Στο 95,7% η συμμετοχη στο ελληνικο psi

12:18 9/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αποτρέποντας το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος μίας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενώ και...
ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε πως η Ευρώπη, χάρη στα μέτρα που έλαβε για να περιορίσει την κρίση χρέους στους κόλπους της, δεν δημιουργεί πλέον σημαντικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Το PSI
έκλεισε στο 95,7% μαζί με την ενεργοποίηση των Cac's (ρητρών συλλογικής δράσης), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής.

Στο 85,8% ανήλθαν οι δηλώσεις συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων στη διαδικασία του PSI.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αφού ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει σε 95,7%.

«Είναι μια ιστορική στιγμή, για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Η πρόσκληση του υπουργείου προς τους ιδιώτες πιστωτές είχε απευθυνθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία του PSI ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης.

Για την ενεργοποίηση των CACs, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή και εκείνων που δεν συναίνεσαν, αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα.

Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου.

Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη 1 μετά το μεσημέρι, δήλωσε: «Εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια.

»Με τη στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».

Ικανοποιημένοι IIF και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέ
Keywords
Τυχαία Θέματα