ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

06:06 23/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Με την υπερψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την αλλαγή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών συμφώνησαν χθες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, τα περισσότερα κόμματα της Βουλής...

« Αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία πρέπει να καταγραφεί ως συνολική πρωτοβουλία του ελληνικού Κοινοβουλίου γιατί είναι κοινή επιδίωξη του πολιτικού κόσμου ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ότι τίποτα δεν κρύβεται και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του με τους πολιτικούς», εξέφρασε την επιθυμία του ο υπουργός Δικαιοσύνης
Χάρης Καστανίδης
Σύμφωνα με τις αλλαγές που επιφέρονται αποσύρεται το πενταετές διάστημα, που ίσχυε μέχρι τώρα προκειμένου να υπάρξει παραγραφή αδικημάτων μελών της κυβέρνησης και στο εξής ισχύει ό, τι ισχύει για τους πολίτες. Δηλαδή πέντε χρόνια για τα πλημμελήματα και είκοσι έτη για τα κακουργήματα.
Επίσης ορίζεται τριμελές δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου εκλέγονται με κλήρωση, που θα κρίνει το αξιόποινο ή όχι και ανάλογα θα εισηγείται στη Βουλή που θα έχει τον τελευταίο λόγο για την περαιτέρω διερεύνηση. Και επιπλέον η προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής που θα συσταθεί στη συνέχεια θα έχει το δικαίωμα της κατάσχεσης των ωφελημάτων μελών της κυβέρνησης που τέλεσαν αδικήματα και τίθενται σε καθεστώς δικαστικής μεσεγγύησης, θεσπίζονται περιοριστικοί όροι για την απαγόρευσής τους από τη χώρα ενώ «παγώνουν» και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.
Κατά τον κ. Χ. Καστανίδη η κυβερνητική πρωτοβουλία έρχεται επειδή «πιστεύει ότι πρέπει ο δημόσιος βίος να καθαριστεί από τις υπόνοιες των πολιτών στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας» και γιατί – όπως είπε- «πρέπει να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες για τους λίγους πολιτικούς που καταπατούν τον όρκο τους, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών είναι έντιμη».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αμφισβητώντας την άποψη συνταγματολόγων που επικαλέσθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος οι οποίοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια «πολλή ρεαλιστική με ιδιαίτερη συμβολικής και ηθικής σημασίας επιλογή, γιατί διαφορετικά έπρεπε να περιμένουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα γίνει μετά το 2017».
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας συμφώνησε επί της αρχής του σχεδίου νόμου και εξέφρασε επιμέρους επιφυλάξεις σε διάφορες διατάξεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε «παρών», ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης εμφανίσθηκε να το υπερψηφίζει σε αντίθεση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλο. Υπέρ τάχθηκαν επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης ( Δημοκρατική Αριστερά) και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ( Δημοκρατική Συμμαχία).
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε δεκτή τροπολογία των ανεξάρτητων βουλευτών που ανήκουν στη Δημοκρατική Συμμαχία σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον θιγόμενο υπουργό, εφόσον η Βουλή αποφασίσει την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο, να ζητά από το Δικαστικό Συμβούλιο να μην εξετάσει τ
Keywords
Τυχαία Θέματα