Συμψηφισμο απαιτησεων κατα του δημοσιου με χρεη προς το δημοσιο ζητει το εβεα

Την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα του νόμου 3943/2011, που προβλέπει τον συμψηφισμό απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με χρέη προς το Δημόσιο, όσο και της νέας Οδηγίας της Ε.Ε. για την Καταπολέμηση των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις...
Εμπορικές Συναλλαγές ζήτησε σήμερα Τετάρτη o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος,
από τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ η αποστολή της επιστολής στον κ. Βενιζέλο κρίθηκε αναγκαία μετά τις καταγγελίες που δέχεται συνεχώς το Επιμελητήριο, από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων – μελών του ότι το Δημόσιο όχι μόνο έχει κάνει στάση πληρωμών, αρνούμενο να καταβάλει τις οφειλές του, που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αρνείται να εφαρμόσει και τον προαναφερόμενο νόμο περί συμψηφισμού χρεών, την ίδια περίοδο που προβαίνει αδιακρίτως σε συλλήψεις και διαπόμπευση επιχειρηματιών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν είχαν από την πλευρά του Δημοσίου εφαρμοσθεί οι νόμοι.

Αναλυτικά η επιστολή του προέδρου του ΕΒΕΑ έχει ως εξής:

«Για το πρόβλημα της φοροδιαφυγής ευθύνονται διαχρονικά, όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών. Η φοροδιαφυγή αποτελεί μια τεράστια μάστιγα για την ελληνική οικονομία και οι αιτίες που τη δημιούργησαν και τη συντηρούν είναι και πολλές και γνωστές.

Πάγια θέση του ΕΒΕΑ αποτελεί η αναδιάρθρωση και εξυγίανση των ελεγκτικών μηχανισμών, όσο και η επιβολή αυστηρών ποινών για τον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής, που δεν αποτελεί μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι απαιτείται η άμεση και ορθή εφαρμογή των νόμων. Το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολυθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ένα ανελέητο φοροκυνηγητό και έχουν γίνει αδιακρίτως δεκάδες συλλήψεις, αλλά και διαπόμπευση επιχειρηματιών, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να αποφευχθεί με την εφαρμογή του νόμου περί συμψηφισμού και με την έγκαιρη καταβολή των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το ΕΒΕΑ ζητά από την κυβέρνηση και ειδικότερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, να εξαντλήσει μεν την αυστηρότητα των νόμων για τους πραγματικούς οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά ταυτόχρονα, να δώσει στις ελεγκτικές υπηρεσίες εντολή για την εφαρμογή τόσο των διατάξεων του νόμου 3943/11, που προβλέπει τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, όσο και της νέας οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καταπολέμηση των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου.

Σήμερα, όπως καταγγέλλει στο ΕΒΕΑ μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών – μελών του, το Δημόσιο όχι μόνο έχει κάνει στάση πληρωμών, αρνούμενο να καταβάλει τις οφειλές του, που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αρνείται να εφαρμόσει και τον προαναφερόμενο νόμο περί συμψηφισμού χρεών. Προβαίνει αδιακρίτως σε συλλήψεις και διαπόμπευση
Keywords
Τυχαία Θέματα