Βενιζελος: ο τσιπρας να διεκδικησει την επιστροφη των γλυπτων του παρθενωνα με εθνικη οιηση...

Να μην παραβιάσει την διαχρονική εθνική πολιτική στο ζήτημα της διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών ...
του Παρθενώνα ζήτησε από την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό αλλά και τον πρωθυπουργό να απαλλαγούν από πιθανές ιδεοληψίες που θα επιφέρουν ολέθρια ζημιά.

«Ζητώ από την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό να μελετήσουν τα δεδομένα. Να μην νομίζουν ότι και στο θέμα αυτό η ιστορία αρχίζει με τις εκλογές του Ιανουαρίου», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσει: «την τελευταία περίοδο ζούμε μια ασυνέχεια πολιτική και ιστορική. Έχουμε πάει πολλά βήματα πίσω σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Να μην επαναλάβει η κυβέρνηση τα ίδια λάθη σε ένα πεδίο που εύκολα μπορούμε να έχουμε κοινή αντίληψη. Με ιστορική συνείδηση και με εθνική οίηση -που είναι η μονή που δικαιολογείται- να προβάλουμε τα επιχειρήματα που πρέπει στο όνομα του μνημείου και όχι μιας δικής μας αντίληψης».

Η αναφορά του κ. Βενιζέλου έγινε κατά την συζήτηση στη Βουλή ευρωπαϊκής οδηγίας για πολιτιστικά αγαθά που έχουν κλαπεί. Υπενθυμίζεται ότι κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είχε υποστηρίξει ότι η χώρα μας δεν θα διεκδικήσει νομικά την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς «υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το δικαστήριο».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε όλες τις διπλωματικές και μη ενέργειες -όπως η κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης- που έχουν γίνει από την Ελλάδα, από ανθρώπους του πολιτισμού, ακτιβιστές κ.α. για την διεκδίκηση των κλεμμένων Γλυπτών για να καταλήξει λέγοντας: «Τους έχουμε εξηγήσει ότι το αίτημα της επιστροφής δεν αφορά αίτημα επιστροφής οποιουδήποτε πολιτιστικού αγαθού αλλά ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομίας, ένα ακρωτηριασμένο μνημείο που κραυγάζει».

«Συμφώνησα με τον κ. Τασούλα να ετοιμάσει ενδεχόμενο δικαστικής διεκδίκησης. Όταν η Βρετανική κυβέρνηση δηλώνει αναρμόδια και παραπέμπει στο Βρετανικό Μουσείο και αυτό στους κηδεμόνες που είναι και ο εκάστοτε πρωθυπουργός κατανοούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συνεννόησης. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για πολιτική διευθέτηση του ζητήματος όσες συστάσεις και αν γίνουν προς Βρετανία», είπε.

Τέλος, τόνισε ότι ένα από τα πεδία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι για να προσφύγει η Ελλάδα εκεί θα πρέπει πρώτα να έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα στη Βρετανία.
Keywords
Τυχαία Θέματα