Αλλάζουν… θέσεις

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, άλλοτε σαν φάρσα, άλλοτε σαν κωμωδία. Κι η περσινή ιστορία μπορεί να επαναληφθεί φέτος, με τους πρωταγωνιστές να αλλάζουν ρόλους. Γιατί πέρυσι τέτοιο καιρό, ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα (και την Ευρωλίγκα, κάτι που έκανε και φέτος) και περνούσε ένα… άνετο καλοκαίρι, με έτοιμη ομάδα και 2-3 προσθήκες. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός

βίωνε το απόλυτο ξήλωμα στο… πουλόβερ.

Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ενδεχομένως όχι εκ διαμέτρου αντίθετα, αλλά σε κάθε περίπτωση διαφορετικά. Οι "πράσινοι" ετοιμάζονται για τη φιέστα του τίτλου, κράτησαν τον τελευταίο χορό για τον εαυτό τους κι έχουν τη βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν. Η ομάδα είναι σχεδόν έτοιμη και θα χρειαστούν κάποιες μικρές (ή μεγάλες) προσθήκες.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός ενδέχεται να αλλάξει δέρμα, αφού ναι μεν θα κρατήσει έναν ελληνικό κορμό νέων (κατά βάση) παικτών (Μάντζαρης, Σλούκας, Κατσίβελης, Παπανικολάου και Πρίντεζης), αλλά θα είναι πολύ διαφορετικός από φέτος.

Το "μεγάλο στοίχημα" είναι η παραμονή των Σπανούλη - Χάινς. Εξ ορισμού δύσκολο να μείνουν, αφού θα πρέπει να δαπανηθεί μεγάλο κεφάλαιο (έως και 5.000.000 ευρώ), το οποίο -στις μέρες που ζούμε- δύσκολα δίνεται, ακόμα κι αν πρόκειται για παίκτες αυτής της αξίας και προσφοράς.

Αν μείνουν αυτοί οι δύο, τότε ο πρόλογος πετάγεται στο καλάθι των αχρήστων και ο Ολυμπιακός θα έχει σταθερή βάση. Γιατί δεν είναι μόνο αριθμητικό το ζήτημα (δύο παίκτες βρίσκονται και με λιγότερα χρήματα), αλλά ποιοτικό, καθώς Σπανούλης και Χάινς είναι βασικοί πυλώνες της επιτυχίας του Ολυμπιακού.

Ο Πάουελ πέρασε και δεν ακούμπησε, ο Άντιτς μάλλον θα μας αποχαιρετήσει, ο Γκετσεβίτσιους δεν έχει πάρει ανάλογες ευκαιρίες με τα χρήματα που ξόδεψε η ομάδα γι' αυτόν. Υπάρχει (;) ο Μαυροειδής, που όμως μόνο ως τυπική αναφορά ήταν αυτή τη σεζόν κι ο Περπέρογλου, για τον οποίο έχει ο Ολυμπιακός την οψιόν.

Δύσκολα θα συνεχίσει ο Σερμαντίνι, ενώ και ο Λο είναι ένα θέμα, που έχει να κάνει με το αν θα μείνει ο Σπανούλης. Αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα για τον Ολυμπιακό ο Αμερικανός, αλλά ο Λο έχει κάθε λόγο να θέλει να κεφαλαιοποιήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, έχοντας ήδη προτάσεις στα χέρια του.

Αν φύγουν Σπανούλης και Χάινς (κυρίως ο πρώτος), θα αλλάξει ο τρόπος που παίζει ο Ολυμπιακός, άρα ή θα πρέπει να βρεθεί αντί-Σπανούλης από την αγορά του εξωτερικού (δύσκολο και δαπανηρό), ή να διαφοροποιηθεί το παιχνίδι των "ερυθρόλευκων". Άρα, εξ ορισμού μιλάμε για άλλη εικόνα.

Αντίθετα στον Παναθηναϊκό, Ούκιτς και Μπράμος έχουν συμβόλαιο για του χρόνου, ο Διαμαντίδης είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει, Λάσμε και Γκιστ έχουν δείξει διάθεση να μείνουν στο "τριφύλλι", το ίδιο και ο Κάρι που φαίνεται πως έπεισε για την αξία του. Υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με Ματσιούλις και Σχορτσιανίτη, κάτι που θα κριθεί από το τεχνικό τιμ.

Αν μετρήσετε ο αριθμός των παικτών δεν διαφέρει, διαφέρει όμως ο αριθμός των πρωταγωνιστών που μένουν (ή φαίνεται να μένουν) σε κάθε ομάδα. Ο Παναθηναϊκός θέλει να ενισχύσει το ελληνικό στοιχείο με παίκτες πρώτης γραμμής και μπορεί να κάνει 3-4 προσθήκες, χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία.

Η απόφαση του Τσαρτσαρή να σταματήσει ίσως διαφοροποιεί τα πλάνα του Πεδουλάκη, όμως δεν ανατρέπει το στάτους κβο. Ο Παναθηναϊκός έχει (ή μπορεί σχετικά εύκολα να διατηρήσει) έναν σκληρό πυρήνα 6-7 παικτών, αυτοί που και φέτος… τράβηξαν το κάρο και οδήγησαν την ομάδα στο νταμπλ.

Βεβαίως, όλα αυτά είναι υποθέσεις, οι πράξεις και οι υπολογισμοί θα γίνονται οσάκις κάποιος ανακοινώνεται (είτε ως επέκταση συνεργασίας, είτε ως μεταγραφή). Και το καλοκαίρι τώρα ξεκινά…

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα