Το φυσικο αεριο τωρα και στα ι.χ.!

Από το : autobusiness.gr
Το υπουργείο Υποδομών κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που επιτρέπει την τοποθέτηση συσκευής φυσικού αερίου στα ΙΧ... Ανοίγει και τυπικά...
πλέον ο δρόμος για περαιτέρω μείωση στο κόστος χρήσης των αυτοκινήτων και φορτηγών μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Υποδομών που απελευθερώνει υπό όρους την αεριοκίνηση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα επιτρέπεται η τοποθέτηση συστημάτων φυσικού
αερίου στα οχήματα με αποτέλεσμα το όφελος για όσους το επιλέξουν ως δεύτερο καύσιμο κίνησης να ξεπερνά το 70% σε σχέση με εκείνο της βενζίνης.
Ειδικότερα θεσμοθετούνται οι διαδικασίες μετατροπής, κάτι το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο, μειώνει σημαντικά το κόστος. Οι μετατροπές των κινητήρων θα πραγματοποιούνται πλέον με χρήση εγκεκριμένων εξαρτημάτων από κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη συσκευών αερίων καυσίμων, ενώ για τα τροποποιημένα οχήματα που θα κινούνται με καύσιμο πεπιεσμένο φυσικό αέριο, όπως και για όσα κινούνται με καύσιμο υγραέριο θα πραγματοποιείται έλεγχος διασκευασμένου κινητήρα από τα ΚΤΕΟ και σχετική αλλαγή άδειας,
«Η ανάπτυξη της κίνησης οχημάτων με φυσικό αέριο (αεριοκίνηση) στη χώρα μας, αποτελεί μία σημαντική επιλογή, τόσο για λόγους οικονομικούς και αναπτυξιακούς όσο και από περιβαλλοντική άποψη αλλά και άποψη ασφαλείας» αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, το καύσιμο είναι κατά μέσον όρο περίπου 66% φθηνότερο από την αντίστοιχη ποσότητα βενζίνης, περίπου 33% φθηνότερο κατά μέσον όρο, διεθνώς, από το ντίζελ και περίπου 30% από το υγραέριο.
Για τα αυτοκίνητα που θα γίνεται μετατροπή του κινητήρα για χρήση φυσικού αερίου όπως και για χρήση υγραερίου θα γίνεται έλεγχος από τα ΚΤΕΟ.

Βιοκαύσιμα
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης ότι σε διάστημα έξι μηνών από την ψήφισή του οι υπουργοί Υποδομών και Περιβάλλοντος θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην έκδοση απόφασης που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές συσκευών φόρτισης συσσωρευτών ηλεκτροκίνητων οχημάτων και διατάξεων παροχής εναλλακτικών τύπων καύσιμων όπως βιοκαυσίμων (βιοεθανόλης και βιοντίεζελ) και υδρογόνου οι συγκεκριμένες συσκευές να εγκατασταθούν στα υφιστάμενα πρατήρια.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης:
6μηνη παράταση της ισχύος της άδειας οδήγησης για τους ηλικιωμένους οδηγούς (80 ετών) μέχρι να ξαναπεράσουν από ιατρικές εξετάσεις.

Το άρθρο 12
Η ανάπτυξη της αεριοκίνησης προϋποθέτει αυτονόητα την δυνατότητα ανάπτυξης στόλου οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο. Τούτο, όμως, προϋποθέτει με την σειρά του τη διαμόρφωση και παγίωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, πρωτίστως των μετασκευών των κινητήρων οχημάτων, ούτως ώστε αυτοί να λειτουργούν ως κινητήρες διπλού καυσίμου (συμβατικών καυσίμων και φυσικού αερίου/0Ν6). Το εν λόγω πλαίσιο οφείλει να συντείνει στην διευκόλυνση της πραγματοποίησης και πιστοποίησης των μετασκευών, σε συνδυασμό όμως με την πιστή εφαρμογή των ισχυόντων, διεθνώς αποδεκτών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών, που υιοθετούνται σε άλλα κράτη, όπου η αεριοκίνηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ούτως ώστε να διασφαλίζεται στον μέγιστο βαθμό, τόσο η ασφάλεια των χρηστών όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.
Με το ισχύον σήμερα κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση του φυσικού αερίου για την κίνηση αυτοκινήτων οχημάτων και την μετατροπή των κινητήρων τους σε κινητήρες διπλού καυσίμου συμβατικών καυσίμων και φυσικού αερίου^Ν6) έχει ενσωματωθεί ο Κανονισμός Κ-115 στο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο , τουλάχιστον στο σκέλος εκείνο που αφορά στις μετατροπές οχημάτων για τη χρήση φυσικού αερίου στο σύστημα προώθησης τους . Η ανάπτυξη της κίνησης οχημάτων με φυσικό αέριο αεριοκίνηση) στην χώρα μας, αποτελεί μία σημαντικότατη επιλογή , τόσο νια λόγους οικονομικούς/ αναπτυξιακούς , όσο και από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και από άποψη ασφαλείας.
Εντούτοις, και παρά το γεγονός πως με το προγενέστερο σχέδιο νόμου «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών - Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις» ν.4199/2013 ΦΕΚ 216 Α' προωθήθηκε η ανάπτυξη των συνεργείων αυτοκινήτων αερίων καυσίμων, το ισχύον σήμερα κανονιστικό πλαίσιο προβλέπει διαδικασία αδειοδότησης συστημάτων μετασκευής 0Ν6, η οποία είναι εξαιρετικά δυσχερής, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται εγκεκριμένες μετασκευές και να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη συνολικά της αεριοκίνησης. Συνίσταται ως εκ τούτου άφευκτη αναγκαιότητα η βελτίωση του και ο εν γένει εξορθολογισμός του .
Οι σχετικοί με το θέμα κανονισμοί της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ΗΕ) που ισχύουν είναι:
1.Ο Κανονισμός Κ-115, αναφέρεται σε συστήματα τόσο ίΡ6 όσο και ΟΝβ χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση μεταξύ αυτών, τα οποία εγκαθίστανται σε οχήματα της ιδίας οικογενείας και
2.Ο Κανονισμός Κ-110, ο οποίος αναφέρεται στα εξαρτήματα αλλά και στην τοποθέτηση αυτών, αποκλειστικά για ^Ν6.
Σήμερα, οι ανωτέρω δύο Κανονισμοί ισχύουν στην χώρα μας σωρευτικά, δηλαδή έκαστο σύστημα μετασκευής οφείλει να είναι σύμφωνο με αμφότερους Κανονισμούς, κάτι που ούτε εύλογο είναι, ούτε και εξυπηρετεί οποιαδήποτε αναγκαιότητα, αντιθέτως μάλιστα, ευθύνεται για την παντελή απουσία εγκεκριμένων μετασκευών κινητήρων διπλού καυσίμου με φυσικό αέριο.
Ο προτεινόμενος εξορθολογισμός του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου αντίθετα, με την υιοθέτηση εναλλακτικά και όχι σωρευτικά του Κανονισμού Κ-110, θα πρέπει να έχει ως άξονα του των προώθηση της αεριοκίνησης στην Ελλάδα με την εναλλακτική εφαρμογή κανονισμών που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των μετασκευασμένων οχημάτων στο ίδιο επίπεδο με τον ισχύοντα σήμερα Κανονισμό Κ-115, που θα παρουσιάζουν όμως χαμηλότερο κόστος μετατροπής .Με την τροποποίηση αυτή, μειώνεται σημαντικά το οικονομικό κόστος που απαιτείται για την μετατροπή των κινητήρων των οχημάτων σε κινητήρες διπλού καυσίμου (για την κίνηση τους με καύσιμο πεπιεσμένου φυσικού αερίου (0Ν6)), και πλέον η επιλογή της αεριοκίνησης γίνεται περισσότερο προσιτή στον "Ελληνα πολίτη.
Η προτεινόμενη βελτίωση είναι αναγκαία, δεδομένου ότι αναμένεται να προσφέρει σημαντικότατη ανάπτυξη στην αγορά της αεριοκίνησης, χωρίς να επιφέρει την παραμικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση ή την ελάχιστη έκπτωση σε ζητήματα ασφαλείας. Πράγματι, ο Κανονισμός Κ-110 παρέχει τις μέγιστες εγγυήσεις ασφάλειας του εξοπλισμού που τοποθετείται στο όχημα και βρίσκει καθολική εφαρμογή σε όλες τις χώρες, για όλες τις οικογένειες οχημάτων και για όλους τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου, ότι το κανονιστικό πλαίσιο μετατροπών ΟΝΟ και κατόπιν της προτεινόμενης βελτίωσης, θα παραμείνει πολύ απαιτητικότερο, σε σύγκριση με τα αντιστοίχως ισχύοντα σε σχέση με τις μετατροπές κινητήρων οχημάτων για χρήση άλλων καυσίμων (πλην συμβατικών).
Οι μετατροπές των κινητήρων οχημάτων θα πραγματοποιούνται από κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη συσκευών αερίων καυσίμων για την κίνηση αυτοκινήτων.
Για τα τροποποιημένα οχήματα που θα κινούνται με καύσιμο πεπιεσμένο φυσικό αέριο (0Ν6) όπως και αυτά που κινούνται με καύσιμο υγραέριο (ΙΡ6), θα πραγματοποιείται έλεγχος διασκευασμένου κινητήρα από τα ΚΤΕΟ (ιδιωτικά ή Δημόσια)

