44) στο 27ο λεπτό, διαφορά την οποία, όμως, δεν μπόρεσε να διατηρήσει μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου. Κι αυτό γιατί έχοντας ως όπλο τον επιθετικό της πλουραλισμό, η Ελλάδα μπόρεσε να πλησιάσει εκ νέου σε απόσταση βολής (44-47 στο 30').

Στο 32ο λεπτό, μάλιστα, η "γαλανόλευκη" ισοφάρισε σε 49-49 (μετά από δύο εύστοχες βολές του Τολιόπουλου) δίνοντας ακόμα πιο έντονα τον χαρακτήρα του… ντέρμπι στο παιχνίδι με τους Τσέχους.

Η συνέχεια δεν ήταν, όμως, ανάλογη για τους διεθνείς μας αφού η κούραση άρχισε να τους "φθείρει" και μαζί με το "ξέσπασμα" του Κουρίλ, έδωσαν στην Τσεχία σαφές προβάδισμα για τη νίκη (58-66 στο 38'). Παρόλ’ αυτά, η Ελλάδα δεν τα παράτησε και με αντεπίθεση διαρκείας κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στον πόντο (67-68) χάρη σε τρίποντο του Κουζέλογλου στα 2''.

Στο εναπομείναν χρόνο, όμως, δεν άλλαξε τίποτα, με την Τσεχία να παίρνει τη νίκη στην πρεμιέρα, αλλά την Ελλάδα να στέλνει… μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να παραδοθεί αμαχητί.

Τα δεκάλεπτα: 13-17, 28-29, 44-47, 67-68.
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 2, Παπαδιονυσίου 2, Κεφάλας 5 (1), Σπυριδωνίδης 15 (1), Μήτογλου, Χατζηνικόλας, Λιάπης 10 (2), Κουζέλογλου 6 (2), Σταμάτης, Διαμαντάκος 11 (11 ριμπ.), Κώττας 4 (4 κοψ.).
ΤΣΕΧΙΑ (Ούλριχ): Σούλα 9 (1 τρίπ., 10 ριμπ.), Κούριλ 17 (2), Σλάνινα 8 (17 ριμπ.), Πέκατσεκ 3 (1), Κόζινα, Σβόμποντα, Μάρες 9 (3), Ντέντεκ 3 (1), Πέτερκα 19 (3 τρίπ., 11 ριμπ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα