Η Δύση... αντεπιτίθεται!

Ο Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός, Αντρέ Μαλρώ, το έλεγε μεταξύ σοβαρού κι αστείου, τονίζοντας πως "πάντα υπάρχει η ανάγκη για μέθη. Η Κίνα έχει το όπιο, το Ισλάμ το χασίς και η Δύση τη... γυναίκα"!

Μονάχα που στο ΝΒΑ, δεν είναι πια αστείο πως η Δύση αντεπιτίθεται, με στόχο να κερδίσει τα σκήπτρα από τους (εξ Ανατολής) πρωταθλητές Χιτ, αλλά κυρίως να εξελιχθεί στο πιο ελκυστικό προϊόν της Λίγκας. Η επόμενη σεζόν απέχει ακόμη 3 και κάτι μήνες. Το Μαϊάμι εμφανίζεται ξανά ως το μεγάλο φαβορί για να

μείνει στον "θρόνο" του. Και, επιπλέον, μπορεί στην Ανατολική Περιφέρεια να παίζουν -και να έχουν μετακινηθεί την τελευταία 3ετία- σταρ όπως οι ΛεΜπρον Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Πολ Πιρς-Κέβιν Γκαρνέτ, να αγωνίζονται παλιοί και νέοι ηγέτες σαν τους Ντέρικ Ρόουζ και Κάιρι Ίρβινγκ-Πολ Τζορτζ και να συμμετέχει και νέο "αίμα" όπως των Τζον Ουόλ, Μπράντλεϊ Μπιλ, Ότο Πόρτερ, όμως στην απέναντι ακτή της χώρας το καλοκαίρι ήταν πιο "ζεστό". Μάλιστα, η ίδια ανεβασμένη θερμοκρασία αναμένεται να διατηρηθεί στην Δύση και... τον χειμώνα.

Τα βλέμματα δεν θα επικεντρωθούν πια στην Δυτική Περιφέρεια μόνο λόγω Χόλιγουντ. Αν και οι Λέικερς είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, είτε για καλά νέα είτε για άσχημα μαντάτα. Είτε για λάμψη είτε για ίντριγκα. Άλλωστε, φέτος, αν και η δική τους σεζόν (εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο ρόστερ τους, με μία μεγάλη ανταλλαγή) μοιάζει χαμένη, ο κόσμος θα ασχολείται με την ομάδα του Λ.Α.. Αφενός για να δει σε τι κατάσταση -και πότε- θα επιστρέψει ο τραυματίας Κόμπι και αφετέρου για το πόσο θα γράφεται στον Τύπο πως οι Λέικερς "καταδιώκουν" έναν εκ των ΛεΜπρον Τζέιμς ή Καρμέλο Άντονι, για το καλοκαίρι του 2014.

Αντίθετα, το Λ.Α. έχει πια νέο "σερίφη" που βγαίνει καμαρωτός από τα "κυανέρυθρα" αποδυτήρια του Στέιπλς Σέντερ αλλά και μία ακόμη ομάδα της Καλιφόρνια που διεκδικεί πλέον τον τίτλο στην Πασίφικ. Οι Κλίπερς "εκθρόνισαν" φέτος τους Λέικερς από την κορυφή της υπο-περιφέρειάς τους, αλλά τη σεζόν 2013-14 θα έχουν άξιο ανταγωνιστή από Γκόλντεν Στέιτ μεριά. Καθώς, θα με συγχωρήσουν οι φαν των Ρόκερς (και μάλλον θα με... συγχαρούν εκείνοι των Λέικερς και των Μάτζικ) αλλά επιμένω πως η κίνηση του καλοκαιριού δεν ήταν η απόκτηση του Ντουάιτ Χάουαρντ από το Χιούστον! Αλλά η ανταλλαγή που έφερε τον Αντρέ Ιγκουοντάλα στους Ουόριορς, οι οποίοι αν διατηρήσουν υγιείς τους Στεφ Κάρι και Άντριου Μπόγκουτ, μπορούν στην κανονική περίοδο να φτάσουν ακόμη και μέχρι την 3η δυτική θέση!

Η λογική λέει πως η Οκλαχόμα Σίτι, παρά την απώλεια του Κέβιν Μάρτιν, θα έχει τον πρώτο λόγο στην Δύση. Με δεδομένο, βεβαίως, ότι ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, που τόσο έλειψε από τους Θάντερ στα πλέι-οφς, θα γυρίσει δυνατός. Οι φιναλίστ του 2012 παραμένουν ενθουσιώδεις, έχουν στις τάξεις τους τον πάντα φιλόδοξο και κορυφαίο σύγχρονο σκόρερ, Κέβιν Ντουράντ και μαζί με τους (γηρασμένους μεν, αλλά με εξαιρετικό σύνολο και τον κορυφαίο εν ενεργεία κόουτς του ΝΒΑ) Σπερς παραμένουν τα δύο μεγάλα φαβορί. Ωστόσο, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, τα φώτα θα πέσουν πάνω σε Ρόκετς, Ουόριορς και Κλίπερς.