Τέσσερις πιστοποιημένοι στην Αττική
Στην Αττική δραστηριοποιούνται 4 πιστοποιημένοι τοποθετητές της Αττικής οι οποίοι ωστόσο εξαιτίας της έλλειψης πιστοποίησης των συστημάτων φυσικού αερίου από το κράτος δεν μπορούσαν να προβούν σε τοποθετήσεις.
Ειδικότερα όπως αναφέρει στο «Autobusiness» ο ένας εκ των τεσσάρων πιστοποιημένος τοποθετητής συστημάτων φυσικού αερίου στα ΙΧ κ. Γιάννης Αγγέλης: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι πιστοποιήσεις για τα κιτ μετατροπής φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τοποθετήσουν νόμιμα τα συστήματα στα αυτοκίνητα. Οι πιστοποιήσεις σχεδόν για όλα τα συστήματα φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν πιστοποιηθεί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη ωστόσο στην Ελλάδα η πιστοποίησή τους χρειάζεται 4-6 μήνες για να εκδοθεί από κάποιο επίσημο φορέα που εδρεύει στην Ελβετία. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μην μπορούμε να τοποθετήσουμε τουλάχιστον προς το παρών κανένα σύστημα φυσικού αερίου στα ΙΧ!».

Εντονο ενδιαφέρον
Ιδιαίτερα αυξημένο είναι των ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα συστήματα φυσικού αερίου στα αυτοκίνητα καθώς πέραν του χαμηλού κόστους απόκτησης, τουλάχιστον προς το παρών, το συγκεκριμένο καύσιμο είναι με 130 Οκτάνια γεγονός που σημαίνει ότι ο κινητήρας σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάζει πρόβλημα, είναι το πιο καθαρό καύσιμο, προσδίδει περισσότερη δύναμη στο αυτοκίνητο και το σημαντικότερο μειώνει περαιτέρω την κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με εκείνη που έχει σαν βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο ένα όχημα!

