Το νικο παππα επιχειρει να πληξει ο ψυχαρης

ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ
Συνήθως οι βαρόνοι των ΜΜΕ όταν θέλουν να χτυπήσουν τον εκάστοτε πρωθυπουργό, χτυπούν τον πιο στενό του συνεργάτη. Το alter ego του δηλαδή. Η ιστορία επαναλήφθηκε για μια ακόμα φορά. Προφανώς...
για τις τηλεοπτικές άδειες και το νομοσχέδιο που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση,
ο Στ. Ψυχάρης έδωσε γραμμή και ο γνωστός πολιτικός συντάκτης Βασίλης Χιώτης υπέγραψε ένα πολύ σκληρό ρεπορτάζ για τον Νίκο Παππά. Το αναδημοσιεύουμε ολόκληρο :
Πριν από λίγες ημέρες ένα ελικόπτερο με επενδυτές προσγειώθηκε στο Τολό της Αργολίδας για να επισκεφθεί δυο μικρά νησιά που προσφέρονται για τουριστική αξιοποίηση. «Μα τα νησιά αυτά δεν νοικιάζονται. Με ποιον έχετε μιλήσει;» ρώτησαν οι περίοικοι τους επισκέπτες. «Εχουμε μιλήσει απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου. Με τον κ. Παππά» απάντησαν εκείνοι και επιβιβάστηκαν σε ένα ταχύπλοο σκάφος που τους περίμενε. Τον τελευταίο καιρό, ιδίως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση δεν γίνεται τίποτε αν προηγουμένως δεν έχει την έγκριση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά.

Ο τα πάντα εποπτεύων
Ο κ. Παππάς είναι ο αρμόδιος υπουργός για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα. Είναι ο υπεύθυνος για την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως για τη στρατηγική του πρωθυπουργικού γραφείου. Κατά κάποιον τρόπο, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι εποπτεύει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού είναι ο εποπτεύων της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργικού γραφείου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης!

Ταυτόχρονα, είναι αναμφισβήτητα ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και η πολιτική σκιά του, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται πλέον πουθενά αν δεν έχει δίπλα του τον κ. Παππά. Ο υπουργός Επικρατείας είναι πάντα δίπλα στον κ. Τσίπρα όταν αγορεύει στη Βουλή. Είναι πάντα δίπλα του στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, αλλά και όπου αλλού ταξιδεύει στο εξωτερικό. Ηταν παρών στο γεύμα που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος στον κ. Τσίπρα και είναι πάντα στο πλευρό του όταν ο Πρωθυπουργός δέχεται οποιονδήποτε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Παππάς ήταν ο κρίσιμος παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, στην ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Κορυφαία στελέχη, όπως ο Θ. Δρίτσας και ο Αλ. Φλαμπουράρης, εξέφρασαν ζωηρές επιφυλάξεις για την παραχώρηση των λιμανιών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά ο Ν. Παππάς μαζί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα έπεισαν τον Πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως για να ολοκληρωθούν όλες όσες περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο ως το τέλος του χρόνου ή το αργότερο ως την άνοιξη. Ο κ. Παππάς είναι εκείνος που φροντίζει το πρόγραμμα των γάλλων επενδυτών που θα συνοδεύσουν τον Φρανσουά Ολάντ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αλλά και το πρόσωπο με το οποίο συνομιλούν όλοι οι σοβαροί επενδυτές που συζητούν για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η ισχύς του υπουργού Επικρατείας είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και η επιρροή που ασκεί στον Πρωθυπουργό. Αυτό για έναν πολιτικό είναι το απόλυτο προσόν που μπορεί να κατακτήσει. Αλλά μπορεί να αποδειχθεί και η αχίλλειος πτέρνα του. Διότι η ισχύς γεννά φθόνο, ειδικά στα κλειστά συστήματα εξουσίας. Η πολιτική δύναμη προκαλεί ζήλια και συσπειρώνει τους εχθρούς που καιροφυλαχτούν για να εξαπολύσουν το δηλητήριό τους...

«Αρκεί μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν» παρατηρούν οι άσπονδοι φίλοι του Ν. Παππά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι άνθρωποι των προέδρων
Οι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν όλοι κάποιον που θεωρείται το «alter ego» τους. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε τον «θεωρητικό» Χρ. Λαζαρίδη. Ο Γ. Παπανδρέου είχε τον «υπερυπουργό» Ι. Ραγκούση, ο Κ. Σημίτης είχε τον Νίκο Θέμελη. Και ο Κ. Καραμανλής είχε τον «μάγο» Θ. Ρουσόπουλο.

Ισως να μην είναι τυχαίο ή συμπτωματικό ότι σχεδόν κανένας από τους πρωθυπουργικούς συμβούλους δεν κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής μετά το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Ηταν οι πρώτοι στόχοι των αντιπάλων, όταν ακόμη ο αρχηγός τους είχε περίοδο χάριτος από την κοινωνία. Και μετατράπηκαν όλοι σε εξιλαστήρια θύματα, για να εξευμενιστεί η κοινή γνώμη και για να εκτονωθεί η εσωκομματική ένταση.

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι θα είναι αντίστοιχο το μέλλον του κ. Παππά. Αλλά είναι βέβαιο ότι αν διαπράξει κάποιο λάθος, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να τον συγχωρήσει και να τον δικαιολογήσει.

Πόσω μάλλον, όταν οι ίδιοι του οι συνάδελφοι τον κατηγορούν ότι «μιλάει πολύ, μιλάει με πολλούς και δεν φροντίζει να προστατεύσει τον εαυτό του».

«Είναι έξυπνος. Είναι δραστήριος. Αλλά τον τελευταίο καιρό, όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει» παρατηρούν ακόμη και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου.
Keywords
Τυχαία Θέματα