Στο Χιούστον κάνουν όνειρα για τίτλο, με την παρουσία των Χάρντεν-Χάουαρντ, όμως αυτό που θέλουν πρωτίστως οι Ρόκετς είναι εύκολη πρόκριση στα πλέι-οφς. Από την 9η θέση του 2012 έφτασαν πέρυσι στην 8η (οριακά), αν και πιθανότατα θα είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη βελτίωση στην Δύση, αυξάνουντας το 45-37 του 2012-13. Ομάδα με επίσης σπουδαία βελτίωση αναμένεται να είναι αυτή των Κλίπερς. Όχι, πάντως, τόσο βαθμολογική. Οι 56 νίκες της σεζόν για τους "Κλιπς" δεν θα γίνουν εύκολα πολλές περισσότερες (ακόμη κι αν φτάσουν στις 60), όμως η παρουσία του κόουτς Ντοκ Ρίβερς, η ανανέωση του Κρις Πολ και προσθήκες όπως αυτή του Ρέντικ, κάνουν τους "μικρούς" του Λ.Α. να θέλουν να μεγαλώσουν και να φτάσουν παραπέρα από τον 1ο γύρο πριν μερικές εβδομάδες και τον 2ο γύρο το 2011-12.

Η πιο ελκυστική ομάδα της Δυτικής Περιφέρειας, ίσως περισσότερο και από την "Lob-City" των Πολ-Γκρίφιν-Τζόρνταν των Κλίπερς, είναι το Γκόλντεν Στέιτ. Οι Ουόριορς θέλουν κάτι περισσότερο από τον 2ο γύρο (αποκλείοντας, πάντως, από το Νο6, στον 1ο γύρο το Ντένβερ και υποχρέωοντας τους Σπερς στις 2 μοναδικές ήττες τους ως τους Τελικούς), με ηγέτη τον Κάρι, συμπαραστάτη τον Κλέι Τόμπσον, απρόσμενο στυλοβάτη τον Μπόγκουτ και με μεγάλες προσδοκίες για τον περσινό ρούκι (αλλά ώριμο και θεαματικό) Χάρισον Μπαρνς.

Οι "Πολεμιστές" απέτυχαν να αποκτήσουν με ανταλλαγή τον Χάουαρντ από τους Λέικερς, παραχωρώντας τον Μπόγκουτ κι έναν από τους Τόμπσον-Μπαρνς, αλλά δεν έμειναν αμέτοχοι στην αγορά. Προσθέτοντας στο ρόστερ τον Ιγκουοντάλα, που είναι ένας παίκτης που κάνει σχεδόν τα πάντα στο παρκέ και τους δίνει και περισσότερη εμπειρία στο σύνολο το κόουτς Μαρκ Τζάκσον. Ενώ είναι διατεθειμένος να κάνει όλες τις... "αγγαρείες" που δεν θέλουν να κάνουν -κυρίως στην άμυνα- οι Κάρι και Τόμπσον.

Μία ομάδα που μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη, όχι φυσικά σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είναι η Νέα Ορλεάνη. Όπως πέρυσι είχα παρατηρήσει πως οι Ουόριορς μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη στην Δύση, έτσι και οι έχοντες πια νέο όνομα, αυτό των Πέλικανς, πρώην Χόρνετς, έχουν φιλοδοξίες. Διαθέτουν έναν εξαιρετικό προπονητή, σαν τον Μόντι Ουίλιαμς, έχουν το Νο1 του ντραφτ του 2012, Άντονι Ντέιβις, απέκτησαν τον Τζρου Χόλιντεϊ από την Φιλαδέλφεια (αντί του Νο6 του ντραφτ, Νέρλενς Νοέλ), τον Ταϊρέκ Έβανς από το Σακραμέντο και αν έχουν (επιτέλους) υγιή τον Έρικ Γκόρντον, μπορούν να διεκδικήσουν θέση στην 8αδα των πλέι-οφς.

Θέση που δείχνουν να έχουν σίγουρη οι Γκρίζλις και Νάγκετς, αλλά έχουν και την ιδιομορφία του νέου τεχνικού. Το Μέμφις έφτασε τον Μάιο ως τους δυτικούς τελικούς, όμως έχει νέο κόουτς τον άπειρο Ντέιβ Τζέργκερ, ασίσταντ του προκατόχου του, Λάιονελ Χόλινς. Ενώ το Ντένβερ παλεύει να διατηρήσει την χημεία του, καθώς αποχώρησε ο Ιγκουοντάλα, ο Γκαλινάρι θα προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό και στον πάγκο τους θα κάθεται για πρώτη φορά στην καριέρα του σαν χεντ κόουτς ο Μπράιαν Σο, αντί του Τζορτζ Καρλ...

Keywords
Τυχαία Θέματα