Κόστος μετατροπών
Μόλις 4 εταιρείες στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη στις μετατροπές ΙΧ αλλά και ελαφρών φορτηγών με φυσικό αέριο. Ο κ. Αγγέλης μιλώντας στο «Autobusiness» τόνισε μεταξύ άλλων πως οι τιμές για τα σύστηματα αεριοκίνησης στα ΙΧ ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ ενώ στα ελαφρά φορτηγά από τα 1.700 ευρώ.
Ωστόσο από τη στιγμή που θα γίνουν μαζικές παραγγελίες συστημάτων αεριοκίνησης σαφώς το κόστος θα μειωθεί πάρα πολύ προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των τοποθετητών εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης.
Οσον αφορά στη μετατροπή των συστημάτων υγραεριοκίνησης αυτή τη στιγμή κυμαίνονται σε υψηλό κόστος καθώς αλλάζει η φιάλη καυσίμου, οι σωληνώσεις και ο πνεύμονας με κόστος που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1.000 ευρώ!
Και σε αυτό το θέμα ο κ. Αγγέλης επισημαίνει στο «Autobusiness» πως το κόστος της μετατροπής επίσης θα μειωθεί λόγω των αυξημένων παραγγελιών σε κιτ...

Φυσικό αέριο και στα Diesel!
Ο παγκόσμιος μέσος όρος για το κόστος του καυσίμου δείχνει ότι η οδήγηση ενός οχήματος φυσικού αερίου επιτυγχάνει ποσοστό εξοικονόμησης μέχρι 66% έναντι της χρήσης ενός οχήματος βενζίνης και μέχρι 33% έναντι του ντίζελ.
Αλλωστε σύμφωνα με δοκιμές της ADAC, ένα Fiat Panda με καύσιμο CNG κατάφερε να διανύσει απόσταση 720 χλμ. με μόλις 30 ευρώ όταν τα υπόλοιπα 241 αυτοκίνητα που εξετάστηκαν - συμπεριλαμβανομένων σε αυτά υβριδικών και πετρελαιοκίνητων - δε ξεπέρασαν το όριο των 500 χλμ.
Στα φορτηγά με τη χρήση φυσικού αερίου αυξάνει περισσότερο η μείωση της κατανάλωσης καθώς για ένα δρομολόγιο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με επιστροφή το φορτηγό χρειάζεται περίπου 450 λίτρα πετρελαίου κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 612 ευρώ. Αντίστοιχα το ίδιο δρομολόγιο με φυσικό αέριο θα στοιχίζει στον ιδιοκτήτη του φορτηγού μόλις 169 ευρώ!
Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο μειώνεται το κόστος χρήσης στα πετρελαιοκίνητα ΙΧ ή ελαφρά φορτηγά με κινητήρες πετρελαίου αν τοποθετηθούν παράλληλα και συστήματα φυσικού αερίου!

Οφέλη από το φυσικό αέριο
Η κίνηση με φυσικό αέριο στα οχήματα παρουσιάζει δύο πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την χρήση συμβατικών κινητήρων βενζίνης και diesel που δεν είναι άλλα από την οικονομία αλλά και τις μικρότερες εκπομπές ρύπων.
Οι νέοι κινητήρες αποκλειστικής καύσεως φυσικού αερίου είναι πιο αποτελεσματικοί οικονομικά από τους συμβατικούς κινητήρες βενζίνης ή diesel. Η οικονομικότητα του φυσικού αερίου σε σχέση με τα υγρά καύσιμα επιτρέπει την ανάκτηση του επιπλέον κόστους κεφαλαίου για την δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για τις μετατροπές αυτοκινήτων από καύση βενζίνης ή πετρελαίου σε καύση φυσικού αερίου, η οποία γίνεται πλέον εύκολα και οικονομικά με βάση διεθνώς εγκεκριμένους κανονισμούς.
Η καύση του φυσικού αερίου αποδίδει μηδενικές εκπομπές οξειδίων του θείου (SOx) σε σχέση με την καύση βενζίνης ή πετρελαίου diesel. Σαφώς μικρότερες με τα ευρέως διαδεδομένα καύσιμα στην αυτοκίνηση είναι και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μικροσωματιδίων (καπνού) και οξειδίων του αζώτου. Περαιτέρω, οι κινητήρες φυσικού αερίου λειτουργούν αθόρυβα και χωρίς κραδασμούς σε σχέση με τους συμβατικούς, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Μοντέλα αυτοκινήτων & κιτ τροφοδοσίας
Πολλοί κατασκευαστές όπως η Citroen, Fiat, Honda, Mercedes, Peugeot, Renault, Toyota, και Volvo έχουν λανσάρει οχήματα που είναι εργοστασιακά εφοδιασμένα με διπλό σύστημα τροφοδοσίας, βενζίνης και φυσικού αερίου. Στην ελληνική αγορά διαθέτουν τα οχήματα αυτά η Fiat, η Mercedes, η Opel και η Volkswagen. Πολλά εξ΄αυτών εισάγονται ή δύναται να εισαχθούν κατόπιν παραγγελίας.
Διεθνώς διατίθενται στην αγορά κιτ μετατροπών όλων των συμβατικών οχημάτων σε διπλού καυσίμου.

