Σειρα προτασεων απο το ευρωκοινοβουλιο για την αντιμετωπιση της μεταναστευσης...

Σειρά προτάσεων, ώστε να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αποφάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της εισροής μεταναστών στην Ευρώπη, υιοθέτησε την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο...
Η τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα χαρακτηρίστηκε σε σχετικό ψήφισμα σημείο καμπής για την Ε.Ε., με τους ευρωβουλευτές να τονίζουν ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη διάσωση στη θάλασσα.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο μόνος τρόπος αποφυγής μιας νέας τραγωδίας είναι η υιοθέτηση συντονισμένης
προσέγγισης, βασισμένης στην αλληλεγγύη και την ευθύνη και υποστηριζόμενη από κοινά μέσα.
Το Ευρωκοινοβούλιο προτρέπει επίσης τις τρίτες χώρες να σέβονται το διεθνές δίκαιο όσον αφορά τη διάσωση ζωών στη θάλασσα. «Οι συμφωνίες για τη διαχείριση της μετανάστευσης μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών διέλευσης προς την Ε.Ε. πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την Ένωση στο εγγύς μέλλον», αναφέρεται.
Η παροχή βοήθειας στις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να διαφοροποιήσουν και να βελτιώσουν τις οικονομίες τους θα πρέπει επίσης να συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της Ε.Ε., σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προσφέρει ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική βοήθεια στις περιοχές της Β.Αφρικής και της Μ.Ανατολής που πλήττονται από κρίση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές και ανθρωπιστικές πιέσεις στη ρίζα τους.
Παράλληλα οι ευρωβουλευτές ζητούν να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους επιζώντες των τραγικών συμβάντων και παροτρύνουν την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να καταργήσουν ή να επανεξετάσουν κάθε νομοθετική διάταξη που επιβάλλει κυρώσεις σε όσους παρέχουν βοήθεια στους μετανάστες στη θάλασσα.
Επίσης, χαιρετίζονται οι προτάσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης από την Κύπρο ως την Ισπανία, με τους ευρωβουλευτές να ζητούν από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεταστεί η δυνατότητα συγκρότησης ακτοφυλακής της Ε.Ε.
«Προτιμότερη η νόμιμη είσοδος»
«Η νόμιμη είσοδος στην Ε.Ε είναι προτιμότερη από μία επικίνδυνη παράνομη είσοδο, η οποία θα μπορούσε να συνεπάγεται κινδύνους εμπορίας ανθρώπων και απώλειες ζωής», υπογραμμίζουν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, καλώντας σε εξέταση των μέσων που υπάρχουν στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. και για τις θεωρήσεις και της νομοθεσίας για τη μετανάστευση των εργαζομένων. Επίσης, ζητείται αυστηροποίηση των νομοθεσιών των κρατών – μελών κατά των διακινητών ανθρώπων, καθώς και η καλύτερη συνεργασία των μέσων και των πόρων της Ε.Ε. , όπως το σύστημα επιτήρησης συνόρων Eurosur ή οι πόροι που διατίθενται για τη συνεργασία και την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (Europol).
Ακόμη, το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί αύξηση του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και τον Frontex.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα