Τρεις κατηγοριες γαλακτος προτεινουν οι αγελαδοτροφοι...

22:04 24/3/2014 - Πηγή: Fimotro
Συμβιβαστική πρόταση τριών σημείων για το γάλα που μπορεί να μην εξυπηρετεί τον κλάδο αλλά προστατεύει από μια «ολοκληρωτική καταστροφή» παρουσίασαν...
στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, της «Ένωσης Φυλής Χολστάιν» και του ΘΕΣγάλα.

Η πρότασή τους προβλέπει τρια νέα είδη για το παστεριωμένο γάλα ως εξής:

α) Γάλα ημέρας: Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας.
Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής των 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.

β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης: Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

(Στις δύο παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης, η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης)

γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.

Παράλληλα, όμως, τονίζουν ότι η ιδανική γι' αυτούς λύση θα είναι το θέμα του γάλακτος να αποσυνδεθεί από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει έπειτα από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς.

Οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν από τον κ. Χαρακόπουλο να μεταφέρει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση και να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ώστε, παρουσία των ηγεσιών των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, να παρουσιάσουν και εκεί λεπτομερώς τις προτάσεις τους.

«Καλοδεχούμενη κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία για το γάλα» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα