Δουλειές του ποδαριού στο ελληνικό μπάσκετ

Με προσοχή παρακολουθώ τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ που είναι πολλές και σίγουρα ενδιαφέρουσες. Εν αρχή η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος της Α1, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Επαγγελματικών Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών.

Ανακοίνωσε την συμφωνία με την ΝΟVΑ, από τον Ιούνιο, έριξε μια επανάληψη στην είδηση τον Ιούλιο, για να μην ξεχνιόμαστε ότι ασχολούνται και στις 16 Ιουλίου μας ενημέρωσε και για τον καλύτερο νέο παίκτη του Πρωταθλήματος, πακέτο με τον πιο δημοσιογραφικό (ασχολίαστο για αναγνώστες σαν εσάς).

Επί της ουσίας για τα προβλήματα των ΚΑΕ,

την οργάνωση τους, σκέψεις για καλύτερο τηλεοπτικό προϊόν, κάτι νέο, τίποτα. Στο γραφείο τύπου του ΕΣΑΚΕ, όπου υπάρχουν ακόμα λίγοι δημοσιογράφοι που κάνουν δουλείες για παραπάνω άτομα, ανακοίνωσαν και μια συνεργασία με ΙΕΚ (ενώ η Superleague ανακοινώνει με μεταπτυχιακά τμήματα ανωτάτων ιδρυμάτων) αλλά εκατοντάδες άλλοι συνάδερφοι και μερικές δεκάδες εκπληκτικοί στην δουλειά τους δημοσιογράφοι, μένουν χωρίς δουλειά και ο σύνδεσμος μένει αμέτοχος ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν πραγματικά και προς όφελος του.

Αντίστοιχα οι ΚΑΕ και για να είμαστε δίκαιοι οι περισσότερες από αυτές, όχι όλες, προσπαθούν εσωτερικά να καλύπτουν 5 θέσεις με ένα άνθρωπο κι ας τρέχουν ποτάμι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και του ΕΣΠΑ, ας μεγαλώνει η ανεργία και ας παρακαλάνε οι νέοι για μια ευκαιρία. Προγραμματισμός μηδέν. Μάνατζερ ομάδος, γραφείο Tύπου, μάρκετινγκ, δημόσιες σχέσεις και ολίγο φροντιστής. Πρότυπο που ειδικά μια μεγάλη ομάδα το ακολουθεί χρόνια…. Είπαμε βασικό χαρακτηριστικό μας είναι ότι "ακούμε τα προβλήματα σας".

Αντίθετα σαν άλλη προεκλογική περίοδο έχουμε δηλώσεις. Δηλώσεις για ένα καλύτερο πρωτάθλημα, (αλήθεια δόθηκαν οι άδειες στις ΚΑΕ; θα δοθούν;), μίλησε ο πρόεδρος για την προσπάθεια των νέων ΚΑΕ αλλά ξέχασε την προσπάθεια του ΠΑΟΚ και κυρίως της Πάτρας (σύμφωνα με το δελτίο τύπου που απέστειλε ο ΕΣΑΚΕ) και δημιούργησε εντυπώσεις για το αυτονόητο.

Έκλεισε συμβόλαιο τηλεοπτικό πριν αρχίσει η νέα χρονιά. Δεν έγινε αυτό πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και σίγουρα δεν μειώνουμε την αξία της σύμβασης, αλλά το να γνωρίζουμε και την πραγματική της αξία είναι πιο σωστό. Την ρεαλιστική ματιά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για τα πάντα γύρω μας.

Τα 200.000 ευρώ, καθαρά από φόρους, για κάθε χρόνο από τα επόμενα 2+1 της συμφωνίας, δεν είναι λίγα για τις ΚΑΕ, ενώ η NOVA τους προσφέρει και διαφημιστικό χρόνο για επιπλέον έσοδα και η πρώτη δόση της νέας σεζόν είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου. Όχι και άσχημα για τους προέδρους των ΚΑΕ μαζί με τα χρήματα του ΟΠΑΠ.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο, χωρίς να ιδρώσουν να βελτιώσουν το προϊόν τους ούτε στο ελάχιστο, τα έβγαζε τόσο εύκολα αυτά τα λεφτά ο Ωνάσης…;;

Προς θεού δεν λέμε ότι δεν αξίζει αυτά τα χρήματα το ελληνικό μπάσκετ, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι εκεί που κάποιοι μιλάνε για να καλύψουν εσωτερικά τις θέσεις, δηλαδή δουλειά τριών ατόμων σε ένα, με κύριο λόγο ότι δεν υπάρχουν χρήματα και δημιουργούν μια αίσθηση κακομοιριάς για το άθλημα μας, έχει μεγάλη διαφορά. Όχι τίποτα άλλο μερικές ιστοσελίδες που βλέπουν το μπάσκετ σαν άλλη μια αγγαρεία ή αρθρογράφοι ιστορικοί βιάστηκαν τον Ιούνιο να παρουσιάσουν κακόμοιρο το ελληνικό μπάσκετ και έρμαιο των δυο μεγάλων.

Αλήθεια πόσοι αθλητές τους, παίζουν στο Ευρωμπάσκετ κάτω των 20 και πόσοι θα παίζουν σε αυτό των επομένων ημερών των κάτω των 22;; Γιατί παρά τις εξαιρετικές κινήσεις και των δυο αιωνίων ο κόσμος αγκάλιασε την μοναδική αγαπημένη των Ελλήνων, την Εθνική.

Μέσα σε όλα αυτά η εικόνα του ελληνικού μπάσκετ μόνο ενωτική δεν είναι και δεν χρειαζόμασταν την Σβετλάνα να μας πει για τρεις επιστολές προς την Ευρωλίγκα. Η παντελής απουσία των ελληνικών ομάδων και του ΕΣΑΚΕ, από διάφορες εκδηλώσεις της ισπανικής Ευρωλίγκας είτε με το ΝΒΑ (νισάφι πια με την ΤΣΣΚΑ) είτε ακόμα και στο προγραμματισμό για το καλεντάρι είναι πλέον φανερή (play offs τις εξής ημέρες: Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Πέμπτη (ή Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Παρασκευή) &Κυριακή του Πάσχα και Τρίτη !! ).

Τι ζητάμε όμως; Εδώ στην ανανέωση με γνωστή διαφημιστική εταιρεία ούτε φύλλο δεν κουνήθηκε δημοσιογραφικά ενώ ο Φ. Συρίγος τα είχε πει και γράψει στο παρελθόν.

Που είναι λοιπόν ο ΕΣΑΚΕ; Τι κάνει για αυτό; Καλά τα δελτία τύπου και οι ανακοινώσεις. αλλά όλα τα παραμύθια έχουν κάποια στιγμή ένα τέλος και η κρίση αυτή μας δίδαξε ότι πρέπει να κοιτάμε, όχι μόνο τη διαδρομή αλλά και το που πάμε. Το παραμύθι μόνο δεν κάνει καλό.



Είπαμε έρχεται προεκλογική περίοδος για κάποιους και οι δράκοι ταιριάζουν σε αυτές τις ιστορίες. Δεν πρέπει όμως να παραμυθιαζόμαστε από Δημάρχους που υπόσχονται να βοηθήσουν ομάδες των δήμων μόνο και μόνο επειδή έρχονται εκλογές σύντομα για αυτούς. Φυσικά θα πρέπει να είμαστε θετικοί σε οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στο ελληνικό μπάσκετ και δεν εμπλέκεται με κάτι κακό αλλά θα πρέπει πραγματικά να τον τιμούμε όταν θα τιμήσει το λόγο του και τις υποσχέσεις του στο τέλος της χρονιάς.

Αν η ιστορία έχει δείξει ότι αυτοί οι δήμαρχοι δεν έχουν τηρήσει τον λόγο τους γιατί να το κάνουν τώρα; Πόσα τέτοια άρθρα και αναφορές είδατε, ή για να το πω καλύτερα μήπως είδατε περισσότερες φωτογραφίες στα media στην αρχή της σεζόν παρά στο τέλος και αφού έχουν πληρώσει;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι οι ομάδες που μπαίνουν στο άρθρο 99 χρωστάνε σε κάποιους αθλητές, σε κάποιους προμηθευτές, σε κάποιους υπαλλήλους. Κάποιοι είναι μόνοι τους και εξαρτώνται από αυτά τα χρήματα, κάποιοι έκαναν λάθος υπολογισμούς και καταστρέφονται, ενώ άλλοι έχουν παιδιά, οικογένειες και στιγματίζονται για πολλά χρόνια. Οι ανώνυμες καλαθοσφαιρικές, επαγγελματικές ή άλλες εταιρείες δεν διαφέρουν από την ΣΑΤΟ, την Σπριντερ, την Βωβός, την ΝΕΟΣΕΤ, την Φωκάς, το Ναυπηγείο Ελευσίνας, την Αγνο επειδή είναι μια ιδέα για κάποιους.

