Ασκήσεις ισορροπίας ιδιοδεκτικότητας – κιναισθητικής ικανότητας

Καλημέρα σε όλους. Ελπίζω να είστε καλά και να έχετε μετατρέψει τη γυμναστική σε κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Θα θυμάστε ότι στην πρώτη «γνωριμία» μας μέσω του Basketblog.gr είχα αναφερθεί στην έννοια ιδιοδεκτικότητα. Τι είναι αυτό ακριβώς; Είναι η ικανότητα που έχουμε να καταλαβαίνουμε πού βρίσκεται το κάθε μέλος του σώματός μας στον χώρο την οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Οι ασκήσεις, που θα παρουσιάσω, βελτιώνουν τη στάση του σώματος και παράλληλα ενδυναμώνουν τις ποδοκνημικές. Και φυσικά χρησιμοποιούνται

για την αποκατάσταση των τραυματισμών. Και επειδή το έδαφος, όπως θα διαπιστώσετε στις φωτογραφίες, ήταν ασταθές (άμμος), αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας.

1η άσκηση

Ισια πλάτη, κάτω ώμοι, χέρια τεντωμένα μπροστά, λυγίζω και τεντώνω πόδι στήριξης. Επαναλαμβάνω 1' στο κάθε πόδι.

2η άσκηση

Ισορροπία στο ένα πόδι, μακραίνω τεντώνω χέρι πόδι εισπνέοντας - εκπνέοντας, ενώνω αγκώνα-γόνατο. Επαναλαμβάνω 15 φορές.

Καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης προσπαθώ να ισορροπήσω στο ένα πόδι, το άλλο δεν πατάει καθόλου.

3η άσκηση

Ελαφρώς λυγισμένο πόδι στήριξης, χέρια - κορμός - πόδι στην ίδια ευθεία παράλληλα με το έδαφος. Αργά και σταθερά, κατεβαίνουμε μέχρι τα χέρια να ακουμπήσουν στο έδαφος. Το πόδι φτάνει στο υψηλότερο σημείο τεντωμένο. Επαναλαμβάνουμε 10 φορές στο κάθε πόδι.

Διατάσεις

Ένα πόδι πατάει στο έδαφος, τοποθετούμε το άλλο στο ψηλότερο σημείο που μπορούμε σε κάποιο βοηθητικό μέσον διατηρώντας το τεντωμένο. Το ένα χέρι ακουμπάει στο έδαφος, το άλλο μακραίνει στην αντίθετη φορά τεντωμένο διατείνοντας πλάγιους κοιλιακούς.

Στη συνέχεια κατεβάζουμε και το άλλο χέρι στο έδαφος και πιέζουμε κορμό προς τα κάτω. Διατηρούμε ίσια πλάτη.

*Η φωτογράφιση για το συγκεκριμένο ασκησιολόγιο πραγματοποιήθηκε στο 1ο κλειστό προπονητικό κέντρο beachvolley στην Ελλάδα. Λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στο ΟΑΚΑ «Σπύρος Λούης» και φιλοξενεί ακαδημίες beachvolley, προπονητικά camp αθλητών, καθώς και διοργανώσεις

όλο το χρόνο διαδίδοντας τα μυστικά του αθλήματος σε όλες τις ηλικίες και συνεισφέροντας ενεργά στην ανάπτυξή του. Ιδιοκτήτρια του «ΟΑΚΑ INDOOR BEACHVOLLEY» είναι η κυρία Χριστίνα Νικολοπούλου, εργασιακή ψυχολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα