ΔΙΑΚΟΠΗ!

Στη θέση του προλόγου έπρεπε να γραφτούν μπασκετικές αναλύσεις, ή να ξεκινούσαμε από το πώς έφτασε ο Παναθηναϊκός στον τίτλο. Αντ' αυτού, ξεκινάμε με την τελευταία εικόνα:
Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν βγει για ζέσταμα, ο κύριος όγκος των οπαδών είχε εκκενώσει το γήπεδο, αλλά κάποιοι αμετανόητοι επέμεναν να καταδικάσουν την ομάδα τους.

Παρότι φτάσαμε στις 00:14, παρότι ο Χρυσόστομος Σχινάς ήθελε να τελειώσει το παιχνίδι, οι εξέδρες δεν άδειασαν τελείως, το παιχνίδι διακόπηκε κι ο Σπανούλης εκνευρισμένος

κλότσησε την μπάλα στην οροφή του ΣΕΦ. Άδοξο τέλος, για μια ένδοξη (ευρωπαϊκά) χρονιά.

Όσο παίχτηκε παιχνίδι…

Η ατμόσφαιρα με τις κροτίδες και τις φωτοβολίδες, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα των "ερυθρόλευκων" που έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί για να διεκδικήσουν τον τίτλο, οριοθέτησε το ξεκίνημα της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά, προηγήθηκε με 5-0 και 8-3, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε απαντήσεις, κυρίως γιατί είχε εντυπωσιακά ποσοστά από την περιφέρεια. Με 6/7 τρίποντα (δεν υπολογίζουμε το τελευταίο που έγινε με τη λήξη του χρόνου της πρώτης περιόδου) ήταν λογικό να ανατρέψει τη σε βάρος του κατάσταση (προηγήθηκε για πρώτη φορά στα μισά του δεκαλέπτου με τρίποντο του Ματσιούλις, 8-11), να βρεθεί ακόμα και στο +10 (14-24), για να κλείσει το πρώτο μέρος του έργου με τρίποντο του Πρίντεζη (17-24).

Οι γηπεδούχοι σε αυτό το διάστημα σούταραν με 4/9 έξω από τα 6μ75, έχοντας ηγέτη τον Πρίντεζη (11 πόντοι με 3 τρίποντα). Οι "πράσινοι" είδαν τον Γκιστ να φορτώνεται νωρίς με δύο φάουλ, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Πάουελ χρεώθηκε (επιπόλαια) με τρία φάουλ.

Η δεύτερη περίοδος είχε διαφορετική εικόνα. Ο Παναθηναϊκός δεν πέτυχε τρίποντο στο δεύτερο μισό (δεν επιχείρησε και πολλά), αλλά κι ο Ολυμπιακός ευστόχησε μόνο με τον Περπέρογλου.

Ο Χάινς μπήκε στην εξίσωση, οι φιλοξενούμενοι μπλόκαραν (πέτυχαν μόλις 11 πόντους, έχοντας σε αυτό το διάστημα -και συνολικά στο πρώτο ημίχρονο- κορυφαίο τον Τσαρτσαρή), οι διαιτητές σφύριξαν πολύ για να κρατήσουν το παιχνίδι (χωρίς όμως να έχουν διαφορετική φιλοσοφία στα σφυρίγματα) και οι δύο ομάδες… πάτησαν περισσότερο στο "βαμμένο".

Οι "ερυθρόλευκοι" κάλυψαν γρήγορα τη διαφορά (28-28) και πήγαν στ' αποδυτήρια με +4 (39-35), έχοντας επιμέρους… νταμπλ σκορ (22-11) στη δεύτερη περίοδο. Το σημαντικότερο είναι πως χάλασαν το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, κατάφεραν για πρώτη φορά στη σειρά των τελικών να… εκνευρίσουν τους αντιπάλους τους.

Η τρίτη περίοδος ήταν εντυπωσιακή κι ενδεικτική ότι στο μπάσκετ όλα μπορεί να συμβούν. Γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο να βλέπεις ένα… τετράποντο (φάουλ στην προσπάθεια για 3ποντο) σε ένα παιχνίδι, αλλά τρία στην ίδια περίοδο (τα δύο… "κολλητά") είναι έως και απίθανο. Κι όμως συνέβη!

Ο Παναθηναϊκός κάλυψε γρήγορα τη διαφορά (δεν ήταν δα και μεγάλη), ο Διαμαντίδης έβαλε ξανά την ομάδα του μπροστά στο σκορ (41-43), για να ακολουθήσουν ένα τετράποντο του Σπανούλη κι ένα του Γκιστ (φάουλ τον Ούκιτς και Άντιτς, αντίστοιχα).

Σε όλη τη διάρκεια της τρίτης περιόδου οι δύο αντίπαλοι ήταν κοντά στο σκορ, οι διαφορές ήταν σε απόσταση σουτ, για να λήξει το δεκάλεπτο με τον Ολυμπιακό μπροστά με έναν πόντο (61-60). Ο Σλούκας δήλωσε "παρών", όπως και ο Λάσμε.

Αν εξαιρέσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε (διαρκής ρίψη κροτίδων), στις τέσσερις γραμμές το παιχνίδι ήταν εντυπωσιακό.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με δύο καλάθια την τέταρτη περίοδο (Λάσμε και Κάρι "έγραψαν" το 61-64), ο Γκιστ φορτώθηκε με το τέταρτο φάουλ του, χωρίς να τον αντικαταστήσει ο Πεδουλάκης, ο Σλούκας πέτυχε άλλο ένα ζευγάρι βολών και κάπου εκεί ο Διαμαντίδης έδειξε γιατί είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας.

Δύο απανωτά τρίποντα κι ο Παναθηναϊκός ανέβασε τη διαφορά στο +7 (63-70). Κάπου εκεί, όμως, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την αντεπίθεση, ο Κάρι αστόχησε σε δύο τρίποντα από τις 45 μοίρες (εντελώς αμαρκάριστος), που ίσως τέλειωναν το παιχνίδι, οι "πράσινοι" έμειναν χωρίς πόντο από το 32.14'' μέχρι το 36.55'' και το ματς γύρισε.

Σε αυτό το διάστημα ο Άντιτς αποβλήθηκε και χρεώθηκε με τεχνική ποινή (όπως και ο Διαμαντίδης) πετυχαίνοντας το… απόλυτο, να έχει δεχθεί αντιαθλητικό ή "ταυ" και στους τρεις τελικούς!

Το σερί του Ολυμπιακού σταμάτησε στο 9-0 (72-70), αλλά ο Παναθηναϊκός έδειξε χαρακτήρα. Λάσμε και Διαμαντίδης πέτυχαν έξι συνεχόμενους πόντους, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 72-76 και κάπου εκεί, 1.27'' πριν το φινάλε το παιχνίδι διακόπηκε.

Μέχρι τη διακοπή:
Τα δεκάλεπτα: 17-24, 39-35, 61-60, ΧΧ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Σλούκας 8 (1), Σπανούλης 13 (1), Παπανικολάου 8 (2), Πρίντεζης 12 (3), Πάουελ, Κατσίβελης 3, Λο 9, Περπέρογλου 5 (1), Άντιτς 2, Χάινς 10.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Διαμαντίδης 18 (5), Ούκιτς 10 (2), Ματσιούλης 11 (2), Γκιστ 4 (1), Λάσμε 12, Κάρι 4, Μπράμος 3 (1), Γκουίν, Τσαρτσαρής 14 (1), Σχορτσιανίτης, Ξανθόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Basket Blog