Προοπτικες συνεργασιων στα βαλκανια...

Πεδίο συνεργασιών διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Rosen Plevneliev, πρόεδρο της Βουλγαρίας και κεντρικό ομιλητή στο συνέδριο του Economist «The EU Balkan Summit»...

Στο επίκεντρο βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. ύψους 40 δισ. ευρώ έως το 2020 καθώς και μια σειρά από επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και αναβαθμίζουν τις διακρατικές σχέσεις στα Βαλκάνια.
Ο κ. Plevneliev αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία και την Ελλάδα
και τις προοπτικές ευημερίας που δημιουργούν επενδυτικές ευαιρίες και κάλεσε μάλιστα τους επενδυτές να εμπιστευτούν την ευρύτερη περιοχή. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην αυξανόμενη ανταλλαγή τουριστών με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ευρύτερα ότι τα Βαλκάνια δέχονται πλέον πάνω από 1,5 εκατ. τουρίστες ετησίως και στάθηκε στις εμπορικές σχέσεις που διατηρεί η Βουλγαρία με την Τουρκία, 5 δισ. δολ. ενώ έπεται ακόμη 1 δισ., τη Σερβία, 700 εκατ. δολ. και την Κροατία, 7 εκατ. δολ.
Οι τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι πολλοί αλλά η ενέργεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με τον κ. Plevneliev, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό TAP εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το πράσινο φως στο έργο αλλά και για τη συνεργασία με την Ελλάδα. Μίλησε δε για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα με τη Σερβία και την Κροατία.
Keywords
Τυχαία Θέματα