Εξαπλώνεται πια σαν ένα είδος κακής αρρώστιας, όλοι έχουμε χάσει έναν άνθρωπο του περιβάλλοντος μας από αυτή, έτσι και το 99. Κάποιοι άνθρωποι δούλεψαν και έχασαν τα χρήματα τους, κάποιοι εγκλωβίστηκαν στο άδικο σύστημα φορολόγησης δηλώνοντας έσοδα που δεν εισέπραξαν ποτέ και κάποιοι άλλοι καταστράφηκαν ψυχικά και ψυχολογικά. Μέσα σε όλα αυτά, πρόεδροι που διατυμπανίζουν ότι δουλεύουν τσάμπα, υπέρ της ιδέας, αγοράζουν παίκτες, κάνουν σκάουτινγκ στο Λας Βέγκας, βολτάρουν, άλλοι παίζουν μπάσκετ, μιλάνε στα media και δεν τηρούν τίποτα από τις προϋποθέσεις της ένταξης στο άρθρο 99. Μέχρι σήμερα για να είμαστε ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ, καμία εταιρεία δεν επεβίωσε από αυτό γιατί οι ΚΑΕ να διαφέρουν;

Ούτε ο άνεμος λοιπόν του 99, για να ελαφρύνουμε το κλίμα, που άγγιξε τις εταιρείες στάθηκε ικανός να τις βάλει πάλι σε πορεία εξυγίανσης…

Σε σχέση με την ΕΟΚ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. FIFA, IOC και άλλοι φορείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ηλικίες μελών τους και κάνουν προσπάθεια ένταξης νέων προσώπων. Εμείς όχι μόνο δεν μας απασχολεί αλλά ακόμα και ένα θέμα όπως αυτό της Εθνικής ομάδος κάτω των 20 στο Ευρωμπάσκετ, το έχουμε αφήσει στην τύχη του και κερδίζει καθημερινά τους Έλληνες πολίτες, ως μια ευχάριστη νότα από τα προβλήματα της καθημερινότητας, χωρίς να γίνεται καμία οργανωμένη προσπάθεια για αυτό!

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ant1, το σαββατοκύριακο θα δείχνει την Εθνική Νέων και ο κόσμος θα μαζεύεται σε παρέες να την δει. Σκεφτείτε πριν 3 χρόνια, την Σεχραζάτ που έκλεινε πάλι τους Έλληνες στα σπίτια ή δίπλα στο χαζοκούτι… Αλλάζουμε, αν όχι όλοι, κάποιοι από εμάς. Ένα μεγάλο μπράβο στον Αντέννα (Ant1tv) που αφουγκράζεται το παλμό των νέων, της κοινωνίας και ανταποκρίνεται άμεσα στο κοινό αίσθημα.

Μα ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα, που οργανώνει η ΕΟΚ, τα τελευταία χρόνια, αναμένεται φέτος στην Α2, σύμφωνα με τον καλύτερο ρεπόρτερ για το μπάσκετ της ΑΕΚ, τον Γιώργο Νικολάου, μέλος μας και μέλος της ΩΡΑ για Σπορ. Από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Ευδαίμων, υπεύθυνος σε εμάς και στο ΦΩΣ για την Α2, ταυτίζεται με τον Νικολάου, ωθώντας μας σε δεύτερες σκέψεις για το πρωτάθλημα που δεν έχει πλάνο, όραμα, δεν έχει επικοινωνιακή πολιτική και δεν έχει τηλεόραση!

Από την πιο πάνω γρήγορη ματιά δεν θα μπορούσε να λείπει και η πινελιά του ένθετου ΟΜΟΡΦΑ ΤΑΞΙΔΙΑ της Μακεδονίας (https://www.facebook.com/omorfa ) σχετικά με τις δουλείες του ποδαριού που γίνονται στην Ελλάδα, γιατί καλά είναι να βγαίνουμε έξω να ζητάμε τουρίστες αλλά όταν τους φέρνουμε τι κάνουμε; Το μπάσκετ έφερε περίπου 6.000 με 7.000 κόσμο στην Θεσσαλονίκη αλλά…

Που είναι οι μπασκετμπολίστες οέοοο;

Αυτό αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, καθώς οι προσδοκίες που είχαν από την διοργάνωση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Βετεράνων, αποδείχτηκαν... απατηλές.
Μέχρι τώρα τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης δεν είχαν κόσμο γιατί απλά δεν υπήρχαν τουρίστες στην Θεσσαλονίκη. Τώρα βιώνουν το εξής παράδοξο. Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση από πλευράς συμμετοχών, με 3.500 περίπου συμμετοχές, ωστόσο στα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα αυτά των υψηλών κατηγοριών, η κίνηση είναι η συνήθης, δηλαδή κακή ως μέτρια.

Τι συνέβη λοιπόν; Η άποψη ενός διευθυντικού στελέχους γνωστού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης είναι αποκαλυπτική. "Είχαμε κακή ενημέρωση όσον αφορά στις δυνατότητες αυτής της διοργάνωσης, ενώ ο συντονισμός μεταξύ μας ήταν ανύπαρκτος. Υπερεκτιμήσαμε το γεγονός και βάλαμε στα συστήματα ανεβασμένες τιμές, νομίζοντας πως η Θεσσαλονίκη θα βουλιάξει από κόσμο. Αυτό ακούγαμε άλλωστε.

Οι ξένοι επισκέπτες κινήθηκαν τελικά από μόνοι τους και όχι μέσα από την επίσημη διοργάνωση. Μπήκαν στις γνωστές ιστοσελίδες κράτησης ξενοδοχείων και επέλεξαν ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών αφού το μπάτζετ τους όπως αποδείχτηκε ήταν χαμηλό. Τα πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία της πόλης πήραν ελάχιστες κρατήσεις. Όταν καταλάβαμε τι γινόταν και χαμηλώσαμε τις τιμές ήταν πλέον αργά καθώς οι κρατήσεις είχαν γίνει".

Παράπονο φαίνεται να έχει και το τουριστικό γραφείο με το οποίο συνεργάζονται οι διοργανωτές. Μέσα από αυτό έγιναν ελάχιστες κρατήσεις ξενοδοχείων καθώς οι περισσότεροι το έκαναν μόνοι τους από το ίντερνετ. Ακόμη και οι εκδρομές που προετοιμάστηκαν για να γνωρίσουν οι ξένοι την ευρύτερη περιοχή έχουν ελάχιστη συμμετοχή.

Ωστόσο το ερώτημα είναι πού μένουν τελικά οι Βετεράνοι μπασκετμπολίστες; Τους εντοπίσαμε σε ξενοδοχεία κατά βάση χαμηλών κατηγοριών της Θεσσαλονίκης, ενώ εντοπίσαμε πολλές ομάδες να μένουν εκτός Θεσσαλονίκης, σε ξενοδοχεία της Αγίας Τριάδας, της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής ακόμη και στον Μακρύγιαλο Πιερίας.

Η αποτυχία αυτή δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο κακό κάνει η έλλειψη ενός σύγχρονου Οργανισμού Τουρισμού της πόλης, που θα μπορεί να ενημερώνει και να συντονίζει σωστά κάθε τέτοιο μεγάλο γεγονός. Καθώς η Θεσσαλονίκη με το μαύρο της το χάλι δεν μπορεί να προσελκύσει τουρίστες, αν η τουριστική βιομηχανία της πόλης δεν έχει όφελος ούτε από τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις τότε που μπορεί να προσδοκά πλέον;

ΥΓ. Η φημολογούμενη απαγόρευση στον Πανιώνιο, η μη πληρωμή του χρέους στο Ζορόσκι από την διοίκηση και η λογική απαίτηση να πληρωθεί από αυτούς που το δημιουργήσανε το χρέος, μου θύμισε άλλη μια σκηνή από ελληνική ταινία

Keywords
μπασκετ, δουλειες, άρθρο 99, καε, εσακε, ιεκ, superleague, οαεδ, ΠΑΟΚ, νέα, nova, οπαπ, ευρωμπασκετ, νβα, τσσκα, play, πασχα, εταιρεία, εκλογες, media, σατο, σπριντερ, αγνο, λας, εοκ, fifa, ant1, σεχραζάτ, ΑΕΚ, ωρα, ομορφα, ταξιδια, https, facebook, ελλαδα, θεσσαλονικη, συμμετοχή, χρεος, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, πασχα 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αντεννα, δουλεια, εθνικη, εοκ, εσακε, θεμα, ιεκ, νβα, ξενοδοχεια, περιοδος, σατο, τυχη, φωτογραφιες, ωρα, ant1, superleague, αγνο, άρθρο 99, αρθρα, αρθρο, αξιζει, ανεργια, απλα, γεγονος, γινεται, γινονται, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, δρακοι, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ελλειψη, ενημερωση, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, σεχραζάτ, ιδεα, ειδος, ιντερνετ, υπηρχαν, θυμισε, εικονα, καε, κινηση, κλιμα, λαθος, λεφτα, λας, λας βεγκας, λειπει, λογο, μαυρο, ματια, μηδεν, ρεπορτερ, ομαδα, παντα, οραμα, οφελος, παραμυθια, παιδια, παμε, πεμπτη, προβληματα, προγραμματα, σεζον, σιγουρα, συντομα, συμμετοχή, σκεψεις, σπιτια, σπριντερ, ταξιδια, τριτη, υπαρχουν χρηματα, φυσικα, φυλλο, φωκας, φορα, ψυχολογικα, ομορφα, ειπαμε, εκδρομες, fifa, ιδιαιτερα, media, ομαδες, πακετο, σβετλανα, σκηνη, σωστο, θεσεις
Τυχαία Θέματα