Στην συνοδο κορυφης ...σαμαρας - στουρναρας θα θεσουν το θεμα των... νεων μετρων

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Μετά την χθεσινή απογευματινή συνάντηση του... Αντώνη Σαμαρά με τον... Γιάννη Στουρνάρα στο Μαξίμου, στις Βρυξέλλες θα βρίσκονται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών για να συμμετάσχουν στην...
διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να μεταφέρει στους εταίρους το μήνυμα ότι η... Ελλάδα δεν αντέχει νέα μέτρα. Επισήμως όμως τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας... δεν βρίσκονται στην ατζέντα ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας θα "μετρήσουν τους Ευρωπαίους" σε σχέση με την επερχόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, στον απόηχο και της χθεσινής επικύρωσης της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί να καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν αντέχει την λήψη νέων μέτρων.

Θέση στις συζητήσεις αναμένεται να έχει το θέμα της λαθρομετανάστευσης, μετά και την τραγωδία στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας.
Πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε, επίσης, μέρος στην καθιερωμένη, προ των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τουΕΛΚ έλαβαν επίσης μέρος οι πρωθυπουργοί 13 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Α. Μέρκελ, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο Νίκος Αναστασιαδης κ.α.

Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος και Ισπανία θα θέσουν στη Σύνοδο το ζήτημα της μετανάστευσης, επιδιώκοντας να τεθεί σε κίνηση η συζήτηση για αλλαγή του ευρωπαϊκού πλαισίου καθώς όπως αποδεικνύουν οι απολογισμοί των χωρίς τέλος ναυαγίων οι χώρες αισθάνονται ότι αναλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος.
Οι «28» θα ασχοληθούν επίσης εκτενώς με την πορεία προς την τραπεζική ένωση η σύνοδος θεωρείται μία από τις πολλές κατά σειρά συναντήσεις προετοιμασίας με στόχο ένα ενιαίο πλαίσιο.
Το περίπλοκο ζήτημα εμπλέκει, σε κεντρικό ρόλο, την ΕΚΤ και στόχος είναι αρχικά η συμφωνία για αναδιαρθρώσεις τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.Ειδικά η Γερμανία προσέρχεται στη Σύνοδο με τις πάγιες θέσεις της, θεωρώντας προς το παρόν αδύνατη όπως είπε και προ ημερών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, χωρίς ενδιάμεση ανάληψη ευθύνης των κρατών. Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα