Γκιστ στο Basketblog.gr: «Είμαστε μια γροθιά»

Ο Παναθηναϊκός έφτασε σε άλλη μια νίκη επί του Ολυμπιακού, με τον Τζέιμς Γκιστ σε ρόλο... εξολοθρευτή. Ο Αμερικανός εξηγεί στο Basketblog.gr με ποιο τρόπο έχουν μεταμορφωθεί οι νταμπλούχοι και με την απροσπέλαστη άμυνά τους δεν επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να... ματώσουν το διχτάκι!

Ο τελευταίος μήνας

για τον Παναθηναϊκό είναι βγαλμένος από τα... καλύτερα όνειρα του Αργύρη Πεδουλάκη και των παικτών του, οι οποίοι με τεράστιο όπλο την απροσπέλαστη άμυνα βαδίζουν από νίκη σε νίκη! Το βράδυ της Δευτέρας (20/1) υπέταξαν για δεύτερη φορά τον Ολυμπιακό, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα (58-48) μετά από το κύπελλο (67-59).

Ο Τζέιμς Γκιστ ήταν και πάλι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών, αφού μάζεψε σημαντικά ριμπάουντ (4 επιθετικά) και σκόραρε (10π.), ενώ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην... αποκοπή του Σπανούλη από τους υπόλοιπους «ερυθρόλευκους» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη νίκη της παρέας του. Λίγο αργότερα μας μίλησε για όλα αυτά...

-Για άλλη μια φορά πήρατε μια μεγάλη νίκη μέσω της άμυνάς σας...
«Το κλειδί για τις επιτυχίες μας το τελευταίο διάστημα είναι η άμυνά μας. Επιθετικά έχουμε ταλέντο, αλλά εκεί είναι θέμα μέρας το αν θα μπουν τα σουτ και κάποιες φορές δεν είναι στο χέρι σου να σκοράρεις. Ομως, αμυντικά το θέμα είναι να μπορείς να εκτελέσεις άριστα το πλάνο σου. Είναι σαφές πως αν δεν σκοράρεις πάνω από 50 πόντους είναι πολύ δύσκολο να νικήσεις. Αυτό κάναμε απέναντι στον Ολυμπιακό αφού δεν του επιτρέψαμε παρά να σκοράρει μόνο 48 πόντους».

-Πώς τα καταφέρνετε να κρατάτε τους αντιπάλους σας σε τόσο χαμηλή παραγωγικότητα; Σε δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και στους τρεις αγώνες του Top-16 δεν έχετε δεχτεί πάνω από 64 πόντους...
«Είναι πολύ σπουδαίο να μπορείς μέσω του πλάνου σου να αναγκάζεις μια ομάδα που έχει σκοράρει σε πολλά παιχνίδια 80 και 90 πόντους να πέφτει στους 50. Τους κάναμε να σκεφτούν, να προβληματιστούν και από τη στιγμή που δεν έμπαιναν τα σουτ, να... πανικοβληθούν. Αυτό πετύχαμε και σε αυτό το παιχνίδι και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Γνωρίζουμε πως αν το πετυχαίνουμε αυτό, θα έχουμε τον πρώτο λόγο στα παιχνίδια».

-Με αυτές τις αμυντικές επιδόσεις αποκτάτε αυτοπεποίθηση πως μπορείτε να φτάσετε πολύ ψηλά;
«Με τέτοια άμυνα δεν φοβόμαστε τίποτα. Ομως πρέπει να σκοράρουμε κιόλας. Γιατί όσο και να μην αφήσεις τον αντίπαλό σου να σκοράρει, πρέπει να σκοράρεις παραπάνω πόντους από αυτούς για να νικήσεις».

-Ο δικός σου ρόλος στο αμυντικό πλάνο είναι πολύ σημαντικός, αφού στους αγώνες με τον Ολυμπιακό καταλήγεις να μαρκάρεις από τους παίκτες στο... χώρο δράσης σου, κοντά στο καλάθι, αλλά μαρκάρεις εξίσου πολύ και τον Σπανούλη και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία...
«Δεν είναι μόνο ο δικός μου ρόλος σημαντικός, αλλά όλων όσων βρίσκονται στο παρκέ. Ολοι μας γνωρίζουμε πως η άμυνα είναι η πρωτεύουσα αποστολή μας. Το ότι περιορίσαμε τον Σπανούλη δεν οφείλεται φυσικά μόνο σ' εμένα, αλλά στην καλή ομαδική δουλειά. Εγώ προσπαθώ να εφαρμόσω αυτά που μου ζητά ο προπονητής. Ο κόουτς Πεδουλάκης έχει καταστρώσει ένα εξαιρετικό αμυντικό πλάνο κι εμείς καλούμαστε να το φέρουμε εις πέρας».

-Τα μεγάλα παιχνίδια δεν τελειώνουν για τον Παναθηναϊκό, που πάει στην Πόλη για να αντιμετωπίσει τη Φενερμπαχτσέ του Ομπράντοβιτς...
«Εχουμε μεγάλα παιχνίδια μπροστά μας. Αυτό με τη Φενερμπαχτσέ, ακολουθεί η Μπαρτσελόνα, ενώ σε ένα μήνα θα ξαναπαίξουμε με τον Ολυμπιακό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτά τα παιχνίδια. Πάνω απ' όλα πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι, σαν μια γροθιά, όπως είμαστε τώρα και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και τις ήττες. Γιατί κι αυτές θα έρθουν».

-Τον τελευταίο μήνα βλέπουμε έναν Παναθηναϊκό όλο και καλύτερο, μια ομάδα που έχει αυτοπεποίθηση και δεν θυμίζει σε τίποτα τον ασταθή Παναθηναϊκό που βλέπαμε έως τις 20 Δεκεμβρίου. Πώς εξηγείς αυτή την αλλαγή; Μήπως οι ήττες τελικά σας... βοήθησαν;
«Στην αρχή της σεζόν δεν μπορείς να είσαι όσο καλός είσαι στο φινάλε της σεζόν. Βήμα-βήμα, μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα μεγαλώνεις και γίνεσαι καλύτερος ως ομάδα. Μέσα από τα παιχνίδια του πρώτου κομματιού της περιόδου είδαμε που υστερούμε, ποιες είναι οι αδυναμίες και δουλέψαμε πάνω σ' αυτές. Είμαστε όλοι μαζί σ' αυτό, δεμένοι σαν οικογένεια και κοιτάμε τη συνέχεια. Στις ήττες φαίνεται πόσο δυνατή ομάδα είσαι και νομίζω πως δείχνουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Δυναμώσαμε από τις ήττες».

Keywords
Τυχαία Θέματα