Τα οφέλη από τη χρήση Φυσικού Αερίου στα οχήματα

· Μείωση των εκπομπών μη-μεθανιούχων υδρογονανθράκων μέχρι και 80%
· Ελαχιστοποίηση έως και μηδενισμός των εκπομπών καρκινογόνων αρωματικών και πολυκυκλικών υδρογονανθράκων.
· Μείωση των εκπομπών ΝΟx μέχρι και 85%.
· Μείωση των εκπομπών CO περισσότερο από 90%.
· Μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι και 20%.
· Μείωση του σχηματισμού όζοντος (νέφους) κατά 80-90%.
· Μείωση των εκπομπών λεπτών σωματιδίων (PM) μέχρι και 99%.

Τιμές καυσίμων στην Ελλάδα
Βενζίνη 1,64 το λίτρο
Diesel 1,37 το λίτρο
Υγραέριο 0,94 το λίτρο
Φυσικό Αέριο 0,57 το λίτρο
Πηγή: Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων 6/12/2013

Ισοδυναμία του Φυσικού Αερίου με τα υπόλοιπα καύσιμα
1 κιλό Φυσικού Αερίου: 1,5λίτρο βενζίνης
1,3 λίτρο diesel
Keywords
φυσικο αεριο, φυσικο, φυσικο αεριο, φυσικο, εν λόγω, fiat panda, ελλαδα, υγραεριο, κτεο, δεπα, υπουργοι, φεκ, συγκεκριμένο, σημαίνει, φιάλη, adac, fiat, panda, χλμ, αθηνα, θεσσαλονικη, πετρελαιο, diesel, sox, citroen, honda, mercedes, peugeot, renault, toyota, volvo, opel, volkswagen, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, σχεδιο αθηνα, υιοθετηση, χωρες, το θεμα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δεπα, θεμα, κτεο, οικονομια, πλαισιο, φεκ, citroen, diesel, fiat, honda, opel, peugeot, volvo, volkswagen, αγορα, αρθρο, αττικη, βραδυ, γεγονος, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δειχνει, δρομος, διπλο, ευκολο, ευκολα, ευρω, ελβετια, εν λόγω, εξετασεις, εξι, ευρωπη, ιδιο, ισχυει, υγρα, κινηση, λιτρο, μηδενισμος, μηνες, μειωση, μικρο, ντιζελ, οδηγηση, ορος, οφελος, οχηματων, οχηματα, οχημα, πιστη, πιστοποιηση, συγκεκριμένο, σειρα, σχεδιο, φιάλη, φορτηγα, χλμ, adac, ασφαλεια, εφαρμογη, εκπομπες, εθνικο, fiat panda, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, panda, renault, σημαίνει
Τυχαία Θέματα